Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

POST-KEYNESYEN TEORİYE DAİR…

  John Maynard Keynes beklide 20 yüzyılın en büyük ekonomistlerinden biri. Para üzerine bir inceleme ve Genel Teori kitaplarından en önemlileri. Eksik rekabette dengeyi savunmuştur. Ekonomik belirsizlikleri ele almış ve durgunluk ve daralma durumunda devletin para arzını arttırması ve faizleri düşürmesi gerektiğini ve bununla beraber harcamaları arttırması gerektiğini savunmuştur. Bu müdahalelerin milli geliri arttıracağını ve işsizliği azaltıcı olduğunu söylemiştir. İkinci Dünya Savaşı bittikten bir yıl sonra 1946 da öldü. Yaşasaydı fikirlerinden daha fazla faydalanılacağı hep söylenmiştir.   *******   Son yıllarda finansal sektör reel sektörün üstüne çıkmış durumda. Şimdi artık eskiye göre daha farklı bir dünyada yaşıyoruz. Bilgi artık en önemli şey. En önemli sektör bilgi teknolojileri ve en çok değer onlarda. Artık bilgi pazarlanabiliyor, belirsizlik ve bencillik hakim. Çoğulcu toplumlar artıyor. Şüphecilik baş tacı. Buna da Post-Kapitalizm deniyor. Yani kapitalizm sonrası bir ortam... Dünya artık küresel bir köy durumunda. Her türlü bilgiye ulaşmak yalnızca bir tıkla olabiliyor.   *******   İşte Keynesyen Modelinde yeni versiyonu bugüne uyarlanan Post-Keynesyen Teori. Postkeynesçiler gerçeklik üzerine yoğunlaşırlar ve olayları gerçeklik boyutunda incelerler. Onlara göre dünya açıktır ve olayların altında yatan nedenleri oluşturan mekanizmalar bulunmaktadır. Postkeynesçiler genel ekonomik dengeyi kabul etmezler, bireycilik yenine sosyalleşme ve kurumsallaşmayı savunurlar, belirsizlik kaçınılmazdır derler, para geçmişle gelecek arasındaki köprü derler, yatırımları finansal sistemin belirlediğini ve kapitalizmin finansal krizlere açık olduğunu söylerler. Ekonomik denge yerine dengesizliği zaman içerisinde değerlendirirler. Yatırımlar, para ve finansal aktörler krizi tetikler. Onlara göre tasarruflar yatırımı değil, yatırımlar tasarrufu doğurur. Girişimciler yatırımlarını belirsizlik ortamında ve kredisel büyüme ile yaptığı için ve buda parasal büyümeye yol açtığı için büyük dengesizlikler yaşanmaktadır.   *******   Yapmak istedikleri Keynesin teorisi bugünkü şartlara uyarlamaktır. Durmadan krizlerin yaşandığı ve belirsizliklerin hakim olduğu şu dönemi anlatıyor gibiler. Hyman Mintsky bunlardan biri ve bu güne uygun İstikrarsız Bir Ekonominin İstikrarı kitabını yazmış. Devletin ekonomiye kısmen de müdahil olması bugünün olmazsa olmazı bence. Saygılarımla…
Ekleme Tarihi: 27 Aralık 2021 - Pazartesi
Mehmet ÇELİKEL

POST-KEYNESYEN TEORİYE DAİR…

  John Maynard Keynes beklide 20 yüzyılın en büyük ekonomistlerinden biri. Para üzerine bir inceleme ve Genel Teori kitaplarından en önemlileri. Eksik rekabette dengeyi savunmuştur. Ekonomik belirsizlikleri ele almış ve durgunluk ve daralma durumunda devletin para arzını arttırması ve faizleri düşürmesi gerektiğini ve bununla beraber harcamaları arttırması gerektiğini savunmuştur. Bu müdahalelerin milli geliri arttıracağını ve işsizliği azaltıcı olduğunu söylemiştir. İkinci Dünya Savaşı bittikten bir yıl sonra 1946 da öldü. Yaşasaydı fikirlerinden daha fazla faydalanılacağı hep söylenmiştir.

  *******

  Son yıllarda finansal sektör reel sektörün üstüne çıkmış durumda. Şimdi artık eskiye göre daha farklı bir dünyada yaşıyoruz. Bilgi artık en önemli şey. En önemli sektör bilgi teknolojileri ve en çok değer onlarda. Artık bilgi pazarlanabiliyor, belirsizlik ve bencillik hakim. Çoğulcu toplumlar artıyor. Şüphecilik baş tacı. Buna da Post-Kapitalizm deniyor. Yani kapitalizm sonrası bir ortam... Dünya artık küresel bir köy durumunda. Her türlü bilgiye ulaşmak yalnızca bir tıkla olabiliyor.

  *******

  İşte Keynesyen Modelinde yeni versiyonu bugüne uyarlanan Post-Keynesyen Teori. Postkeynesçiler gerçeklik üzerine yoğunlaşırlar ve olayları gerçeklik boyutunda incelerler. Onlara göre dünya açıktır ve olayların altında yatan nedenleri oluşturan mekanizmalar bulunmaktadır. Postkeynesçiler genel ekonomik dengeyi kabul etmezler, bireycilik yenine sosyalleşme ve kurumsallaşmayı savunurlar, belirsizlik kaçınılmazdır derler, para geçmişle gelecek arasındaki köprü derler, yatırımları finansal sistemin belirlediğini ve kapitalizmin finansal krizlere açık olduğunu söylerler. Ekonomik denge yerine dengesizliği zaman içerisinde değerlendirirler. Yatırımlar, para ve finansal aktörler krizi tetikler. Onlara göre tasarruflar yatırımı değil, yatırımlar tasarrufu doğurur. Girişimciler yatırımlarını belirsizlik ortamında ve kredisel büyüme ile yaptığı için ve buda parasal büyümeye yol açtığı için büyük dengesizlikler yaşanmaktadır.

  *******

  Yapmak istedikleri Keynesin teorisi bugünkü şartlara uyarlamaktır. Durmadan krizlerin yaşandığı ve belirsizliklerin hakim olduğu şu dönemi anlatıyor gibiler. Hyman Mintsky bunlardan biri ve bu güne uygun İstikrarsız Bir Ekonominin İstikrarı kitabını yazmış. Devletin ekonomiye kısmen de müdahil olması bugünün olmazsa olmazı bence. Saygılarımla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.