Sevgili okurlar;
Rusya ve Vietnam 20 Haziran 2024 Perşembe günü, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'nın Ukrayna'daki savaşı nedeniyle batının Rusya’ya karşı artan çevirme ittifaklarını kırma amaçlı güçlendirme hedefiyle Vietnam’la bağları derinleştirme ve işbirliğini geliştirme anlaşması imzalıyor. Putin “tam itifak” sözü veriyor. Kuzey Kore lideri Kim Chen Un'un da Ukrayna konusunda "tam destek" sözü verdiği gibi, karşılıklı savunma paktı imzaladıkları zirve toplantısının ardından Devlet Başkanı Putin, Soğuk Savaş döneminden bu yana Moskova'nın yakın müttefiki olan Vietnam'a gitmesinin memnuniyetini yaşadığı her haliyle görülmekteydi. Rus lider, Hanoi'de bu kadar açık bir destek açıklaması almadı, ancak Vietnam Devlet Başkanı To Lam, savunma alanındaki işbirliğini artırma arzusunu dile getirdi. To Lam, Putin ile yaptığı görüşmelerin ardından gazetecilere verdiği demeçte, "her iki tarafın da bölgede ve dünyada barış ve güvenlik uğruna savunma ve güvenlik alanında işbirliğini geliştirmek ve uluslararası hukuk normlarına dayalı geleneksel olmayan güvenlik çağrılarını çözmek istediğini" açıklıyor. Moskova, onlarca yıldır Vietnam'ın ana silah tedarikçisi olmuştur ve 1995 ile 2023 yılları arasında viatnam tarafının ithalatının yüzde 80'inden fazlasını Rusya oluşturmuştur. Ancak son yıllarda Ukrayna ihtilafına yönelik uluslararası yaptırımların güçlendirilmesi nedeniyle siparişlerin azaldığı görülmektedir. Lam ve Putin, eğitimden ulaşıma ve sivil nükleer projelere kadar onlarla bir işbirliği anlaşmasını karşılıklı imzalıyorlar.
***
Putin gazetecilere verdiği demeçte, görüşmelerin yapıcı olduğunu ve her iki tarafın da kilit uluslararası konularda " örtüşen, aynı veya çok yakın" pozisyonlara sahip ortak görüşlerinin olduğunu söylüyor. Ayrıca "Asya-Pasifik bölgesinde güç kullanmama ve anlaşmazlıkları barışçıl bir şekilde çözme ilkelerine dayanan yeterli ve güvenilir bir güvenlik mimarisinin" oluşturulmasını hedeflediklerini söylüyor.
***
Batı Rusya’nın çemberini daraltmayı yalnız yaptırımlarla değil, Fransa Savunma Bakanı Sebastian Lekornu’nun açıklamalarına bakıldığında, ülkesinin CESAR'a ait haubitleri Ermenistan'a vermek için bir anlaşma imzaladığını söylüyor. Ermenistan, Gürcistan, Ukraynayı takip eden hamlelerde yer aldığını düşünmemek doğru olamaz. Bu hamle, Azerbaycan'ın ve Rusya'nın Fransa'ya yönelik öfkesinin daha da tırmanmasına yol açabilir. Ermenistan'ın Batı'ya askeri ve diğer bağlarla yaklaştığı ve geçtiğimiz yıllarda uluslararası alanda Azerbaycan'a 44 günlük savaşla yenilmesinin ardından geleneksel müttefiki Rusya'dan çekildiği ve Karabağ'ın ve otuz yıl işgal altında tutuğu, Ermenistan olarak kontrol ettiği “Karabağ” ve diğer bölgelerin kontrolü elinden çımasının acısıyla “Denize düşenin” yılana sarılması misali Fransa’ya sarılmaya çalıştığı görülmektedir. 18 Haziran'da Paris'te Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan ile Lekornu, yaptığı CESAR anlaşması" Güney kafkasya’da yeni bir dönüm noktası ve suların ısındığı olarak görülmektedir. “CAESAR, 155 milimetre, 52 kalibrelik bir top ve 30 mil [50 km]” mesafeye kadar etkili bir silahtır. Aynı zamanda, CESAR, NATO'nun savaş standartlarını karşılamakta ve Ukrayna'da Rus kuvvetlerine karşı kullanılmaktadır. Fransa’nın Ermenistan ile savunma bağlarını güçlendirmesi Rusya’yı çembere almayı amaçlarken, Azerbaycan’ı savaş cephesini güçlendirmeye sevk eder. Başbakan Nicolas Paşinyan'ın altı yıl önce iktidara gelmesinden bu yana Ermenistan’ın, diplomatik ve askeri çabalarını kademeli olarak Rusya'dan Batı'ya kaydırdığı görülmektedir.Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Paşinyan yönetimini Batı'nın yönlendirmesiyle "Rus-Ermeni ilişkilerinin çökmesine yol açmakla" suçluyor. Putin’in ziyaretleri Asya – Pasifik arasında olan gerginlikleri artıracağı görülmektedir. Rusya’da meydana gelen Sinagok ve Kilise’nın yakılması, 9 kişinin ölümü ve25 kişinin yaralanması Terör olarak gösterilse de, Batı Putin’in son gezisini gölgeleme ve gündemi değiştirme amaçlı olabilir mi? Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'nın taktik nükleer silah kullanımını simüle eden bir askeri tatbikat düzenlemeyi planladığını duyurdu. Zaharova, "Bu konudaki taleplerimiz değişmedi. Bunların arasında tüm Amerikan nükleer silahlarının Avrupa'dan çıkarılması ve bu silahların konuşlandırılmasına yönelik altyapının ortadan kaldırılması yer alıyor." ifadelerini kullandı. Fransa ve Ermenistan arasında askeri teknik alanında işbirliği anlaşması imzalanmasını da değerlendiren Zaharova, "Fransa, Güney Kafkasya'da” yeni bir silahlı çatışmayı kışkırtıyor. Fransa, ülkeler içindeki veya ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları yalnızca kendi fırsatçı hedeflerine ulaşmak için bir araç olarak kullanmaya çalışıyor." Diye açıklama yapıyor. Dünya nereye gidiyor diye merak etmeyin, gideceği yer “Mahşerin atsız, savaşçılarının” düş alanları olacaktır. Bizler yine “Yurtta sulh, Cihanda sulh” dielim. Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın.