Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

SOSYOLOJİ BİLİMİ VE ÖNEMİ…

Bir arkadaşımın ısrarı üzerine Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sosyoloji bölümüne kayıt yaptırdım. “Okursun, sen bir ekonomistsin sana uygun gelir” dedi. Şu an ben 2. Sınıftayım ve bu yazıyı yazarken dönem sonu sınavlarına giriyorum. Ne yazık ki sınavlar online yapılıyor ki bu virüs her şeyi çok etkiledi. Çünkü normal sınavın yerini tutmaz. Çünkü kopya olasılığı var ve kurumda onu bertaraf edecek şekilde sorular hazırlamış nispeten.   *******   Sosyoloji Batı Avrupa ve Amerika da son derece önemli bir bilim dalı ve bence böyle giderse eğitimi bizde 4 yıldan 5 yıla çıkabilir çünkü çok büyük bir kapsama alanı mevcut. Hukukun Kanada’da 7 yıl, Amerika’da 6 yıl olduğu düşünülürse buna gelecekte ihtiyaç elbette doğacaktır ki buda tabiidir. Çok kapsamlı olduğunu söyledim çünkü antropolojiden giriyor, ekonomi içinde geziniyor ve mantık ile istatistikten çıkıyorsunuz. Toplum bilim. İbn-i Haldun buna ‘Ümran Bilimi’ demiş. Bir Endülüs düşünürü.   *******   Batı bu konuda çok adam yetiştirmiş. Kimisi çok el üstünde tutulmuş, kimisi ise hapislerde çürümüş fakat asla vaz geçmeyip teorilerini sunmuşlar ve arkalarından birçok bilim insanını sürüklemişler. Kimisi doğa bilimleri ve beş duyumuzun algıladığı ampirik yönlere kaymış, kimisi de bunları eleştirerek birey ve toplum arasında yorumlayıcı, eleştirel yaklaşımlar getirmişler. Ama hepsini insanlık adına mutlu ve eğitimli bir toplum ile bireylerini oluşturmak adına yapmışlar. Çekişmişler ve doğruyu bulmaya çalışmışlar.   *******   Bir sosyolog nasıl olmalı? Bu çok karmaşık bir soru ama teorisyen olduğu kadar toplumu ve davranışlarını, onun içindeki bireyleri hem ahlaki hem de psikolojik sorunlarını bilmeli ve her şeyden önce araştırmacı, yorumlayıcı, çekişmeci ve pozitif bir kişiliğe sahip olmalı. Meraklı olmalı ve doğru ve tarafsız yorumlayabilmeli. Toplumun içine girip gözlemlemeli, tepkileri tarafsız bir gözle incelemeli, sorular sormalı ve pozitif düşünüp yorumlamalı. Burada ben tüm ekolleri nerede ise birleştirdim ve bir senteze varma yollarını sizlere ifade etti.   *******   Bizde çok ihtiyaç olan bir bilim dalı ve batıya göre yetiştirdiğimiz sosyolog sayısı devede kulak. Batı dünyası sorunları ve hem dinsel hem de toplumsal çatışmalar sonucu medeniyete varacak ve bunu açıklayacak birçok sosyolog yetiştirmiş. Ben ekonomi okuduğum için bunların çok azının farkında idim ama şimdi açıldıkça açılıyor. Kitaplarından dilimize çevrilmeyen çok yapıt olsa da çevrilenleri anlamak içinde biraz para sarf etmek ve zaman ayırıp araştırmak gerekiyor. Ancak geçekten okunup araştırılması gereken ve artık çağımızdaki toplumsal bireysel sorunları anlayıp çözümde yardımcı olmak üzerine araştırılması gereken bir dal ve her geçen zaman kıymeti anlaşılacak. Bir şekilde toplum doktorluğu da denilebilir. Günümüzde kendi toplumumuzdaki asli sorunların çözülmesi amacı ile daha çok sosyoloğa ihtiyaç olduğu kesin. Tavsiye ederim. Saygılarımla…
Ekleme Tarihi: 24 Ocak 2021 - Pazar
Mehmet ÇELİKEL

