Bayramlar bütün aile bireylerini bir araya getirmekle kalmayıp aynı zamanda birbirinden lezzetli geleneksel yemekler eşliğinde hasret giderdiğimiz, kocaman sofralar etrafında toplandığımız özel günlerdir. Bu lezzetli yemekler doğru şekilde tüketildiği zaman sadece ruhunuza değil bedeninize de iyi gelecektir.
Kurban bayramında geleneklerimize bağlı olarak şeker ve tatlıyla birlikte kırmızı et tüketimi de artmaktadır. Dolayısıyla yüksek tansiyon, diyabet ya da mide rahatsızlığı vb. kronik rahatsızlığı olanların ekstra dikkat etmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmenin temel kurallarına, besin seçimine, porsiyon kontrolüne özen gösterilmesi şart!
Et; sindirimi zor bir besindir. Yeni kesilmiş hayvan etindeki sertlik; hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa neden olur.Bu yüzden; kesimden sonra birkaç gün beklettiğimiz eti ızgara veya haşlama yöntemlerini kullanarak hazırlayabilir ve tüketebiliriz.Etle yapılan yemeklere ekstra tereyağı ,kuyruk yağı vb. eklenmemeli;kendi yağında pişirilmelidir.Ayrıca;pişmemiş veya çiğ etlerden bulaşabilecek hastalıklardan korunmak için ; etin mutlaka iyi pişmesi gerekir.
Et yemeklerinin limonlu bir salatayla veya sebzelerle tüketilmesi hem besin çeşitliliğini arttıracağından hem de etin içerisindeki demirin daha iyi emilimini sağlayacağından iyi bir tercih olacaktır.
Kurban bayramında sakatat tüketimi de artmaktadır. Özellikle kolesterol ya da kalp-damar rahatsızlığı olanların sakatattan uzak durması gerekir.
Etin yanında asitli ve gazlı içecekler tüketmek yerine yoğurt, ayran, cacık ; pirinç pilavı ve beyaz ekmek yerine ise bulgur pilavı veya tahıllı ekmekler tercih edilebilir.
Bayramda ilk gün kavurmalı kahvaltılar öne çıkar. Fakat eti en az bir gün beklettikten sonra tüketmek gerektiğinden; ilk gün bayram kahvaltısı yumurta, peynir, çiğ sebzeler, tam tahıllı ekmek ile hafif bir öğün olarak yapılabilir.
Bayram günlerindeki bir diğer büyük tehlike ise tatlılar… Asla tatlı yemeyin demeyeceğim ama bol şekerli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyveli tatlılar daha doğru bir tercih olacaktır. Ama; sütlü tatlı dahi olsa; kontrollü olarak tüketmemiz gerekiyor.
Ara öğünleri atlamak; bir sonraki ana öğünde daha fazla yemenize sebep olacaksa mutlaka ara öğün yapmalısınız. Süt, ayran, kefir, kontrollü olarak kuru yemişler güzel bir ara öğün tercihi olacaktır.
Her gittiğimiz yerde ikram edilen çay ve kahveler; aşırı kafein alımına sebep olabilir. Aşırı kafein alımı ise; kalp ritim bozuklukları ya da çarpıntıya sebep olacağından dikkat etmekte fayda var.
Çay ve kahve suyun yerini tutmayacağından; 2-3 litre su içmeyi ihmal etmemelisiniz…