Değerli dostlar, bu haftaki yazımızda güzel, yararlı ve başarılı bir çalışmadan söz edeceğim. Kentimizin başarılı ve seçkin eğitim kurumlarından Manisa Ticaret Borsası Anadolu Lisesinin değerli yöneticileri ile öğretmen ve öğrencileri, 2018 yılında “Erasmus+229 Projesi”leri başlatmışlardı. Bu projeler, bu yıl ağustos ayında sonuçlandı. Manisa Ticaret Borsası Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin yürüttüğü projeye, 12 öğretmen, 80 öğrenci ile öğrencilerin aileleri katıldı. Öncelikle emeği geçen tüm okul yöneticilerine, bu projenin lokomotifliğini yapan öğretmen arkadaşlara, katılım ve destek sağlayan öğrencilerimize ve onların değerli ailelerine teşekkür etmek gerek.
***
“Erasmus+229 Projesi”, 4 ayrı alanda yürütüldü. Bunlar:
- (01/09/2018 - 31/08/2020) tarihleri arasında Our Cultural Differences Are Wealth Of Humanity, (Kültürel Farklılıklarımız İnsanlığın Zenginliğidir)
- (01/09/2019- 31/08/2022) tarihleri arasında Cultural Heritage İs A Bridge From Past To Future, (Kültürel Miras Geçmişten Geleceğe Bir Köprüdür)
- (01-09-2019 - 31-08-2022) tarihleri arasında Learn Our Common Heritage Through Film, (Ortak Mirasımızı Film Yoluyla Öğrenin)
- (01/09/2019 - 31/08/2022) tarihleri arasında Democracy; A Journey From Ancient Times To Present, (Demokrasi; Antik Çağlardan Günümüze Yolculuk)
Bu 4 ayrı projeye Türkiye ile birlikte 11 ülke paydaş olarak katılım sağladı. “Erasmus+229 Projesi”nin Portekiz’den, Polonya’dan, Romanya’dan, İtalya’dan, Litvanya’dan, İspanya’dan Yunanistan’dan, Çekya’dan, Macaristan’dan ve Hırvatistan’dan katılımcı paydaşları vardı. Bu proje ile katılımcı paydaş ülke öğretmen ve öğrencileri, farklı kültürleri ve ülkeleri tanıma olanağı elde ederken aynı zamanda her ülke öğretmen ve öğrencisi de kendi kültürel değerlerini tanıtma ve paylaşma fırsatı buldular.
***
Erasmus+ projeleri, programa katılan ülkelerin yaşam boyu öğrenme bakış açısıyla Avrupa'nın sosyal varlıklarının ve yetenekli bireylerinin gelecekte başarılı olmalarına olumlu katkı sağlama kapasitesini verimli biçimde kullanmaya yönelik çabalarını desteklemek üzere tasarlanmış. Dolayısıyla bu tür projeden beklentiler, projeye katılan öğretmen, öğrenci ve ailelerin kendi izlenimlerini, kazanımlarını, görgülerini ve etkileşimlerini yaygınlaştırmaları olmuş.
***
Bu projenin yürütülmesini sağlayan öğretmenlerin ortak görüşü, şöyle. Farklı eğitim sistemleri tanımak, yabancı dil becerilerini arttırmak, yine farklı ülkelerden meslektaşlarla tanışmak ve paylaşımlarda bulunmak, farklı kültürlerden ve ülkelerden yeni kişiler tanımak, küreselleşen dünyada yeni beceriler kazanmak, uluslararası alanda görünür olmayı başarmak.
***
Öğrencilerin görüşleri de şöyle oluşmuş. Farklı ülkelerden ve kültürlerden insanlar tanımak, farklılıkları yaşamak onlar için güzel deneyim olmuş. Ayrıca farklı bir ülkeye gitmek, oraları görmek ve insanları tanımak ve yabancı ülke insanlarıyla da arkadaş olunabileceğini görmek, başka kültürleri tanırken kendi kültürlerini de tanıtmış olmak, yabancı bir ülkede yabancı bir ailenin yanında kalabilmek ve benzer durum olarak ülkemize gelen yabancı öğrencileri evlerinde konuk edip onları ağırlamak çok farklı ve heyecan verici bir duygu olmuş.
***
Sevginin, saygının ve samimiyetin ortak dil olduğunu, duyguların en kolay anlaşma dili olduğunu anlamışlar. Öğrenci velilerinin ortak değerlendirmesi de şöyle. Türk kültürünü tanıttıklarını, Türk mutfağından örnekler sunduklarını, kendilerine konuk olan öğrencilerle duygu diliyle anlaştıklarını, bu tür kültürel etkileşimden çok memnun ve mutlu olduklarını belirtiyorlar.
***
Evet değerli dostlar, Manisa Ticaret Borsası Anadolu Lisesi yöneticileri, öğretmenleri, öğrencileri ve aileleri, Erasmus+ projeleriyle farklı kültürleri tanıma ve dünyanın farklı yerlerinden dostlar edinme fırsatı elde ettiler. Bu projede emeği geçen herkesi alkışlamak gerekiyor. Yine bu tür projelerin hem desteklenmesi hem de yaygınlaştırılması çok önemli.
Sözün Özü:
Eğitim kültür ve bilgi, aydınlığa açılan en geniş penceredir. Mustafa Kemal ATATÜRK