Ramazan ayının gelmesiyle birlikte uzayan açlık sürelerimizin yavaşlattığı metabolizmamız ve çeşit çeşit yemeklerle hazırlanan sofralar… Bunlara karşılık ramazan ayını kilo almadan tamamlamak mümkün müdür?
RAMAZAN AYINDA İLK HEDEFİNİZ KİLONUZU KORUMAK OLSUN…
Günlük beslenme rutinlerimizin değişmesi ve açlık süremizin uzamasıyla birlikte metabolizmamızın çalışma sistemi tamamen değişir ve yavaşlar. Dolayısıyla kilo vermek zorlaşır. Bu yüzden kilo vermeye odaklanmaktan çok, kilomuzu korumaya çalışmalıyız.’ Ramazanda diyet olmaz, bu ay bırakayım sonrasında devam ederim.’ gibi düşünceler sizi katettiğiniz yolun çok daha gerisine götürebilir. Çünkü uzman bir diyetisyen tarafından hazırlanmış sağlıklı beslenme programı; sizi aç bırakmanın aksine daha doğru beslenerek gün içerisinde daha çok tok kalmanızı sağlayacaktır. Unutmamalısınız ki; sağlıklı beslenme programınız ara vermeden devam ettiğiniz sürece sizi güzel sonuçlara ulaştıracaktır.
KİLO ALMA KORKUSUYLA İFTAR DAVETLERİNE KATILMAKTAN KORKMAYIN
Porsiyon kontrolünüzü yaptığınız ve sağlıksız yiyeceklerden uzak durduğunuz sürece iftar davetlerini de kilo almadan geçirmek mümkündür. Yapmanız gereken evde olduğu gibi; çorba ve salata ile hafif bir başlangıç yapıp bir süre ara verdikten sonra kontrollü olarak ana yemekten devam etmektir. Eğer seçme şansınız varsa bol yağlı yemeklerden ve kızartmalardan uzak durarak daha az yağ ile pişmiş fırın yemeklerini veya sebze yemeklerini tercih edebilirsiniz.
ANA YEMEK SONRASI TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT!
Akşam yemeğinin hemen ardından tatlı tüketmek yerine iftardan 1.5-2 saat sonra tatlınızı yemek ve tercihinizi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yapmak daha doğru bir tercih olacaktır. Ama yine de her gün tatlı tüketmek yerine meyve tercih ederseniz; hem meyve içeriğindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklığınız güçlenir, hem içeriğindeki lifler sayesinde sindiriminiz kolaylaşır hem de tatlı ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.
KİLO ALMAMAK İÇİN NELERDEN UZAK DURMANIZ GEREKTİĞİNİN FARKINDA OLUN!
Ramazan ayı boyunca çok tuzlu ya da salamura besinlerden, aşırı soslu, kremalı ve baharatlı yiyeceklerden, yağlı etlerden ve bol yağda kızartılmış ve kavrulmuş besinlerden,şeker ve yağ içeriği yüksek hazır paketli gıdalardan,asitli ve gazlı içeceklerden, sakatatlardan ve sucuk,salam,sosis vb. işlenmiş et ürünlerinden uzak durmalısınız.
BOL SU TÜKETİN…
İftar ve sahur arasında mutlaka 8-10 bardak su tüketmeye dikkat edin ve gün boyunca kaybettiğiniz suyu yerine koymaya çalışın. İçtiğiniz çay ve kahvenin su ihtiyacınızı karşılamayacağının hatta vücudunuzdan daha fazla su kaybettirerek sizi susuz bırakacağının farkında olun…