Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

FİYATLAR GENEL SEVİYESİ VE EKONOMİ…

Beklenen kar geldi. Suyunuz bol olsun ama dikkatli tüketin çünkü yetersiz kaldığı zamanlarda oluyor. Aşırı derin kuyu yer altı sularını azalttığında sular çekilmeye başlıyor. Sonuçta susuzluk baş gösteriyor. ******* Fiyatlarda, su gibi. Aşırı tüketim arz talep dengesini değiştiriyor. Üretim yetişemiyor ve sonuçta yükseliyor. Aslında ters orantıda kurulabilir ama su olmadığı gibi mal üretimi de azalırsa bu sefer fiyatlar yukarıya doğru setretmeye başlıyor. Çok harcarsanız tüketiyorsunuz mantığı ise doğru orantılı. ******* Gelelim günlük sıradan yaşantımızda fiyatlara. Artık pazarda 100 TL yetmiyor. Ucuz bir şey kalmadı veya her şeyin fiyatı enflasyonist baskı ile yükselme eğilimine girdi. Marketlerde öyle. Bir litre süt 10 TL. Yumurta ise bir misli arttı. Hadi diyeceksiniz kış şartları. Yazın değişir. İyide, düşmüyor. Dolar 7 TL ama dolara endekse olan hiçbir malın fiyatı düşmüyor. Neden? Dolar artacakta ondan. Ya artmazsa ki yabancı yatırımcılar 6.5 TL ye kadar düşeceğini iddia ediyorlar. Yani şu zor zamanda kimse kendinden ödün vermiyor. Petrolün varili 60 dolar. Ama dolar 8.2 de 7 TL’ye düştü. Ama benzin hala 7.3 TL ve zam yedi geçen gün. ******* Kısacası bizde bir fiyat dengesizliği var diyebilir miyiz? Kısmen. Ama bencillik ve daha çok kazanma güdüsü var diyebilir miyiz? Elbette, deriz. Ev fiyatları artıyor. Neden? Dolar arttı. Ama şimdi düştü. Ama malzeme fiyatları arttı ve düşmeyecek. Kısacası, kimse ayranım ekşi demiyor. Sen satacağın daireyi istediğin kadar maliyetleyip fiyatını yükselt. Satılmayacak. Yalnızca manevi tatmin yapmış olacaksın. Sonrada geri gelme riski de var. Ama gıda ve gerekli ihtiyaç malzemeleri mecbur alınacak. Yaşamı devam ettirebilmek için. Talep elastikiyetleri daha sert. Ama başkaca mal ve malzemelerin ki daha esnek. Mesela; un. Ekmeği evde de yapsan alacaksın. Ama bir tekstil ürününü almayı erteleyebilirsin. Hele ev ve araba. Paran varsa alırsın. Varsa da ertelersin. Çünkü, önünü görmen lazım. Ön taraf daha sisli. İşte şimdi de böyle bir durumdayız. ******* Ekonomimiz kötü değil ama durgun. Para devir hızı düşük. İnsanlar bekle-gör yapıyor. Haklılarda çünkü hastalık her tarafı bozdu. Şüphecilik tavan yaptı. Bu normal. Türkiye’de para var mı var. Hem de mevduatın yüzde 55’i dolar. Çıkmıyor, çünkü 10 TL olmasını bekliyor ama 10 TL’lik sütü 20 TL’den alacağını hesap etmiyor. 232 milyar dolardan bahsediliyor. Ama çıkmıyor çünkü ülkesinin parasına ve insanına güvenmiyor. Çünkü çıkıp TL’ye dönse sütün, etin, yumurtanın fiyatı geri düşmeyecek, artacak. Bunu biliyor ve bekliyor. Ev fiyatları dolar düştü diye düşmeyecek. Arabaların ÖTV’sine daha zam yapılacak. Bekliyor. Haklıda. Güven tesis ederek çözeceğimiz bir konu bu. Saygılarımla…
Ekleme Tarihi: 14 Şubat 2021 - Pazar
Mehmet ÇELİKEL

FİYATLAR GENEL SEVİYESİ VE EKONOMİ…

Beklenen kar geldi. Suyunuz bol olsun ama dikkatli tüketin çünkü yetersiz kaldığı zamanlarda oluyor. Aşırı derin kuyu yer altı sularını azalttığında sular çekilmeye başlıyor. Sonuçta susuzluk baş gösteriyor.

