Artık havalar soğumaya başladı. Pazarlarda ara ürünler ve son yaz ürünleri var. Kereviz ve pırasa çıktı. Yani kışa doğru gidiyoruz. Ama maalesef yağmursuz geçen bir sonbahar yine. Haftaya 2-3 gün yamurlu olsa da toprak aç. Azıcık daha ormanları yakalım da tepemizdeki bulutlar gelip geçsin! Hala daha doğanın dengesini bozduğumuzu anlamadık gibi. Zamanında güneydeki ormanları yakıp inşaatlar yapılınca, bulutların esintisini tutan bir şey kalmadı. Bizde biraz çevremizdeki ormanlık etkili olsa da esas genel ülke coğrafyası açısından güney ormanları değerli.
*******
Rekoltelerin bazıları güzeldi bu sene. Mesela üzüm başarılı. Fiyat düşük olsa da, rekolte yüksek. Tabi tarımsal üretimde yatırım gerektiriyor. Dönüp Allah’a yalvarmakla bir şey olmuyor. Esas olan aklını işletmek ve yapılan işlerde amortisman ayırıp yeni teknolojiyi uygulamak. Alınacak ve yapılacak ekipman önemli. Tabi bu danışmadan da olmaz. Bağcı Ahmet amcaya değil, Bağcılık Araştırma’ya veya 25 km ötedeki Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne… Havza sistemi uygulandığı için tarımsal doktorlarda mevcut. Ama bu gün Batı Avrupa’da Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere, Almanya, Portekiz gibi ülkelerde, özellikle Akdeniz havzasında tarımsal teknikler tam manası ile kullanılıyor. Özellikle İtalya tarımsal mekanizasyonda lider. Çünkü tarımsal üretim ekonomisinde derin bir yer tutuyor.
*******
Tabi üretimdeki artış hem fiyatları etkiler, hem de geliri arttırır. Tabi gelirin akış yönü önemli. Fakir çiftçi, zengin kabzımal yani tüccar olmaz. Esas çiftçinin kuvvetli olması gerekir. Çünkü yatırımı yapacak, parayı sarf edecek odur. Ötekisi al sat ticaret. Zaten üretim yapan çiftçilerin, yapması gereken çok iyi bir sözleşme ile bağlanmış bölgesel bir kooperatif kurmaları ve bunu profesyonel insanlarla yönettirmeleri. Güçlerin birliği olan bu kooperatifler, özellikle Avrupa ülkelerinde yaygın. Üretim kadar pazarlamanın da önemli olduğu bir sektör tarım. Endüstrileşmesi gerektiği gibi üretimde de bazı uygulamaların yapılması gerekir. Karlılığı arttırmak ancak akıl kullanarak olur. Araştırarak üretim yapan, danışarak üretim yapan çiftçiler lazım bize. İnternet dipsiz bir kuyu.
*******
Kışın ekonominin durumu belli. Yüksek döviz tüm işleri etkiliyor. Bir yandan mikrop vuruyor, bir yandan döviz. Ekonomiyi baskı altına alan bu iki unsur elbette çözülecek. Ama insanların dayanma gücü azalıyor. Açılmayan okullar kısmen açılacak. Üniversiteler için bazı kurallar belirlenmeye başladı. Onları da kademeli açacaklar. Her şey durabilir ama gırtlak durmayacak. Bu nedenle rasyonel bir tarımsal üretim önemli. Ekonomiyi de pozitif tetikler, insanları da. Tabi fiyatlar üzerinde spekülasyon yapmadan, stoklamadan, havadan para kazanmadan. Devletin de bu gibi olaylar için yaptırım uygulaması ve tedbirler alması lazım. Halktan daha önemli bir konu olamaz. Halkı kazıklayıp kısa yoldan zengin olmak isteyenler de bizden olamaz. Saygılarımla…