Altın mı, döviz mi, faiz mi? Hiç kimse TL tutmuyor. Tabii geliri olanlar. Çünkü TL’nin itibari bir değeri kalmadı. Artık başka argümanlar da devrede. Bitcoin gibi... Yani parasal değerler ile para kazanma yoluna gidiliyor ki bu oldukça sorun. Üretime sekte vurabilir. Çünkü üretmek mücadele demektir ve kimse mücadele etmek istemiyor çünkü mücadele yeteneğini yitirdiler. Birçok iş kolu zorda veya kepenk kapattı. Herkes varsa parası başka argümanlar yolu ile pere kazanmak istiyor. Borsa da bunlardan biri.
ÜRETİMLE UĞRAŞAN KOBİ’LER DÜŞÜNCELİ
Peki bu hale nasıl geldik? Aslında dünya geldi ve üretim belli ellerde toplandı. Yüksek teknolojik üretimden bahsediyorum. Tarımsal üretim bunun dışında ama onda da insanımızın hem koşulları yok, hem de ümidi yok. Yapan yapıyor ama yapamayan veya yapmak istemeyen de çok var. Şehrin yakındakiler imar geçsin de tarlaya 20 -30 daire versinler diye bekliyorlar. Üretimle uğraşan KOBİ’ler ise düşünceli. Çünkü finansman sistemi bizde ters çalışıyor. Risk dağıtıldığı için büyük kredi bulmak donunuza kadar kefil olmak demek ki bu riske giren sayısı az.
ALTIN ENFLASYONU SOLLAYACAK
Altında gelecek var çünkü hem talep çok hem de kaynaklar az. Eğer altın standardı rejimi ve buna bağlı bir para politikası uygulansa bu gün altının onsu 7 veya 8 bin dolar. Şu an 2 bin dolar. Fakat her halükarda dünya üzerine birçok zehirli kâğıt var iken ve ekonomiler değişim geçirirken en güvenli liman altın ancak kısa vadede değil. Daha doğrusu beklemek gerekiyor çünkü enflasyonu sollayacak ve size artı değer getirecek tek liman altın. Ama beklemek gerek.
***
Döviz her zaman artış durumunda. Eğer ekonominiz dışa bağımlı ise ve yatırımlar gelmiyor ise yükselecek. Yükselmemesi için kuvvetli ve yatırım yapılan bir ekonomi olmanız gerekiyor. Hele belli süre içinde kendi yani ülkeniz ait markalar yaratabilir ve dünyaya bunu kabul ettirirseniz olay daha pozitif bir yöne gider. Bunu yapan firmalarımız var. En başta savunma sanayi ama daha fazlası gerek. Yani ihracatı markalaşarak yapmak gerek. O zaman daha güçlü oluruz. Esas olan borçlu ülke olmak değil, paranın sirküle ettiği bir ülke olmak şart. Saygılarımla…