Halk bayrama doğru epey düşünceli. Bilirsiniz bayramlar halkın olmazsa olmazıdır. Bir tutulan oruç ve açlık hissi bayram gelince biter. Halk ramazanda bitti der ve bayram yapar. Tabii özellikle bu bayram tatlı demek, baklava veya hamur tatlıları demek. Ayrıca bayramlık kıyafet demek. Demek de bu bayram nasıl alınabilecek demek. Fiyatlardaki aşırı artışların belini büktüğü halkın bunlardan kaçınması olası bir gerçek. Parası yoksa alamaz. Bu bir gerçek ve bu bayram bu konuda halk çok sıkıntılı.
*******
Birde bayram ikramiyesi konusu var. Kaç para olacak. 100 TL den kaça çıkarılacak. Emeklinin rüyası. Maaşla birleştirdi mi bayağı işe yarar. Ama miktarı önemli. Gerçi önemlide neye yarayacak ki. Geçenlerde oğluma iyi bir spor ayakkabı alayım dedim. Hayretten dona kaldım. 1000 TL’nin altında ayakkabı yok. Tabii ki benim dediğim marka ayakkabı ama iyi mal almak herkesin hakkı. Çocukların daha çok hakkı. İşte gerçekler bunlar. Bayram çocuklara daha çok yarar ama bu bayram farklı.
*******
Maaşlarda ve ikramiyede ciddi bir artırıma gidilmesi gerekiyor. Yani halk bu bayram özellikle biraz doymalı. Tabii ki çok aşırı olamaz ama tatmin etmeye yaklaşması gerek. Yani enflasyona göre bir artış gerekli. Bayram üstü artışlar daha kıymetli bir hal alıyor. Çünkü varsa harcanacak. Yani piyasaya para çıkacak. Sistem dönmeye başlayacak. Bu da hem durağan borçların ödenmesi, hem de vergi gelirlerinde artmasına sebep olacak. Basit bir kural bu. Ayrıca piyasadaki hareketlilik güven endeksini de artırır ve halkın psikozunu da nispeten düzeltir. O halde ciddi bir artış yapmak gerek. Tok açın halinden anlamaz derler ki artık bu bir koca yalan. Çünkü tok da açlaşmaya başladı.
*******
Maaş ve ücretlerdeki artış ve bayram ikramiyelerine zam düşünülüyor. Ama hızlı düşünmek gerek. Elbette birileri bir şeyler yapıyor ve yapacaktır ama zamanlama çok önemli. Hani bana bugün lazım, yarının faydası yok demek gibi. Ayrıca ve fikrimce yapılacak bu artışlar kesinlikle ekonomini çarklarının daha iyi dönmesini sağlayacaktır. Enflasyon zaten var ama bu ortamda miktar ya da fiyata değil, halkın alım gücüne bakmak gerekiyor. Para bir tren. 10 olur veya 100 olur ama halkın o 100 trene sahip olması önemli. Saygılarımla…