Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

DEMİR EKSİKLİĞİ VE BESLENME TEDAVİSİ

Demir neden önemlidir? Demir, vücudumuz için temel bir mineraldir. Vücutta üretilemediğinden dolayı besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gerekir. Demirin vücuttaki en önemli görevi ‘hemoglobin’ yapımıdır. Hemoglobin, kanımızdaki alyuvarlarda bulunur ve tüm dokuların yaşaması için gerekli olan oksijeni taşıma işlemini gerçekleştirir. Yani oksijen bizim yaşantımız için ne kadar önemli ise oksijenin kullanılabilmesi için de demir o kadar önemlidir. Demir eksikliğinin görülme nedenleri nelerdir? Demir eksikliği genellikle büyümenin çok hızlı olduğu çocukluk ve ergenlik çağı ile hamilelik döneminde ortaya çıkar. Demir içeriği yüksek olan yiyeceklerin yeterince tüketilmemesi de demir eksikliğinin (kansızlığın) ortaya çıkışını kolaylaştırabilir.  Düşük sosyo-ekonomik düzeyde olanlar, vejetaryenler (et yemeden beslenenler) ve menstrüasyon döneminde kadınlar da risk altındadır. Demir emiliminin bozulduğu durumlar; uzun süren ishaller, kronik enfeksiyonlar ve sindirim sisteminde bozukluklar da vücuda alınan demirin emilimini bozarak demir eksikliğine neden olabilir. Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Artan yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, el ve ayaklarda aşırı üşüme, cilt problemleri ve aşırı saç dökülmesi ile kendini gösterebilir. Demir Eksikliğinde Beslenme Önerileri… Demir minerali; birçok besinde doğal olarak bulunur. Fakat hayvansal kaynaklardan alınan demirin emilimi; bitkisel kaynaklardan alınan demirin emilimine göre çok daha fazladır. Kırmızı et Hindi ve tavuk eti Yumurta Kuru meyveler Kuru baklagiller Pekmez, tahin helva Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem gibi) Yeşil yapraklı sebzeler (roka, ıspanak, pazı, maydanoz, nane vb.)  demir içeriği yüksek besin kaynaklarıdır,beslenmenizde yer verebilirsiniz. Ayrıca; C vitamini demirin emilimini arttıracağından dolayı; demirden zengin besinleri C vitamini içeren besinler ile  ( kuşburnu, kivi, turunçgiller, çilek, brokoli, domates, yeşil yapraklılar, biber, kavun gibi)  birlikte tüketebilirsiniz.Örneğin portakal suyu ve pekmezi bir arada tüketmek, kıyma ile birlikte pişirdiğiniz sebze yemekleri  ya da kuru baklagil yemekleriyle yiyeceğiniz bol limonlu bir salata demir emiliminizi arttıracaktır. Doktorunuzun önerisiyle kullandığınız demir hapları; kabızlığa sebep olabileceğinden; bu ilaçları kullanırken bol su içmeye ve lif yönünden zengin sebze ve meyveleri tüketmeye de özen göstermelisiniz. Son olarak; çayda bulunan bazı bileşikler demirin emilimini engellediğinden dolayı; çayınızı yemeklerden en az 1 saat sonra tercih etmek yararlı olacaktır.
Ekleme Tarihi: 10 Haziran 2022 - Cuma
Merve Aydın

DEMİR EKSİKLİĞİ VE BESLENME TEDAVİSİ

Demir neden önemlidir?

Demir, vücudumuz için temel bir mineraldir. Vücutta üretilemediğinden dolayı besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gerekir. Demirin vücuttaki en önemli görevi ‘hemoglobin’ yapımıdır. Hemoglobin, kanımızdaki alyuvarlarda bulunur ve tüm dokuların yaşaması için gerekli olan oksijeni taşıma işlemini gerçekleştirir. Yani oksijen bizim yaşantımız için ne kadar önemli ise oksijenin kullanılabilmesi için de demir o kadar önemlidir.

Demir eksikliğinin görülme nedenleri nelerdir?

Demir eksikliği genellikle büyümenin çok hızlı olduğu çocukluk ve ergenlik çağı ile hamilelik döneminde ortaya çıkar. Demir içeriği yüksek olan yiyeceklerin yeterince tüketilmemesi de demir eksikliğinin (kansızlığın) ortaya çıkışını kolaylaştırabilir.  Düşük sosyo-ekonomik düzeyde olanlar, vejetaryenler (et yemeden beslenenler) ve menstrüasyon döneminde kadınlar da risk altındadır. Demir emiliminin bozulduğu durumlar; uzun süren ishaller, kronik enfeksiyonlar ve sindirim sisteminde bozukluklar da vücuda alınan demirin emilimini bozarak demir eksikliğine neden olabilir.

Demir eksikliği belirtileri nelerdir?

Artan yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, el ve ayaklarda aşırı üşüme, cilt problemleri ve aşırı saç dökülmesi ile kendini gösterebilir.

Demir Eksikliğinde Beslenme Önerileri…

Demir minerali; birçok besinde doğal olarak bulunur. Fakat hayvansal kaynaklardan alınan demirin emilimi; bitkisel kaynaklardan alınan demirin emilimine göre çok daha fazladır.

  • Kırmızı et
  • Hindi ve tavuk eti
  • Yumurta
  • Kuru meyveler
  • Kuru baklagiller
  • Pekmez, tahin helva
  • Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem gibi)
  • Yeşil yapraklı sebzeler (roka, ıspanak, pazı, maydanoz, nane vb.)  demir içeriği yüksek besin kaynaklarıdır,beslenmenizde yer verebilirsiniz.

Ayrıca; C vitamini demirin emilimini arttıracağından dolayı; demirden zengin besinleri C vitamini içeren besinler ile  ( kuşburnu, kivi, turunçgiller, çilek, brokoli, domates, yeşil yapraklılar, biber, kavun gibi)  birlikte tüketebilirsiniz.Örneğin portakal suyu ve pekmezi bir arada tüketmek, kıyma ile birlikte pişirdiğiniz sebze yemekleri  ya da kuru baklagil yemekleriyle yiyeceğiniz bol limonlu bir salata demir emiliminizi arttıracaktır.

Doktorunuzun önerisiyle kullandığınız demir hapları; kabızlığa sebep olabileceğinden; bu ilaçları kullanırken bol su içmeye ve lif yönünden zengin sebze ve meyveleri tüketmeye de özen göstermelisiniz.

Son olarak; çayda bulunan bazı bileşikler demirin emilimini engellediğinden dolayı; çayınızı yemeklerden en az 1 saat sonra tercih etmek yararlı olacaktır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.