Bitecek mi, sürecek mi. Kimse bir şey bilmiyor ve her kafadan farklı sesler çıkıyor. Millette pek aldırmıyor artık. Babam bana şöyle derdi: “Kansere çare bulunsa başka bir hastalık çıkar. Her şey doğal seleksiyon. Her şey mutasyona uğrar virüs gibi… Ya daha tehlikeli olur veya pasifize olur.” Şu anda mutasyona uğramış virüsün daha hızlı yayıldığı ama eskisi gibi gücünün olmadığı söyleniyor. Belki de etkisi geçiyor ama hala insanlar ölüyor ve sayılar arttı. Tam aşılanma şart.
*******
Hep radyo ve televizyonlarda dinliyoruz. İşte sokaklar dolu, insanlar her yerde. Spikerler sanki şikayet eder gibi haber sunuyorlar. Zaten milletin morali bozuk, bir de felaket tellalı olmaya gerek yok aslında. Ezberledik artık: Maske, mesafe, temizlik. 3 ana kural. Aslında herkes riayet etse daha iyi ama herkese de yaptıramıyorsun işte. Kalabalık demek virüsteki yaygınlık demek ama nerede? Kapalı mekanlarda. Açık mekanlarda güneş etkisi ve hava akımı virüsü seyreltiyor. Ama kapalı mekanlar ciddi tehlike. Yani kalabalık ziyaretler, toplantılar falan. Ama sokaklar bence havadar olduğu için çok tehlikeli değil.
*******
Size belki de hiçbir zaman “Covid bitti, serbestsiniz” denmeyecek bence. Temiz ve mesafeli yaşama alışın. Her şey normale dönecek ama siz hep tedirgin ve mesafeli olacaksınız. Okullar daha sıkı denetlenecek. Dersler başlayacak, üniversiteler tam kapasitede çalışacaklar ama tedbirler devam edecek. Sınavlar yüz yüze olacak ama herkes mesafeli ve belki de belli bir süre maskeli olacak. Aslında sınavların yüz yüze olması daha önemli. Özellikle lise ve üniversitede. Çünkü kopya çekiliyor ve öğrenim diye bir şey kalmıyor. Öğrenim kalitesi düşüyor ve bu zaman mevzun olanlar için çalışma hayatı sıkıntılı bir hale gelecek. Çünkü firmalarda iş bulmaları zor olacak. Bu aslında son zamanların en önemli konularından biri. Çünkü internet üzerinden yapılan sınavlarda çan eğrisi aşırı yükseldi. Bu da kopya çekildiğine işaret. Tam sınama olmuyor.
*******
Esas en önemlisi ekonomik toplanma olacak ve zaman alacak. Daha önce de yazdığım gibi hammadde ve navlun sıkıntısı var. Araba fabrikalarında, dünya çapında ‘chip’ krizi var. Birçok araba üreticisi durdu. Hammadde temini zorlaşmaya başladı. Buda fiyatlar genel seviyesini yukarı çekiyor. Bir yandan döviz yükselişi ve bir yandan da tedarik zorluğu fiyatları yukarı itiyor. Yani eski dilde karaborsa oluşuyor. Normale döner mi bilinmez. Hele bizde zor. Çünkü bizde döviz yükselince zam yapılıyor ama düşünce fiyatlar geriye gelmiyor. Ruhumuzda karaborsacılık var bizim. Üzgünüm ama böyle. Bir akaryakıt fiyatları değişiyor. O da 3 gün sonra tekrar zamlanıyor.
*******
Evet bir gün bu bela bitecek ama insanlar ne durumda olacak bilemem. Çünkü hele ülkemizde hemen herkesin dümeni bozuk. İşlerin açılması, aradaki sıkışan borçların ödenmesini sağlamayacak bunu bilin ve bence gücünüz varsa pandemi sırasında sıkışan alacaklarınızdan, en azından bir kısmından vazgeçin. Vazgeçme özgürlüğünüz var. Çünkü tahsilat yapamazsınız. İşler açıldığında yenisi eskisini ödetemeyecek ama yine de siz bilirsiniz. Beklerim derseniz nafile beklerseniz. Bana göre öyle. Buna devlette dahil olmalı, kısmen de olsa. Saygılarımla…