Zirveden önce Paris İklim Anlaşması onaylandı.
07.10.2021 tarihinde Paris Anlaşması'nı onaylayan Türkiye için iklim politikasında yeni dönem başladı.
Daha önce açıklanan, 2053 net sıfır karbon hedefi teyit edildi. Başta enerji ve tarım olmak üzere bütün sektörleri ilgilendiren yeni iklim politikaları için çalışmalar başladı.
Avrupa Parlementosu tarafından "Avrupa Yeşil Mutabakatı" nın kabul edilmesi Türkiye’deki iklim politikası değişikliğinin en büyük nedeni oldu. Avrupa Yeşil Mutabakatı, 2019 aralık ayında açıklandı. 2020 yılı başında görülen covid vakaları ve dünyaya yayılması, Yeşil Mutabakatı gölgede bıraktı.
Avrupa Yeşil Mutabakatı 8 maddeden oluşuyor. En önemlisi "sınırda karbon ticareti". Türkiye ihracatının % 48 Avrupa ülkelerine yapılıyor. Paris Anlaşmasının onaylanmaması ve karbon piyasaları için mevzuatın oluşturulmaması, Avrupa'ya ihracaatta ek maliyet getirecekti.
Türkiye ilk önce Paris İklim Anlaşması’nı onayladı ve İtalya'da düzenlenen G20 zirvesinden sonra Glasgow'da yapılan 26. İklim Zirvesi'ne katıldı. İklim Zirvesi'nde alınan kararları desteklediğini açıklayan Türkiye, Yeşil Kalkınmayı uygulayacağını belirtti.
Türkiye ilk defa bir iklim konferansına taraf ülke olarak katıldı.
Türkiye'nin ilk defa taraf ülke olarak katıldığı iklim zirvesi, 1-14 kasım tarihlerinde İskoçya’nın Glasgow kentinde yapıldı. Bu yıl 26. sı düzenlenen ve "Taraflar Toplantısı" (COP26) olarak adlandırılan "İklim Zirvesi" her yıl taraf ülkelerin katılımı ile yapılmaktadır.
Zirve planlanan zamandan daha uzun sürdü. İki haftalık yoğun müzakerelerden sonra bir metin üzerinde uzlaşmaya varıldı. "Glasgow İklim Paktı" ismini alan anlaşma katılımcı ülkeler tarafından imzalandı.
İlk defa bir iklim anlaşmasında kömürün azaltılması kararı alındı. Bu karar ile, gelecekte enerji üretiminde kömüre yer olmadığı vurgulanmış oldu.
İklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışının 1.5 derece ile sınırlandırılması emisyon azaltımı için hedef olarak belirlendi.
Küresel ısınma 1.5 derece ile sınırlandırılacak..
Zirvede, gelecekteki sıcaklık atışının 1.5 derece ile sınırlandırılması için uzlaşmaya varıldı.Paris Anlaşmasına uygun olarak 1.5 derecelik sıcaklık artışı emisyon azaltımı ve alınacak tedbirler için hedef olarak belirlendi.
Taraf ülkeler emisyon azaltım hedeflerini ve tarihlerini 2025 yılında yenilemesi gerekiyordu.Bu tarih 2022 yılına çekildi.
Kömür kullanımı kademeli olarak azaltılacak.
Bu güne kadar yapılan iklim zirvelerinin sonuç metninde ilk defa kömür kullanımının azaltılması kararı yer aldı. Bu karar, fosil yakıtların sınırlandırılması ve kademeli olarak sonlandırılması açısından önem teşkil etmektedir.
Paris Anlaşmasına taraf devletlerden ilk kez kömüre olan bağımlılıklarını azaltmaları ve fosil yakıt sübvansiyonlarını aşamalı olarak bırakmalarının istenmesi 1.5 derece hedefi için önem teşkil ediyor.
Kömürün azaltılması kararı ile, gelecekte enerji üretiminde kömüre yer olmadığı vurgulanmış oldu.
Türkiye'nin yeni iklim politikaları geleceğimizi yönlendirecek.
Türkiye'nin 2022 yılına kadar enerji, atık, ulaşım, binalar ve tarım sektörlerindeki yeni emisyon azaltım hedeflerini belirlemesi gerekiyor.
Yaklaşık 2 ay önce Paris Anlaşmasını onaylayan ve ardından Glasgow (COP26) iklim zirvesine katılan Türkiye önümüzdeki yıl Mısır'da düzenlenecek bir sonraki zirveye kadar yeni iklim hedeflerini ve Ulusal Katkı Beyanını açıklayacak. Yeni hedefler enerji, tarım, ticaret ve sanayi başta olmak üzere birçok sektörde yapısal değişiklikleri de beraberinde getirecek.
.