Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

MİGREN ATAKLARINIZIN SEBEBİ YEDİKLERİNİZ OLABİLİR Mİ?

Migren; binlerce yıldan beri bilinen nörolojik bir hastalıktır. Migrenin tipik özellikleri; 4-72 saat sürebilen ve genellikle tek taraflı orta veya ağır şiddetli olan ve tekrarlayan şekilde görülen bir baş ağrısı bozukluğu olmasıdır. Her migreni olan kişinin baş ağrısını tetikleyici unsuru aynı olmayabilir. Bazılarında tek bir tetikleyici faktör ağrıyı başlatırken bazılarında birkaç tanesinin birlikte görülmesiyle ağrı başlar. Sık olarak stres, kadınlarda adet dönemleri, az veya fazla uyumak, öğün atlamak, yorgunluk, hava değişimleri, alkol, parfüm ya da keskin kokulu kimyasallar, parlak ışık, sigara dumanı, öksürük ve bazı besinler migreni tetikleyebilmektedir. *** Migren ve beslenme arasında karmaşık bir ilişki vardır. Besinler içerdikleri bazı maddelerin damarları genişletmesi veya daraltmasına göre sinir yollarını etkileyerek ağrı oluşturabilmektedir. *** Migreninizi özellikle hangi faktörlerin tetiklediğini bilmeniz önemlidir. Bu yüzden migren hastaları özellikle atak dönemlerimde beslenme günlüğü tutmalı ve tükettiği besinlerden hangisinin ağrılarını arttırdığını sorgulamalıdır. Böylelikle atak zamanlarında dikkat edilmesi gereken besinler belirlenebilmektedir. Besin tetikleyicileri olarak ise en sık; alkol, kafein, monosodyum glutamat (MSG) ve aspartam içeren ürünler karşımıza çıkmaktadır. Migren ağrılarınızı tetikleyebilecek bazı besinler; Peynir Alkollü İçecekler Çikolata Sakatatlar Sucuk, Salam, Pastırma, Sosis Gibi İşlenmiş Et Ürünleri Hazır Bulyon Tabletler Konserve Besinler Yağlı Ve Baharatlı Besinler Kafeinli İçecekler Çikolata Maya Fakat unutulmamalıdır ki; migren hastalarında çevresel faktörlerin etkili olduğu kadar bireysel sorunlar veya kronik hastalıklar, gebelik, hipertansiyon ve obezite de ağrı tetikleyici semptomlar arasında yer alabilir. Ayrıca; kronik migrenli hastalarda insülin duyarlılığının bozulduğu, yüksek kolesterol ve obezitenin yaygın olarak görüldüğü bazı çalışmalarla ortaya konmuştur. Hatta migrenin de en çok aşırı kilolu kadınlarda görüldüğü tespit edilmiştir. Dolayısıyla migren ataklarını en aza indirmek için; ağrıyı tetikleyecek besinlerden uzak durmanın yanında sağlıklı beslenerek ideal kilonuza ulaşmayı hedeflemelisiniz. 
Ekleme Tarihi: 03 Kasım 2022 - Perşembe
Merve Aydın

MİGREN ATAKLARINIZIN SEBEBİ YEDİKLERİNİZ OLABİLİR Mİ?

Migren; binlerce yıldan beri bilinen nörolojik bir hastalıktır. Migrenin tipik özellikleri; 4-72 saat sürebilen ve genellikle tek taraflı orta veya ağır şiddetli olan ve tekrarlayan şekilde görülen bir baş ağrısı bozukluğu olmasıdır. Her migreni olan kişinin baş ağrısını tetikleyici unsuru aynı olmayabilir. Bazılarında tek bir tetikleyici faktör ağrıyı başlatırken bazılarında birkaç tanesinin birlikte görülmesiyle ağrı başlar. Sık olarak stres, kadınlarda adet dönemleri, az veya fazla uyumak, öğün atlamak, yorgunluk, hava değişimleri, alkol, parfüm ya da keskin kokulu kimyasallar, parlak ışık, sigara dumanı, öksürük ve bazı besinler migreni tetikleyebilmektedir.

***

Migren ve beslenme arasında karmaşık bir ilişki vardır. Besinler içerdikleri bazı maddelerin damarları genişletmesi veya daraltmasına göre sinir yollarını etkileyerek ağrı oluşturabilmektedir.

***

Migreninizi özellikle hangi faktörlerin tetiklediğini bilmeniz önemlidir. Bu yüzden migren hastaları özellikle atak dönemlerimde beslenme günlüğü tutmalı ve tükettiği besinlerden hangisinin ağrılarını arttırdığını sorgulamalıdır. Böylelikle atak zamanlarında dikkat edilmesi gereken besinler belirlenebilmektedir. Besin tetikleyicileri olarak ise en sık; alkol, kafein, monosodyum glutamat (MSG) ve aspartam içeren ürünler karşımıza çıkmaktadır.

Migren ağrılarınızı tetikleyebilecek bazı besinler;

  • Peynir
  • Alkollü İçecekler
  • Çikolata
  • Sakatatlar
  • Sucuk, Salam, Pastırma, Sosis Gibi İşlenmiş Et Ürünleri
  • Hazır Bulyon Tabletler
  • Konserve Besinler
  • Yağlı Ve Baharatlı Besinler
  • Kafeinli İçecekler
  • Çikolata
  • Maya

Fakat unutulmamalıdır ki; migren hastalarında çevresel faktörlerin etkili olduğu kadar bireysel sorunlar veya kronik hastalıklar, gebelik, hipertansiyon ve obezite de ağrı tetikleyici semptomlar arasında yer alabilir. Ayrıca; kronik migrenli hastalarda insülin duyarlılığının bozulduğu, yüksek kolesterol ve obezitenin yaygın olarak görüldüğü bazı çalışmalarla ortaya konmuştur. Hatta migrenin de en çok aşırı kilolu kadınlarda görüldüğü tespit edilmiştir. Dolayısıyla migren ataklarını en aza indirmek için; ağrıyı tetikleyecek besinlerden uzak durmanın yanında sağlıklı beslenerek ideal kilonuza ulaşmayı hedeflemelisiniz. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.