Manisa Yunusemre ilçemize bağlı, Yuntdağ köylerinden İlyasçılar'ın bilinmeyen kültürel, genel, tüm özelliklerini "Hadi Gezelim" programımız aracılığı ile Etv ekranlarına taşıdık, yine yakın bir zamanda. Yeni bir şeyler öğrenmenin heyecanlı ile düştük yollara...
NEREDE O, ESKİ GÜNLER
Tarımın, hayvancılığın, arıcılığın yapıldığı verimli toprakları ile zengin bir yer olan İlyasçılar, Manisa'mıza önemli katkı sağlıyor. İlyasçılar Mahalle Muhtarı Erdoğam Kartal'ın, civar mahalle muhtarlarının ve sevecen mahalle sakinlerinin sıcak sohbeti ve takdir edilesi misafirperverliği "Nerede o, eski günler" diye tabir ettiğimiz, özlediğimiz günlere götürdü bizi. Ayrıca mahallenin en yaşlı teyzesi Şadiye Kartal ve en yaşlı amcası olan Ali Osman Kartal çifti ile sohbet ederken; Yuntdağ köylerinin geleneklerine ve göreneklerine göre evlenen çiftin ilginç evlilik hikayelerini dinledik.
***
Eskiden İlyasçılar Köyü'nde gençler birbirlerini uzaktan görür, beğenir ve uzaktan uzağa severek evlenirlermiş. Birçok köyümüzde görücü usulü evlilikler hâkim olsa bile, İlyasçılar'da gençler uzaktan da olsa gözünün gördüğünü, sevdiğini eş olarak alırmış. Bu köyün en önemli özelliği de; erkekler askere gitmeden muhakkak ya nişanlanır, ya da evlenir ve o şekilde askere gidermiş...
Şimdiki genç kızlar gibi; evi olsun, işi olsun, arabası olsun demezmiş, "İki gönül bir olsun, her şey birlikte olsun," diyerek; aynı yola baş koyarlarmış.
KÖYDEKİ KADINLARIN CEFAKARLIĞI
Köy yaşamı elbette kolay değil! Her ne kadar uzaktan çok keyifli gibi görünse bile, işin içine girince öyle olmadığını anlıyor insan. Hele ki kadınlar için köy yaşamı oldukça meşakkatli.
Tarım ve hayvancılığın çok olduğu Yuntdağ köylerinde kadınlar sabah hava aydınlanmadan önce kalkar, hayvanları doyurur, onları sağar, sonra çoluk çocuğunun, eşinin kahvaltısını, yemeğini hazırlar ve onlara hizmet edermiş. Tabii bu kadarla bitmiyor. Daha sırada tarla işleri var. Ağır şartlarda tarım ürünleri üretmek için gece gündüz kadın-erkek çalışırlarmış. Bazı köylerde olduğu gibi İlyasçılar'da hala bu yaşam devam ediyor.
***
Yani diyeceğim o ki; uzaktan, "Köy hayatı ne kadar güzel" diye özendiğimiz yaşamlar hiç de kolay değil! Umuyorum ki; köylerimizde bu yaşamlar hep devam etsin. Köylü, köyünde mutlu ve memnun bir şekilde üreterek yaşasın. Köylerimiz boş kalmasın.
İlyasçılar'ı adım adım hem gezrek anlatmanın keyfi ile; mutlu ve esen kalın.