Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

BEDENİNİ Mİ BESLİYORSUN YOKSA DUYGULARINI MI?

Siz de mutsuz olduğunuzda buzdolabına gidenlerden misiniz? Açlığınız duygusal mı yoksa gerçekten ihtiyacınız olduğundan mı yemek istiyorsunuz? Kaygı, sinirlilik, huzursuzluk gibi durumlarda acıkan mideniz değil; duygularınızdır. Duygusal açlık nedir, belirtileri nelerdir? Duygusal açlık; aç olmadığımız halde can sıkıntısı, gerginlik, öfke, üzüntü, yalnızlık gibi duygulardan dolayı hissedilen yapay bir açlık olup; o duygusal boşluğu doldurmak için yemek yeme isteği ile ortaya çıkan bir durumdur. Yeme isteği nasıl değerlendirilmelidir? Yeme isteğimiz olduğunda yapmamız gereken ilk şey; açlığımızın fiziksel açlık mı yoksa duygusal açlık mı olduğuna karar vermektir. Dolayısıyla bu ikisi arasındaki farkı iyi bilmemiz gerekir. Duygusal açlık bir anda hissedilir fakat fiziksel açlıkta acıkma hissi yavaş yavaş oluşur. Eğer bir duygunuzu doyurmak istiyorsanız yedikleriniz yeterli gelmez ve daha fazlasını yemek istersiniz fakat açlığınız fiziksel ise; yemek yedikçe doyduğunuzu hissedersiniz. Fiziksel açlıkta amaç vücut gereksinimlerinin karşılanması olduğundan alternatifiniz çoktur ve sağlıklı tercihler yapabilirsiniz.Fakat duygusal açlıkta; tek çeşit besine yönelme vardır ve bu besinler genellikle pizza,dondurma,cips,kurabiye,çikolata gibi bol kalorili ya da şekerli yiyeceklerdir. Peki duygusal yeme davranışının önüne geçebilmek için ne yapmalıyız? Öncelikle fark etmeli ve duygularınızı yönetmelisiniz. Sizi duygusal yemeye iten davranışın ne olduğunu anlamaya çalışmalısınız.Aç olmayıp bir şeyler yeme ihtiyacı hissettiğinizde; yürüyüşe çıkmak,duş almak ya da dikkatinizi dağıtacak başka bir aktiviteye yönelmek faydalı olacaktır.Evinizde abur cubur yerine doğal meyve- sebze ve kuruyemişleri bulundurmak; açlık anlarında doğru seçimler yapmanıza da yardımcı olur. Bazen; çok kısıtlı diyetler yapmak, sevdiğiniz tüm yiyeceklere yasak koymak ve tamamen hayatınızdan çıkarmaya çalışmak da duygusal yemeye sebep olabilir. Bu yüzden sevdiğiniz tüm yiyecekleri bir anda hayatınızdan çıkarmak yerine; porsiyon kontrolü yaparak; az miktarlarda tüketebilirsiniz. Duygusal açlığımızı kontrol edemezsek… Duygusal açlık sonucunda gereksiz ve aşırı yeme; kilo almanıza sebep olabilir. Bunun sonucunda kendinizi kilo verme baskısı ile duygusal açlık arasında sıkışmış hissedebilirsiniz. Bunu engellemek için; kendinize en uygun beslenme davranışını belirlemeli ve duygularınızı doyurmak için değil de ihtiyacınız olduğunda yemek yemeyi öğrenmelisiniz. İlk başta ne kadar zor görünse de kararlılık ve kişisel disiplin ile başarıya ulaşmak kesinlikle mümkündür.
Ekleme Tarihi: 13 Mayıs 2022 - Cuma
Merve Aydın

BEDENİNİ Mİ BESLİYORSUN YOKSA DUYGULARINI MI?

Siz de mutsuz olduğunuzda buzdolabına gidenlerden misiniz? Açlığınız duygusal mı yoksa gerçekten ihtiyacınız olduğundan mı yemek istiyorsunuz?

Kaygı, sinirlilik, huzursuzluk gibi durumlarda acıkan mideniz değil; duygularınızdır. Duygusal açlık nedir, belirtileri nelerdir?

Duygusal açlık; aç olmadığımız halde can sıkıntısı, gerginlik, öfke, üzüntü, yalnızlık gibi duygulardan dolayı hissedilen yapay bir açlık olup; o duygusal boşluğu doldurmak için yemek yeme isteği ile ortaya çıkan bir durumdur.

Yeme isteği nasıl değerlendirilmelidir?

Yeme isteğimiz olduğunda yapmamız gereken ilk şey; açlığımızın fiziksel açlık mı yoksa duygusal açlık mı olduğuna karar vermektir. Dolayısıyla bu ikisi arasındaki farkı iyi bilmemiz gerekir. Duygusal açlık bir anda hissedilir fakat fiziksel açlıkta acıkma hissi yavaş yavaş oluşur. Eğer bir duygunuzu doyurmak istiyorsanız yedikleriniz yeterli gelmez ve daha fazlasını yemek istersiniz fakat açlığınız fiziksel ise; yemek yedikçe doyduğunuzu hissedersiniz. Fiziksel açlıkta amaç vücut gereksinimlerinin karşılanması olduğundan alternatifiniz çoktur ve sağlıklı tercihler yapabilirsiniz.Fakat duygusal açlıkta; tek çeşit besine yönelme vardır ve bu besinler genellikle pizza,dondurma,cips,kurabiye,çikolata gibi bol kalorili ya da şekerli yiyeceklerdir.

Peki duygusal yeme davranışının önüne geçebilmek için ne yapmalıyız?

Öncelikle fark etmeli ve duygularınızı yönetmelisiniz. Sizi duygusal yemeye iten davranışın ne olduğunu anlamaya çalışmalısınız.Aç olmayıp bir şeyler yeme ihtiyacı hissettiğinizde; yürüyüşe çıkmak,duş almak ya da dikkatinizi dağıtacak başka bir aktiviteye yönelmek faydalı olacaktır.Evinizde abur cubur yerine doğal meyve- sebze ve kuruyemişleri bulundurmak; açlık anlarında doğru seçimler yapmanıza da yardımcı olur.

Bazen; çok kısıtlı diyetler yapmak, sevdiğiniz tüm yiyeceklere yasak koymak ve tamamen hayatınızdan çıkarmaya çalışmak da duygusal yemeye sebep olabilir. Bu yüzden sevdiğiniz tüm yiyecekleri bir anda hayatınızdan çıkarmak yerine; porsiyon kontrolü yaparak; az miktarlarda tüketebilirsiniz.

Duygusal açlığımızı kontrol edemezsek…

Duygusal açlık sonucunda gereksiz ve aşırı yeme; kilo almanıza sebep olabilir. Bunun sonucunda kendinizi kilo verme baskısı ile duygusal açlık arasında sıkışmış hissedebilirsiniz. Bunu engellemek için; kendinize en uygun beslenme davranışını belirlemeli ve duygularınızı doyurmak için değil de ihtiyacınız olduğunda yemek yemeyi öğrenmelisiniz. İlk başta ne kadar zor görünse de kararlılık ve kişisel disiplin ile başarıya ulaşmak kesinlikle mümkündür.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.