Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

KONSTİPASYON(KABIZLIK) VE BESLENME TEDAVİSİ

Kabızlık; bağırsak hareketlerinde zorluk, dışkı geçişinin ağrılı olması ya da uzun süre tuvalete çıkamama durumudur. Kötü beslenme alışkanlıkları(fazla miktarda kafein tüketimi, düzensiz öğün saatleri vb.), posalı besin tüketiminin yetersizliği, hareketsizlik ve az su tüketimi kabızlığa neden olabilir. Yani kabızlık; beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Genellikle; bol sıvı tüketimi, posadan zengin sebze ve meyveler ya da egzersiz yapmak kabızlık sorununu çözmektedir. Ancak geçmeyen kabızlık problemi yaşayanlar, mutlaka hekime başvurmalıdırlar. Çünkü kronik kabızlık; başka bir hastalığın sebebi ya da işaretçisi olabilir. Dolayısıyla; laksatif içerikli ilaçlar ya da sinameki gibi bitki çayları kontrolsüzce kullanılmamalıdır. Çünkü bunların uzun süreli kullanımı; bağırsak tembelliğine sebep olabilir. Şimdi gelelim kabızlığın tedavisinde beslenme önerilerine… -Her gün aynı saatte yemek yemeye çalışmalısınız. -Her sabah uyandığınızda 1-2 bardak ılık suyla birlikte 1-2 adet kuru erik veya kayısı tüketebilirsiniz. -Günde 2-3 litre su tüketimine özen göstermelisiniz. -Probiyotik besinler (yoğurt,kefir vb.) bağırsak florasını düzenleyerek sindirime yardımcı olacağından beslenmenizde yer verebilirsiniz. -Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler, pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur pilavı tercih etmek; sindirimi kolaylaştırır. -Posadan zengin besinlerin (sebze, meyve, kuru baklagil, tam tahıllar) tüketimini arttırmalı, sebze ve meyve tüketimine özen göstermelisiniz. Ayrıca kavun, karpuz, kuru erik, kuru kayısı, incir, üzüm kabızlığın tedavisinde etkilidir. -Erik, üzüm veya kayısı hoşafını tanesiyle birlikte ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz. -Yemeklerinizin yanında mutlaka salata tüketmelisiniz. Salatanıza 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. -Pirinç pilavı, patates, muz, beyaz ekmek, koyu çay ve kahve tüketimini sınırlandırmalısınız. -Fiziksel aktivitenizi arttırmalı ve düzenli olarak egzersiz yapmalısınız.
Ekleme Tarihi: 15 Temmuz 2022 - Cuma
Merve Aydın

KONSTİPASYON(KABIZLIK) VE BESLENME TEDAVİSİ

Kabızlık; bağırsak hareketlerinde zorluk, dışkı geçişinin ağrılı olması ya da uzun süre tuvalete çıkamama durumudur. Kötü beslenme alışkanlıkları(fazla miktarda kafein tüketimi, düzensiz öğün saatleri vb.), posalı besin tüketiminin yetersizliği, hareketsizlik ve az su tüketimi kabızlığa neden olabilir. Yani kabızlık; beslenme ile doğrudan ilişkilidir.

Genellikle; bol sıvı tüketimi, posadan zengin sebze ve meyveler ya da egzersiz yapmak kabızlık sorununu çözmektedir. Ancak geçmeyen kabızlık problemi yaşayanlar, mutlaka hekime başvurmalıdırlar. Çünkü kronik kabızlık; başka bir hastalığın sebebi ya da işaretçisi olabilir. Dolayısıyla; laksatif içerikli ilaçlar ya da sinameki gibi bitki çayları kontrolsüzce kullanılmamalıdır. Çünkü bunların uzun süreli kullanımı; bağırsak tembelliğine sebep olabilir.

Şimdi gelelim kabızlığın tedavisinde beslenme önerilerine…

-Her gün aynı saatte yemek yemeye çalışmalısınız.

-Her sabah uyandığınızda 1-2 bardak ılık suyla birlikte 1-2 adet kuru erik veya kayısı tüketebilirsiniz.

-Günde 2-3 litre su tüketimine özen göstermelisiniz.

-Probiyotik besinler (yoğurt,kefir vb.) bağırsak florasını düzenleyerek sindirime yardımcı olacağından beslenmenizde yer verebilirsiniz.

-Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler, pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur pilavı tercih etmek; sindirimi kolaylaştırır.

-Posadan zengin besinlerin (sebze, meyve, kuru baklagil, tam tahıllar) tüketimini arttırmalı, sebze ve meyve tüketimine özen göstermelisiniz. Ayrıca kavun, karpuz, kuru erik, kuru kayısı, incir, üzüm kabızlığın tedavisinde etkilidir.

-Erik, üzüm veya kayısı hoşafını tanesiyle birlikte ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz.

-Yemeklerinizin yanında mutlaka salata tüketmelisiniz. Salatanıza 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

-Pirinç pilavı, patates, muz, beyaz ekmek, koyu çay ve kahve tüketimini sınırlandırmalısınız.

-Fiziksel aktivitenizi arttırmalı ve düzenli olarak egzersiz yapmalısınız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.