Mustafa ATALAY
Köşe Yazarı
Mustafa ATALAY
 

EĞİTİME BAKIŞ

EĞİTİME BAKIŞ Değerli dostlar, iki haftadır eğitim konulu yazı yazıyorum. Bu haftaki yazımda da eğitim konusunu ele alıp bitirmek istiyorum. Geçen haftaki yazımın bir yerinde “Eğitim, öğrendiklerimizin ve edindiklerimizin bizde kişilik, karakter ve davranış olarak kalanıdır.” demiştim. Evet, okul yaşamımızda ve tüm yaşantımızda bizde kalanlar neler? Şöyle geriye dönüp bakalım, neyi, neleri anımsıyoruz? Aklımızda, yaşamımızda, davranışlarımızda, alışkanlıklarımızda neler kalmış? Yine geçen haftaki yazımda “Kaledonya Kargaları”nı anlatmıştım. Bu örneklemeden sonra kendi eğitimimizi ve eğitimciliğimizi sorgulamamız gerekmiyor mu? Bence herkes, kendini sorgulamalı ve edindiklerini inceleyip değerlendirmeli. *** Ünlü Filozof Sokrates de öğretmenlere şöyle diyor: “Öğrencilerinize bir şey öğretmeyin. Onların düşünmelerini sağlayın, yeter! Çünkü onlar, düşünmeye başlarsa zaten kendi çabalarıyla öğrenirler. Ve bir çaba sonucu öğrenilen bilgi, en kalıcı bilgi olur, asla silinmez.” Bizler okul yaşamımızda, ailede, işimizde ne kadar özgür bırakıldık? Özgür bırakıldık, derken düşünmede, üretmede, yaratıcılıkta, yapıcılıkta ne kadar özgür olduk? Yaşamımızın her anında birilerine, bir yerlere bağlı kalmaktan kurtulamadık. Son yıllarda da teknolojinin esiri olduk. Teknolojinin sınırlarından dışarı çıkamadık. Televizyonlarla başlayan esaret, bilgisayarla sürdü; cep telefonu, tablet derken internet dünyasının içine gömülüp kaldık. *** Önceki Milli Eğitim Bakanlarımızdan Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yaptığı dönemde katıldığı bir sempozyumda çok ilginç bilgiler paylaşmıştı. O sempoyumda, “Bazen teknolojiyi kullanmakta çok acele etmemek gerektiğini, temel eğitim sorunlarını çözememiş ülkelerde de teknolojinin bu sorunları çözemeyeceğini” dile getirmiş ve 52 bin araştırmanın sonuçlarından oluşan bilimsel veriler paylaşmıştı. İşte o veriler: Öğrencilerin okul başarısında: Genetik faktörlerin oranı % 50 Öğretmenin oranı %30 Ailenin oranı %5-10 Okulun oranı %5-10 Akran grubunun oranı %5-10 Diğer %20 Bunların içinde teknolojinin öğrenme başarısındaki etkisi %1’i geçmiyor. Yukarıdaki veriler ışığında “İnsani Gelişim Endeksi”ne göre eğitim başarısını etkileyen etmenler ve oranları da şöyle belirlenmiş. Genetik faktör % 50, Öğretmen % 30, Akran ve sosyal çevre % 10, Aile ve çevresi % 8-9, Teknoloji % 1. Yine bir başka araştırma konusunda ortaya çıkan veri de şöyle. İyi öğretmenlerin eğittiği, yetiştirdiği çocukların başarısı yüzde 80’e kadar çıkıyor. Gelişmiş ülkelerde teknolojiye 1 dolar yatırım yapılıyorsa 1 dolar da öğretmene yatırım yapılıyor. Bakış açısı ve eğitime, eğitimciye verilen değer ortada. İnsanı, özgür düşünceyi ve özgün yaratıcılığı önemsemeyen, bunlara değer vermeyen eğitim anlayışıyla yol alınmaz. Sözün Özü Bir eğitim sistemi, öğretmeni kadar büyüktür; öğretmenine verdiği değer kadar da değerlidir.
Ekleme Tarihi: 16 Şubat 2022 - Çarşamba
Mustafa ATALAY

EĞİTİME BAKIŞ

EĞİTİME BAKIŞ

Değerli dostlar, iki haftadır eğitim konulu yazı yazıyorum. Bu haftaki yazımda da eğitim konusunu ele alıp bitirmek istiyorum.