*******

Fiyatlarda, su gibi. Aşırı tüketim arz talep dengesini değiştiriyor. Üretim yetişemiyor ve sonuçta yükseliyor. Aslında ters orantıda kurulabilir ama su olmadığı gibi mal üretimi de azalırsa bu sefer fiyatlar yukarıya doğru setretmeye başlıyor. Çok harcarsanız tüketiyorsunuz mantığı ise doğru orantılı.

*******

Gelelim günlük sıradan yaşantımızda fiyatlara. Artık pazarda 100 TL yetmiyor. Ucuz bir şey kalmadı veya her şeyin fiyatı enflasyonist baskı ile yükselme eğilimine girdi. Marketlerde öyle. Bir litre süt 10 TL. Yumurta ise bir misli arttı. Hadi diyeceksiniz kış şartları. Yazın değişir. İyide, düşmüyor. Dolar 7 TL ama dolara endekse olan hiçbir malın fiyatı düşmüyor. Neden? Dolar artacakta ondan. Ya artmazsa ki yabancı yatırımcılar 6.5 TL ye kadar düşeceğini iddia ediyorlar. Yani şu zor zamanda kimse kendinden ödün vermiyor. Petrolün varili 60 dolar. Ama dolar 8.2 de 7 TL’ye düştü. Ama benzin hala 7.3 TL ve zam yedi geçen gün.

*******

Kısacası bizde bir fiyat dengesizliği var diyebilir miyiz? Kısmen. Ama bencillik ve daha çok kazanma güdüsü var diyebilir miyiz? Elbette, deriz. Ev fiyatları artıyor. Neden? Dolar arttı. Ama şimdi düştü. Ama malzeme fiyatları arttı ve düşmeyecek. Kısacası, kimse ayranım ekşi demiyor. Sen satacağın daireyi istediğin kadar maliyetleyip fiyatını yükselt. Satılmayacak. Yalnızca manevi tatmin yapmış olacaksın. Sonrada geri gelme riski de var. Ama gıda ve gerekli ihtiyaç malzemeleri mecbur alınacak. Yaşamı devam ettirebilmek için. Talep elastikiyetleri daha sert. Ama başkaca mal ve malzemelerin ki daha esnek. Mesela; un. Ekmeği evde de yapsan alacaksın. Ama bir tekstil ürününü almayı erteleyebilirsin. Hele ev ve araba. Paran varsa alırsın. Varsa da ertelersin. Çünkü, önünü görmen lazım. Ön taraf daha sisli. İşte şimdi de böyle bir durumdayız.

*******

Ekonomimiz kötü değil ama durgun. Para devir hızı düşük. İnsanlar bekle-gör yapıyor. Haklılarda çünkü hastalık her tarafı bozdu. Şüphecilik tavan yaptı. Bu normal. Türkiye’de para var mı var. Hem de mevduatın yüzde 55’i dolar. Çıkmıyor, çünkü 10 TL olmasını bekliyor ama 10 TL’lik sütü 20 TL’den alacağını hesap etmiyor. 232 milyar dolardan bahsediliyor. Ama çıkmıyor çünkü ülkesinin parasına ve insanına güvenmiyor. Çünkü çıkıp TL’ye dönse sütün, etin, yumurtanın fiyatı geri düşmeyecek, artacak. Bunu biliyor ve bekliyor. Ev fiyatları dolar düştü diye düşmeyecek. Arabaların ÖTV’sine daha zam yapılacak. Bekliyor. Haklıda. Güven tesis ederek çözeceğimiz bir konu bu. Saygılarımla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.