Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

DAHA YAŞANILABİLİR BİR DÜNYA İÇİN: SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME

Günümüzde daha yoğun hayatlar ve yemeğe daha hızlı ulaşabilme isteği, yüksek enerjili besinlerin hayatımızdaki yerini arttırıyor ve mevcut beslenme düzenimiz gün geçtikçe kötüleşiyor. Bunlara karşılık sürdürülebilir beslenme çözüm olabilir mi? Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ve Gıda Tarım Örgütü (FAO)’nün 2019 yılında yayınladığı rapora göre, sürdürülebilir sağlıklı diyetler; bireylerin sağlığını ve iyilik halini tüm yönleri ile geliştiren, düşük çevresel baskıya ve etkiye sahip olan, ulaşılabilir, karşılanabilir, güvenli, yeterli ve kültürel olarak kabul edilebilir diyet örüntüleridir. Sürdürülebilir sağlıklı beslenmenin hedefi, tüm bireylerin optimal büyüme ve gelişmelerini sağlamak, günümüz ve gelecek nesillerin tüm yaşam evrelerinde fonksiyonel, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden iyilik halini desteklemek, tüm malnütrisyon( yetersiz beslenme, mikro besin öğeleri yetersizlikleri, fazla kiloluluk ve obezite) türlerinin önlenmesine katkıda bulunmak, beslenmeye bağlı bulaşıcı olmayan hastalıklar riskini azaltmak ve biyoçeşitlilik ve gezegen sağlığının korunmasını desteklemektir.Yani sürdürülebilir beslenme; birçok yönden sağlığımızı etkilediği kadar;  tarımı, ekonomiyi, kültürü ve en önemlisi gelecek nesillerin şartlarını da etkilemektedir.Bu yüzden sürdürülebilir beslenmenin pek çok açıdan yaşam biçimi olarak benimsenmesi gerektiği ortadadır. Peki bu beslenme biçimini hayatımıza dahil etmek için neler yapmalıyız? Yeterli, dengeli ve çeşitli beslenmeliyiz. Hayvansal kaynaklı proteinler(et, süt, yumurta) yerine bitkisel kaynaklı proteinleri(kuru baklagiller) tercih etmeliyiz. Özellikle en çok karbon ayak izine sebep olan büyükbaş hayvan eti sınırlandırılmalı ve yerine mevsiminde avlanmış balık eti tercih edilmelidir. Meyve ve sebzeler mevsiminde tüketilmelidir. Yerel besinleri tercih etmeye ve yerel üreticilerden satın almaya özen gösterilmelidir. Satın alınan besinler doğal koşullarda muhafaza edilmeli ve israf edilmemelidir. Poşet, plastik vb. kullanımı azaltılmalı ve geri dönüştürülebilir maddeler tercih edilmelidir.
Ekleme Tarihi: 06 Mayıs 2022 - Cuma
Merve Aydın

DAHA YAŞANILABİLİR BİR DÜNYA İÇİN: SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME

Günümüzde daha yoğun hayatlar ve yemeğe daha hızlı ulaşabilme isteği, yüksek enerjili besinlerin hayatımızdaki yerini arttırıyor ve mevcut beslenme düzenimiz gün geçtikçe kötüleşiyor. Bunlara karşılık sürdürülebilir beslenme çözüm olabilir mi?

Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ve Gıda Tarım Örgütü (FAO)’nün 2019 yılında yayınladığı rapora göre, sürdürülebilir sağlıklı diyetler; bireylerin sağlığını ve iyilik halini tüm yönleri ile geliştiren, düşük çevresel baskıya ve etkiye sahip olan, ulaşılabilir, karşılanabilir, güvenli, yeterli ve kültürel olarak kabul edilebilir diyet örüntüleridir. Sürdürülebilir sağlıklı beslenmenin hedefi, tüm bireylerin optimal büyüme ve gelişmelerini sağlamak, günümüz ve gelecek nesillerin tüm yaşam evrelerinde fonksiyonel, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden iyilik halini desteklemek, tüm malnütrisyon( yetersiz beslenme, mikro besin öğeleri yetersizlikleri, fazla kiloluluk ve obezite) türlerinin önlenmesine katkıda bulunmak, beslenmeye bağlı bulaşıcı olmayan hastalıklar riskini azaltmak ve biyoçeşitlilik ve gezegen sağlığının korunmasını desteklemektir.Yani sürdürülebilir beslenme; birçok yönden sağlığımızı etkilediği kadar;  tarımı, ekonomiyi, kültürü ve en önemlisi gelecek nesillerin şartlarını da etkilemektedir.Bu yüzden sürdürülebilir beslenmenin pek çok açıdan yaşam biçimi olarak benimsenmesi gerektiği ortadadır.

Peki bu beslenme biçimini hayatımıza dahil etmek için neler yapmalıyız?

  • Yeterli, dengeli ve çeşitli beslenmeliyiz.
  • Hayvansal kaynaklı proteinler(et, süt, yumurta) yerine bitkisel kaynaklı proteinleri(kuru baklagiller) tercih etmeliyiz.
  • Özellikle en çok karbon ayak izine sebep olan büyükbaş hayvan eti sınırlandırılmalı ve yerine mevsiminde avlanmış balık eti tercih edilmelidir.
  • Meyve ve sebzeler mevsiminde tüketilmelidir.
  • Yerel besinleri tercih etmeye ve yerel üreticilerden satın almaya özen gösterilmelidir.
  • Satın alınan besinler doğal koşullarda muhafaza edilmeli ve israf edilmemelidir.
  • Poşet, plastik vb. kullanımı azaltılmalı ve geri dönüştürülebilir maddeler tercih edilmelidir.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.