Son yıllarda popüler diyet kültürünün oluşturduğu ciddi bir yanılgı var maalesef… Herhangi bir ortamda kilo problemleri ve zayıflama gündeme geldiğinde; genellikle ilk duyduğumuz cümlelerden biri “Ekmeği kes, hemen kilo verirsin.” şeklindedir. Peki, bu yaklaşım doğru mu? İçi boş bir diyet efsanesi mi, yoksa gerçeklik payı var mı?
Öncelikle şunu söylemeliyim ki; sağlıklı kişilerde zayıflamak için ekmeği tamamen hayatımızdan çıkarmamız gerektiğiyle ilgili bilimsel bir dayanak yok. Yani ekmekle ilgili söylemlerin çoğu, kişisel tecrübelere dayanıyor. Bir arkadaşınız, tanıdığınız ya da komşunuz ekmeği tamamen hayatından çıkararak kilo vermiş olabilir. Fakat asıl değerlendirme yapmamız gereken şudur; ekmeği keserek kilo veren kişiler; “Zayıfladıktan sonra kilolarını koruyabildiler mi?” ya da “Gerçekten sağlıklı bir şekilde mi kilo verdiler?”
Vücudumuzun belirli bir karbonhidrat, protein ve yağ gereksinimi vardır. Bu gereksinimin sağlıklı kaynaklardan sağlanması gerekir, diyet yapan kişilerin en önemli hatalarından biri, yeterli miktarda karbonhidrat tüketmemektir.
Karbonhidratlar; basit karbonhidratlar ve kompleks karbonhidratlar olmak üzere ikiye ayrılır. Eğer sizler karbonhidrat ihtiyacınızı kompleks olanlardan (tam tahıl grubu ekmekler, kuru baklagiller, sebze ve meyveler) sağlamazsanız; vücudunuz kan şekerini dengeleyebilmek için basit karbonhidratlara (beyaz ekmek,çikolata,tatlı vb.) yönelir. Bu da hem tatlı krizlerine hem de bel çevresi yağlanmalarına sebep olabilir.
Ayrıca; diyete başladığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates gibi besinleri tamamen kesen kişilerin metabolizması; ihtiyacı olan karbonhidratı kandaki şeker ve glikojen depoları bitince kas içerisindeki karbonhidrattan kullanmaya başlar. Bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder. Sonuçta; karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiğini zannetse de asıl olan vücudun kaybettiği yağ değil, kas ve sudur.
Ayrıca ekmeğin birçok faydası da vardır;
• Lifli yapısından dolayı sizi tok tutar ve iştah kontrolünüzde etkili olur.
• Sindirim problemlerinizi engeller ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
• Tam tahıllı ekmekler B12 vitamini hariç tüm B grubu vitaminlerin temel kaynağıdır.
• Bitkisel kaynaklı olduğundan; kolesterol içermez.
• Yapılan bazı çalışmalarda stresi önleyerek depresyona yatkınlığı azalttığı görülmüştür.
Tüm bunlardan anlaşıldığı üzere; sağlıklı kişilerin ekmeği tamamen hayatından çıkararak kilo vermeye çalışması doğru bir yöntem değildir. Önemli olan kullanılan ekmeğin çeşidi ve ölçüsüdür. Beyaz ekmek yerine tüketeceğiniz tahıllı ekmekler; sizi daha uzun süre tok tutacağından kilo vermenize yardımcı dahi olabilir.