Geçen haftaki yazımın bir yerinde “Eğitim, öğrendiklerimizin ve edindiklerimizin bizde kişilik, karakter ve davranış olarak kalanıdır.” demiştim. Evet, okul yaşamımızda ve tüm yaşantımızda bizde kalanlar neler? Şöyle geriye dönüp bakalım, neyi, neleri anımsıyoruz? Aklımızda, yaşamımızda, davranışlarımızda, alışkanlıklarımızda neler kalmış?

Yine geçen haftaki yazımda “Kaledonya Kargaları”nı anlatmıştım. Bu örneklemeden sonra kendi eğitimimizi ve eğitimciliğimizi sorgulamamız gerekmiyor mu?

Bence herkes, kendini sorgulamalı ve edindiklerini inceleyip değerlendirmeli.

***

Ünlü Filozof Sokrates de öğretmenlere şöyle diyor:

“Öğrencilerinize bir şey öğretmeyin. Onların düşünmelerini sağlayın, yeter! Çünkü onlar, düşünmeye başlarsa zaten kendi çabalarıyla öğrenirler. Ve bir çaba sonucu öğrenilen bilgi, en kalıcı bilgi olur, asla silinmez.”

Bizler okul yaşamımızda, ailede, işimizde ne kadar özgür bırakıldık? Özgür bırakıldık, derken düşünmede, üretmede, yaratıcılıkta, yapıcılıkta ne kadar özgür olduk?

Yaşamımızın her anında birilerine, bir yerlere bağlı kalmaktan kurtulamadık.

Son yıllarda da teknolojinin esiri olduk. Teknolojinin sınırlarından dışarı çıkamadık.

Televizyonlarla başlayan esaret, bilgisayarla sürdü; cep telefonu, tablet derken internet dünyasının içine gömülüp kaldık.

***

Önceki Milli Eğitim Bakanlarımızdan Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yaptığı dönemde katıldığı bir sempozyumda çok ilginç bilgiler paylaşmıştı.

O sempoyumda, “Bazen teknolojiyi kullanmakta çok acele etmemek gerektiğini, temel eğitim sorunlarını çözememiş ülkelerde de teknolojinin bu sorunları çözemeyeceğini” dile getirmiş ve 52 bin araştırmanın sonuçlarından oluşan bilimsel veriler paylaşmıştı.

İşte o veriler:

Öğrencilerin okul başarısında:

Genetik faktörlerin oranı % 50

Öğretmenin oranı %30

Ailenin oranı %5-10

Okulun oranı %5-10

Akran grubunun oranı %5-10

Diğer %20

Bunların içinde teknolojinin öğrenme başarısındaki etkisi %1’i geçmiyor.

Yukarıdaki veriler ışığında “İnsani Gelişim Endeksi”ne göre eğitim başarısını etkileyen etmenler ve oranları da şöyle belirlenmiş.

Genetik faktör % 50,

Öğretmen % 30,

Akran ve sosyal çevre % 10,

Aile ve çevresi % 8-9,

Teknoloji % 1.

Yine bir başka araştırma konusunda ortaya çıkan veri de şöyle.

İyi öğretmenlerin eğittiği, yetiştirdiği çocukların başarısı yüzde 80’e kadar çıkıyor.

Gelişmiş ülkelerde teknolojiye 1 dolar yatırım yapılıyorsa 1 dolar da öğretmene yatırım yapılıyor.

Bakış açısı ve eğitime, eğitimciye verilen değer ortada.

İnsanı, özgür düşünceyi ve özgün yaratıcılığı önemsemeyen, bunlara değer vermeyen eğitim anlayışıyla yol alınmaz.

Sözün Özü

Bir eğitim sistemi, öğretmeni kadar büyüktür; öğretmenine verdiği değer kadar da değerlidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.