Bildiğiniz üzere Gediz Elektrik Dağıtım ne İzmir de ne de Manisa da. Denizli de bir firmanın. Benim son araştırıp bulduğum bu. Oldukça büyük ve eski bir firma. Kesinlikle haklı oldukları yönlerde var. Ama bu konusa değil de kaçak elektrik kullanımı konusunda. Bunu hala çözebilmiş değiller. Ayrıca devlete bağlı kurumlardan da alacakları kesinlikle vardır. Ödenmeyen5 yıllık veya 10 yıllık faturalar gibi. Hatırlarsanız geçen yaz alacağını tahsil edemeyen kurum su pompalarının elekrtiklerini kesti Mamisanın ilçe beldelerinden bazılarında. Sonra ortaya bir rakam çıktı ki yaklaşık 10 sene olması gerek hiç para ödenmemiş. Bunun sorumlusu elbette Gedaş değil ama vatandaşta günah keçisi değil. Paran yoksa vatandaşın neden sırtına biniyorsun. Vatandaş beygire döndü zaten. Hiç bu şekilde bir mantık olur mu. Ödememiz var 3 misli fatura yollayalım. Olsun bitsin. Zaten oldu bitti ile nerelere geldik. Adam alır asgari ücret ve ay sonunu getirmekte zorlanır. Elektrik parası gelince paranın çoğu şinanay olur. Sonra adama ne olur. Zamk gibi yere yapışır. Türk milleti karakterli millettir. Borcuna sadıktır ve asla inkar etmez. Bu millet zamanında cumhuriyet kurulduktan sonra osmanlının borcu olan Duyün ü Umumiye borçlarını son kuruşuna kadar ödedi. Biriktirdi de ödedi. Yemedi yedirmedi. Parası yoksa borcunu hemen ödeyemez ama inkar da etmez. Ama siz elektrik parasını ödemez iseniz 15 gün sonra gelir elektriğinizi Gedaş keser. Acımaz ve sormaz içeride hasta mı var, bebek mi var. Soğuk havada üşür mü veya sıcak havada pişer mi diye sormaz. Demoklesin kılıcı olur başınızda. Peki şimdi vatandaş bu firmanın neresini kessin. Elektriğini mi yoksa hesabını mı? Ayıp değil mi beyler. 2.5 milyon abone ye İzmir ve Manisa da 3-4 misli fatura gitmiş. Tüm haberlerde var. Endeksler tutmuyor. İtiraz kuyrukları oluşmuş. İtiraz edersen şansın var. yok etmezsen sene 14-15 aylık fatura ödemiş olursun. Avrupa da elektrik kullanmış gibi olursun demiyeceğim belki orada bizden ucuzdur büyük ihtimal.
Yıllar önce benzer bir durum yaşadık. Babam eczacı ve haliyle depolardan mal alırdı. Bir gün vergi dairesine kestiği çeki başka birisi çekti. O zamanlar insanlar iş yapıyordu bankalarda. Bugünkü gibi bilgisayarlar kadar çalışanında karar yetkisi vardı. Yani adem-i merkeziyet yerine çalışanında görüşü önemli idi. Bgün o sistem pek çalışmıyor. Herne ise bir parfümeri şirketi gününden 2 ay evvel çeki hesapta parayı bulunca almış. Genelde bir tomar çeki bankaya yollarlar ve kimde para bulursa alırlar, olmayanına da karşılıksız vurdurmaz, haftaya gene denerlermiş. Vadesine bakmadan. Yani ticari ahlaksızlık deyin, umursmaz ticaret deyin. Attığınız tarih itibari ve ahlakidir. Ama o parfümericiye göre öyle bir şey yok. Para lazım. Kredi kullanıp faiz ödeyeceği yerde 2ay 3 ay öncesinden varsa para al. Babam zorla akşama kadar borç harç vergi parasını yatırdı. Sorun çıkmadı. Ama bir hafta sonra yeni sipariş almak için gelen firmanın yetkilisini eczaneden söverek kovdu. Bir daha bu dükkana girmeyin dedi ve tüm meslekdaşlarına durumu anlattı. Zaten parfümeri firmaları bunu hep yaparmış.
Başka bir elektrik dağıtım firması veya firmaları olsa acaba vatandaşa Gedaş bunu yapabilir mi? Onu bilemeyiz ama yukarıda anlattığım olay da benzeri bir şey. Gününden önce para tahsilatı. Neden? Para lazım da ondan. Peki de bunun faturasını halk mı ödesin? Vicdanınız el verir mi? Yapanın elverir mi? Yorum ve analiz size ait.
Saygılarımla...