Obezite; vücutta sağlığı bozacak derecede aşırı yağ birikimidir ve günümüzde çocuklarda en sık görülen kronik sorunlardan biridir. Obezite, ilerleyen yaşlarda pek çok kronik, psikolojik ve metabolik sağlık sorunlarını tetikleyen ve toplumların sağlık bütçeleri üzerinde büyük yük oluşturan bir problemdir. Ayrıca çocukluk çağında obez olan kişilerin %30’unun yetişkinlik döneminde de obez olduğu tespit edilmiştir.
***
Yapılan araştırmalara göre son 40 yılda çocuk ve gençlerde görülen obezitenin 40 kat arttığı ve dünya genelinde 124 milyon çocuğun fazla kilolu olduğu tespit edilmiştir. Görülen obezitenin ise; küçük bir kısmının hastalık ya da farklı sendromlara bağlı olarak oluştuğu; büyük bir kısmının da fazla kalori alımına bağlı olduğu saptanmıştır.
***
Şehirleşmenin sonucu olarak değişen yaşam tarzı, artmış kalori alımı ve kısıtlı fiziksel aktivite çocukluk çağı obezitesinin en önemli sebepleridir. Çalışma hayatı sedanter yaşamı tetiklemiş ve çocukların akademik hedefleri; fiziksel aktivitelerinin iyice azalmasına sebep olmuştur.
***
Çocukların paketlenmiş, özellikle aşırı yağ ve şeker içeren yiyeceklere ve içeceklere olan ilgisi, teknolojik gelişmelerle birlikte bilgisayar, televizyon gibi araçlar ile daha fazla zaman geçirerek hareketsiz bir yaşam sürdürmeleri de çocukluk çağında obezitenin en önemli güdüleyicisi olarak gösterilmektedir. Örneğin; yapılan bir çalışmada günde üç saatten fazla televizyon izleyen kız çocuklarının %71’inin fazla kilolu olduğu tespit edilmiştir.
***
Tüm bunlara karşılık düzenli beslenme; obeziteyi önleyen bir faktördür Öğün atlanmasının ve özellikle de kahvaltı yapılmamasının obeziteye yatkınlığı arttırdığı çalışmalarla tespit edilmiştir.
***
Gelelim çocuklarımızı obeziteden korumak için beslenme önerilerine…
Çocuklara yaklaşımdaki temel amaç; yaşam tarzı değişikliklerini sağlayabilmek ve sağlıklı beslenme ile düzenli egzersizi alışkanlık haline getirmektir. Fakat çocuklar; erişkinlerden farklı olarak büyümeye ve gelişmeye devam ederler. Bundan dolayı alınan kalorinin iyi hesaplanarak çocuğun büyüme gelişmesinin devam etmesine engel olmamak gerekir.Bu konuda bir uzman desteği şarttır.
***
Bunun yanında; akşam yemeğini aile ile birlikte yemek, düzenli ve yeterli gece uykusu, ekran karşısında geçirilen sürenin kısıtlı olması fayda sağlayacak diğer etmenlerdir.
***
Çocuklar ve aileleri diyetlerinde şeker ve yağ açısından zengin yiyecek içecek miktarını azaltıp; sebze meyve tüketimini arttırmalıdırlar. Dışarıda yenen öğün sayısı, yenen atıştırmalıkların miktarı ve çeşidi, çocuğa verilen cep harçlığı miktarı ve okulda yenen öğle yemeği konusunda aileler dikkatli olmalı ve gerekli önlemleri almalıdırlar.