Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

OTOMOBİL FİYATLARI VE TOPLUM…

Araç fiyatları aldı başını gitti. Sıfır araba arzıda hala yavaş gidiyor. Bu da ikinci el araçların fiyatını arttırdı. Piyasada sıfır araç krizi yakın gelecekte çözülecek gibi gözüküyor çünkü chip talepleri karşılanmaya başlamış. Bu da ikinci el araç fiyatlarında bir düşüş sağlayabilir ama ne kadar. Dövizdeki yükseliş bunu da engelleyebilir. Yani bir otomobil almak belli bir kesim için hayal oldu. YURTDIŞI ARAÇ FİYATLARI İLE ARAMIZDA UÇURUM VAR   Geçenlerde bir marka aracın CIF yani vergisiz acente teslim fiyatına baktım. 262. 000 TL. Vergiler binince fiyat 975.000 TL oluyor. Gözlerim dışarı uğradı. Bu kadar yüksek vergi de kişilerin araba almasına engel. En sıradan bir araba bile 600-700 bin oldu. Yani teknoloji işçilik ve emek bir yana, vergiler bir yana. Aracın değerinin kat be kat üstünde bir vergi. Ne emek var, ne teknoloji ve ne de çalışma. Biraz değil epey bir haksızlık gibi. Çünkü yurtdışı araç fiyatları ile aramızda uçurum var. Ortanca oğlum yurtdışında çalışıyor. Bir araç alacak. Toyota gibi 2020 model bir ikinci el. 15.000 USD. Yani Türkçesi 280.000 TL civarı. Aynı model aracın fiyatını bir de bizde araştırın.   *** Tabi iş aracı almakla kalmıyor. Bir de servisleri var. Geçen sene 1.500 TL olan servis ücreti bu sene 4.000 TL oldu. Bu basit bir araba için. Lüks araç servis ücretlerini düşünmek bile istemiyorum. Çünkü onlar bu fiyatların 4-5 katı. Yani şu an lüks araca binmek kadar bakmakta maliyetli. Ancak belli bir kesim binebiliyor. Oysa batı ülkelerinde bu tip araçlara halkın hemen hepsi binebiliyor. Tabii ki döviz nedeni ile. ELEKTRİKLİ ARAÇ GERÇEĞİ  Şimdi önümüzde bir gerçek var ki elektrikli araç her yıl gittikçe bu gerçeğe rastlıyoruz. 2025 senesine Avrupa dizel aracı terk edecek. 2030’da ise akaryakıtlı araç satışını yasaklayacak. Peki bu araçlar ne olacak? Çöpe mi gidecek yoksa motorları elektrikli mi olacak ki bu ruhsatsal ve teknik açıdan çok büyük bir sorun. Sıkı denetim gerektirecek. Peki basit olan ve jeneratör gibi bir sistemden oluşan bu motorlar kullanılmaya başlayınca ve de basitliği nedeni ile hayli ucuz olunca, araç fiyatları düşecek mi? Benzin istasyonları elektrik şarj merkezine dönüşünce kaç perondan oluşacak. Çünkü akaryakıt almak 5 dakika şarj 30 dakika olacak. İşte bunlar geleceği araçlar açısından şekillendirecek. Hava daha temiz olacak ama sorunsuzca ve ucuz olarak nasıl halledilecek veya edilebilecek mi? Saygılarımla…
Ekleme Tarihi: 30 Ocak 2023 - Pazartesi
Mehmet ÇELİKEL

OTOMOBİL FİYATLARI VE TOPLUM…

Araç fiyatları aldı başını gitti. Sıfır araba arzıda hala yavaş gidiyor. Bu da ikinci el araçların fiyatını arttırdı. Piyasada sıfır araç krizi yakın gelecekte çözülecek gibi gözüküyor çünkü chip talepleri karşılanmaya başlamış. Bu da ikinci el araç fiyatlarında bir düşüş sağlayabilir ama ne kadar. Dövizdeki yükseliş bunu da engelleyebilir. Yani bir otomobil almak belli bir kesim için hayal oldu.

YURTDIŞI ARAÇ FİYATLARI İLE ARAMIZDA UÇURUM VAR

  Geçenlerde bir marka aracın CIF yani vergisiz acente teslim fiyatına baktım. 262. 000 TL. Vergiler binince fiyat 975.000 TL oluyor. Gözlerim dışarı uğradı. Bu kadar yüksek vergi de kişilerin araba almasına engel. En sıradan bir araba bile 600-700 bin oldu. Yani teknoloji işçilik ve emek bir yana, vergiler bir yana. Aracın değerinin kat be kat üstünde bir vergi. Ne emek var, ne teknoloji ve ne de çalışma. Biraz değil epey bir haksızlık gibi. Çünkü yurtdışı araç fiyatları ile aramızda uçurum var. Ortanca oğlum yurtdışında çalışıyor. Bir araç alacak. Toyota gibi 2020 model bir ikinci el. 15.000 USD. Yani Türkçesi 280.000 TL civarı. Aynı model aracın fiyatını bir de bizde araştırın.

  ***

Tabi iş aracı almakla kalmıyor. Bir de servisleri var. Geçen sene 1.500 TL olan servis ücreti bu sene 4.000 TL oldu. Bu basit bir araba için. Lüks araç servis ücretlerini düşünmek bile istemiyorum. Çünkü onlar bu fiyatların 4-5 katı. Yani şu an lüks araca binmek kadar bakmakta maliyetli. Ancak belli bir kesim binebiliyor. Oysa batı ülkelerinde bu tip araçlara halkın hemen hepsi binebiliyor. Tabii ki döviz nedeni ile.

ELEKTRİKLİ ARAÇ GERÇEĞİ

 Şimdi önümüzde bir gerçek var ki elektrikli araç her yıl gittikçe bu gerçeğe rastlıyoruz. 2025 senesine Avrupa dizel aracı terk edecek. 2030’da ise akaryakıtlı araç satışını yasaklayacak. Peki bu araçlar ne olacak? Çöpe mi gidecek yoksa motorları elektrikli mi olacak ki bu ruhsatsal ve teknik açıdan çok büyük bir sorun. Sıkı denetim gerektirecek. Peki basit olan ve jeneratör gibi bir sistemden oluşan bu motorlar kullanılmaya başlayınca ve de basitliği nedeni ile hayli ucuz olunca, araç fiyatları düşecek mi? Benzin istasyonları elektrik şarj merkezine dönüşünce kaç perondan oluşacak. Çünkü akaryakıt almak 5 dakika şarj 30 dakika olacak. İşte bunlar geleceği araçlar açısından şekillendirecek. Hava daha temiz olacak ama sorunsuzca ve ucuz olarak nasıl halledilecek veya edilebilecek mi? Saygılarımla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.