Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

NE YEDİĞİMİZ KADAR NASIL PİŞİRDİĞİMİZ DE ÖNEMLİDİR!

Çağımızın hastalıklarından olan obezite, kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser vb. her geçen gün artış göstermekte; buna bağlı olarak bu hastalıklardan korunmak günden güne daha da önem kazanmaktadır. Bu hastalıklardan korunmak için; ne yediğimiz kadar nasıl pişirdiğimiz de önemlidir. * Pişirme; belirli bir süre ısı uygulanarak gıdaların fiziksel, kimyasal, biyolojik ve duyusal özelliklerini değiştirip arzu edilen lezzetli hale getirilmesi işlemidir. Hazırlanan gıda ürünlerinde kullanılan baharatların aromalarını açığa çıkartmak, sindirimlerini kolaylaştırmak, zararlı mikroorganizmaları yok ederek sağlıklı ve nitelikli son ürün haline getirilmek için gıdalar pişirilir. Gıdaların yapısında bulunan protein, vitamin, mineral vb. besin ögelerinin pişirme sırasında kaybolmaması için dikkat etmek gerekir. * Sağlıklı pişirme yöntemleri; haşlama, fırında pişirme, ızgara ve buğulama yöntemleridir. Kızartma ya da kavurma işlemleri kanserojen maddeleri açığa çıkarabilir. Şimdi gıdalarınızı daha sağlıklı bir şekilde pişirmek ve tüketmek için bazı önerilerden bahsedeyim… Sebzelerin uzun süre pişirilmesiyle, besin değeri kaybı olacağından kısa sürede pişirmeye özen göstermelisiniz. * Sebzeleri kesip doğradıktan sonra; hava ile temasından oldukça kaçınmalı ve kısa sürede kullanmalısınız Ayrıca sebzeleri ne kadar küçük doğrarsanız; vitamin ve mineral kaybı o kadar çok olacağından daha büyük parçalar halinde pişirmeye ve tüketmeye özen göstermelisiniz. Sebze yemeklerini yaparken; tencere için 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz. Fakat etli sebze yemeklerini veya et yemeklerini olabildiğince yağ eklemeden; kendi yağında pişirmelisiniz. Izgara yönteminde; et ile ateş çok yakın olduğunda et yanar ve kanserojen madde oluşur. Dolayısıyla ateş ile aralığını iyi ayarlamalısınız. * Kuru baklagilleri 8-24 saat suda beklettikten sonra pişirmek; hem pişmesini hem de sindirimini kolaylaştıracaktır. Yemeklere lezzet vermek amacıyla fazla miktarda yağ ve bol kalorili soslar kullanmak yerine; baharatlarla aromalandırabilirsiniz. Kurabiye, tatlı ve keklere şeker yerine; kuru meyve veya piştikten sonra bal, pekmez ekleyebilirsiniz. * Mutfağınızda; pirinç yerine olabildiğince bulgur tercih etmeye çalışın. Çorbalarınızı, sarma ve dolmalarınızı pirinç yerine bulgur kullanarak hazırlamak hem sizi daha uzun süre tok tutacak hem de sindiriminizi kolaylaştıracaktır. Sonuç olarak mutfağınızda yapacağınız birkaç değişiklik sizin ve ailenizin sağlığı açısından önemlidir…
Ekleme Tarihi: 29 Temmuz 2022 - Cuma
Merve Aydın

NE YEDİĞİMİZ KADAR NASIL PİŞİRDİĞİMİZ DE ÖNEMLİDİR!

Çağımızın hastalıklarından olan obezite, kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser vb. her geçen gün artış göstermekte; buna bağlı olarak bu hastalıklardan korunmak günden güne daha da önem kazanmaktadır. Bu hastalıklardan korunmak için; ne yediğimiz kadar nasıl pişirdiğimiz de önemlidir.

*

Pişirme; belirli bir süre ısı uygulanarak gıdaların fiziksel, kimyasal, biyolojik ve duyusal özelliklerini değiştirip arzu edilen lezzetli hale getirilmesi işlemidir. Hazırlanan gıda ürünlerinde kullanılan baharatların aromalarını açığa çıkartmak, sindirimlerini kolaylaştırmak, zararlı mikroorganizmaları yok ederek sağlıklı ve nitelikli son ürün haline getirilmek için gıdalar pişirilir.

Gıdaların yapısında bulunan protein, vitamin, mineral vb. besin ögelerinin pişirme sırasında kaybolmaması için dikkat etmek gerekir.

*

Sağlıklı pişirme yöntemleri; haşlama, fırında pişirme, ızgara ve buğulama yöntemleridir. Kızartma ya da kavurma işlemleri kanserojen maddeleri açığa çıkarabilir.

Şimdi gıdalarınızı daha sağlıklı bir şekilde pişirmek ve tüketmek için bazı önerilerden bahsedeyim…

Sebzelerin uzun süre pişirilmesiyle, besin değeri kaybı olacağından kısa sürede pişirmeye özen göstermelisiniz.

*

Sebzeleri kesip doğradıktan sonra; hava ile temasından oldukça kaçınmalı ve kısa sürede kullanmalısınız Ayrıca sebzeleri ne kadar küçük doğrarsanız; vitamin ve mineral kaybı o kadar çok olacağından daha büyük parçalar halinde pişirmeye ve tüketmeye özen göstermelisiniz.

Sebze yemeklerini yaparken; tencere için 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz. Fakat etli sebze yemeklerini veya et yemeklerini olabildiğince yağ eklemeden; kendi yağında pişirmelisiniz.

Izgara yönteminde; et ile ateş çok yakın olduğunda et yanar ve kanserojen madde oluşur. Dolayısıyla ateş ile aralığını iyi ayarlamalısınız.

*

Kuru baklagilleri 8-24 saat suda beklettikten sonra pişirmek; hem pişmesini hem de sindirimini kolaylaştıracaktır.

Yemeklere lezzet vermek amacıyla fazla miktarda yağ ve bol kalorili soslar kullanmak yerine; baharatlarla aromalandırabilirsiniz.

Kurabiye, tatlı ve keklere şeker yerine; kuru meyve veya piştikten sonra bal, pekmez ekleyebilirsiniz.

*

Mutfağınızda; pirinç yerine olabildiğince bulgur tercih etmeye çalışın. Çorbalarınızı, sarma ve dolmalarınızı pirinç yerine bulgur kullanarak hazırlamak hem sizi daha uzun süre tok tutacak hem de sindiriminizi kolaylaştıracaktır.

Sonuç olarak mutfağınızda yapacağınız birkaç değişiklik sizin ve ailenizin sağlığı açısından önemlidir…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.