SOSYOLOJİ BİLİMİ VE ÖNEMİ…

Bir arkadaşımın ısrarı üzerine Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sosyoloji bölümüne kayıt yaptırdım. “Okursun, sen bir ekonomistsin sana uygun gelir” dedi. Şu an ben 2. Sınıftayım ve bu yazıyı yazarken dönem sonu sınavlarına giriyorum. Ne yazık ki sınavlar online yapılıyor ki bu virüs her şeyi çok etkiledi. Çünkü normal sınavın yerini tutmaz. Çünkü kopya olasılığı var ve kurumda onu bertaraf edecek şekilde sorular hazırlamış nispeten.
  *******
  Sosyoloji Batı Avrupa ve Amerika da son derece önemli bir bilim dalı ve bence böyle giderse eğitimi bizde 4 yıldan 5 yıla çıkabilir çünkü çok büyük bir kapsama alanı mevcut. Hukukun Kanada’da 7 yıl, Amerika’da 6 yıl olduğu düşünülürse buna gelecekte ihtiyaç elbette doğacaktır ki buda tabiidir. Çok kapsamlı olduğunu söyledim çünkü antropolojiden giriyor, ekonomi içinde geziniyor ve mantık ile istatistikten çıkıyorsunuz. Toplum bilim. İbn-i Haldun buna ‘Ümran Bilimi’ demiş. Bir Endülüs düşünürü.
  *******
  Batı bu konuda çok adam yetiştirmiş. Kimisi çok el üstünde tutulmuş, kimisi ise hapislerde çürümüş fakat asla vaz geçmeyip teorilerini sunmuşlar ve arkalarından birçok bilim insanını sürüklemişler. Kimisi doğa bilimleri ve beş duyumuzun algıladığı ampirik yönlere kaymış, kimisi de bunları eleştirerek birey ve toplum arasında yorumlayıcı, eleştirel yaklaşımlar getirmişler. Ama hepsini insanlık adına mutlu ve eğitimli bir toplum ile bireylerini oluşturmak adına yapmışlar. Çekişmişler ve doğruyu bulmaya çalışmışlar.
  *******
  Bir sosyolog nasıl olmalı? Bu çok karmaşık bir soru ama teorisyen olduğu kadar toplumu ve davranışlarını, onun içindeki bireyleri hem ahlaki hem de psikolojik sorunlarını bilmeli ve her şeyden önce araştırmacı, yorumlayıcı, çekişmeci ve pozitif bir kişiliğe sahip olmalı. Meraklı olmalı ve doğru ve tarafsız yorumlayabilmeli. Toplumun içine girip gözlemlemeli, tepkileri tarafsız bir gözle incelemeli, sorular sormalı ve pozitif düşünüp yorumlamalı. Burada ben tüm ekolleri nerede ise birleştirdim ve bir senteze varma yollarını sizlere ifade etti.
  *******
  Bizde çok ihtiyaç olan bir bilim dalı ve batıya göre yetiştirdiğimiz sosyolog sayısı devede kulak. Batı dünyası sorunları ve hem dinsel hem de toplumsal çatışmalar sonucu medeniyete varacak ve bunu açıklayacak birçok sosyolog yetiştirmiş. Ben ekonomi okuduğum için bunların çok azının farkında idim ama şimdi açıldıkça açılıyor. Kitaplarından dilimize çevrilmeyen çok yapıt olsa da çevrilenleri anlamak içinde biraz para sarf etmek ve zaman ayırıp araştırmak gerekiyor. Ancak geçekten okunup araştırılması gereken ve artık çağımızdaki toplumsal bireysel sorunları anlayıp çözümde yardımcı olmak üzerine araştırılması gereken bir dal ve her geçen zaman kıymeti anlaşılacak. Bir şekilde toplum doktorluğu da denilebilir. Günümüzde kendi toplumumuzdaki asli sorunların çözülmesi amacı ile daha çok sosyoloğa ihtiyaç olduğu kesin. Tavsiye ederim. Saygılarımla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.