İnsülin direnci; başta diyabet ve metabolik sendrom olmak üzere birçok hastalığın oluşum sürecinde rol oynayabilen önemli bir faktördür. Fiziksel aktivite ve beslenme gibi değiştirilebilir yaşam koşulları ile insülin direnci oluşumunun önüne geçilebilmektedir.
İnsülin vücudunuzdaki birçok işlemi kontrol eden bir hormondur. Bazen hücrelerimiz; insüline gerektiği şekilde yanıt veremez. Bu duruma insülin direnci denir ve günümüzde oldukça yaygın bir sorundur fakat basit beslenme değişiklikleri ile iyileştirilebilir.
İnsülin; pankreastan salgılanır. Asıl görevi; kan dolaşımımızdaki şeker düzeyini düzenlemektir. Dolaylı olarak protein ve yağ metabolizmasını da etkilemektedir.
Genetik faktörler ve bazı çevresel faktörler insülin direncine neden olabilmektedir. Bel çevresi yağlanması, işlenmiş gıdalardan alınan yüksek fruktoz, vücutta artmış oksidatif stres veya enfeksiyon, hareketsizlik ve bağırsak florasının bozulması bunlara örnek verilebilir.
Gelelim insülin direnci olanların beslenmesinde dikkat etmesi gereken kurallara…
Basit karbonhidrat (şeker, beyaz un kullanılarak hazırlanmış hamur işleri, makarna, tatlılar vb.) tüketiminden uzak durmalısınız.
Öğünlerinizde mutlaka proteinlere yer vermelisiniz. Karbonhidrat içeren besinleri tek başına tüketmek yerine; yanında protein (süt, ayran, yoğurt, kefir vb.) veya sağlıklı bir yağ kaynağı (fındık, badem, ceviz vb.) ile birlikte tüketmek daha iyi olacaktır.
Meyve porsiyonlarınızı kontrol etmelisiniz. Meyvelerin suyu yerine kendilerini tüketmeye özen göstermelisiniz. Çünkü meyveler ; meyve suyuna göre kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olurlar.
Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri, pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur pilavı tercih etmelisiniz.
Yeterli miktarda su tüketimine (günlük yaklaşık 2-3 litre) özen göstermelisiniz.
Düzenli olarak egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
Yoğurt ve kefir gibi probiyotik besinlere beslenmenizde yer vermelisiniz.
Son olarak “İnsülin direnci olanlar kaç öğün beslenmelidir?” sorusuna cevap olarak; öğün sayısı ve sıklığı kişiden kişiye değişmektedir. Bazı kişilerde az ve sık beslenme önerilirken, bazı kişilerde aralıklı oruç yönteminde başarılı olunmaktadır. Sizin için en uygun beslenme düzenini merak ediyorsanız; beslenme ve diyet uzmanınızdan yardım almalısınız…