Geçen hafta; beslenme hakkında doğru bildiğimiz bazı yanlışlardan bahsetmiştik. Bu hafta serimizin ikinci kısmıyla devam edelim…
1)Sabahları aç karnına içilen limonlu su zayıflatır…
Ne yazık ki içtiğimiz limonlu sular; aç karnına da içsek tok karnına da içsek yemek esnasında da içsek bizi zayıflatmaz. Limonun içeriğindeki C vitamininden faydalanmış oluruz. Zayıflatan mucizevi besin yoktur. Sağlıklı şekilde zayıflamaya yardımcı olan besinler vardır. “Ben su içemiyorum” diyenler suyunu aromalandırarak; içerisine karanfil, tarçın, limon vb. ekleyerek tüketebilir. Önemli olan günlük gereksiniminiz kadar suyu tüketmenizdir. Sonuç olarak; dikkat etmeden yediğimiz her türlü besinin yanında içtiğimiz limonlu suyun bize faydası olmaz. Hem sağlıklı beslenip hem de limonlu su içiyorsanız zayıflamanızın sebebi limonlu su değil; yediklerinize dikkat etmenizdir.
2)Sağlıklı yiyeceklerde kısıtlama yapmama gerek yok; istediğim kadar yiyebilirim…
Sadece sağlıklı beslenmek yetmez. Sağlıklı ve dengeli beslenmek şarttır. Vücudumuzun gereksinimi olan karbonhidrat, protein ve yağı dengeli bir şekilde almamız gerekir. Ama bu gereksinimleri karşılarken aşırıya kaçmamak da önemli. Sağlıklı veya doğal bile olsa; besinlerin tüketim miktarı önemlidir. Sebze, meyve ya da et farketmez; fazla yediğimiz her besin vücudumuzda yağ olarak depolanır.
3)Hiç yağ tüketmezsem; daha sağlıklı olurum…
Diyet hataları serimizin bir diğer konusu; zayıflamak ya da sağlıklı olmak için asla yağ kullanılmamalı diye düşünenler için gelsin. Vücudumuzda hücre zarı ve hormonların büyük bir kısmı yağdan oluşmaktadır. Dolayısıyla hücrelerimizin ve vücut fonksiyonlarımızın düzgün çalışması için beslenmemizde mutlaka kaliteli yağlar bulundurmalıyız. Yağsız beslenmek ya da yeteri kadar yağ tüketmemek metabolizmayı yavaşlatarak kilo vermeyi zorlaştırabilir. Ayrıca sebzelerin yağsız olarak tüketilmesi, bazı vitaminlerin(A, D, E ve K) emilimini engelleyeceğinden besinin içeriğinden yeterince faydalanamamış oluruz. Bu yüzden yağ ihtiyacımızın yağlı tohumlar(ceviz, fındık, badem vb.) ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlardan mutlaka karşılanması gerekir. Bunlara ek olarak yağların gereksinim kadar tüketilmesi tokluk süresini de uzatacağından diyetimize katkı sağlayacaktır. Yani; vücudumuzun sağlıklı yağlara da ihtiyacı vardır ve gereğinden fazla kısıtlama yapılmamalıdır.
4)Sağlıklı beslenmek bir süreçtir, kilo verdikten sonra eski yeme düzenime geri dönebilirim…
Bir an önce diyet bitsin, istediğim şeyleri yemek istiyorum, eski düzenime geri dönmek istiyorum diye düşünüyorsanız bu söyleyeceklerim sizler için önemli! Sağlıklı beslenme bir süreç değil alışkanlıktır. Önemli olan çok fazla kısıtlama yaparak, sevdiğiniz besinleri hiç tüketmeyerek kilo vermek değil yediklerinizin sıklığını ve miktarını ayarlamaktır. Yoksa hedeflediğiniz kiloya indiğinizde eski düzene dönmenizle verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alırsınız. Eğer ki siz; yaptığınız diyette fazla kısıtlandığınızı düşünüyor, sürekli aç kalıyor ve sevdiğiniz tüm yiyeceklerden uzak kalıyorsanız muhtemelen yanlış diyeti yapıyorsunuz. Sonuç olarak; sağlıklı beslenmenin hayat boyu sürmesi gereken bir alışkanlık olduğunu unutmayın ve verdiğiniz kiloları geri almamanız için bu alışkanlığı devam ettirmeniz gerektiğini de…