Değerli dostlar, geçen haftaki yazımızda okullardaki cep telefonu sorununu ele almıştım. Konunun uzunluğundan dolayı haftaya devam edeceğimi belirtmiştim. Bu, okullarda cep telefonu kullanımı sorununa devam edelim.
***
Okullarda cep telefonu kullanımına yasak ya da kısıtlama getiren 15-16 Avrupa ülkesinde olumlu izlenimler, gelişmeler görülmüş. Bu olumlu izlenimler ve gelişmeler nelermiş, birlikte bakalım. Okullarda cep telefonu kullanımının yasaklanmasından itibaren öğrencilerin davranışlarında ve birbirleriyle ilişkilerinde olumlu gelişmeler görülmüş. Öğrenciler, birbirleriyle daha fazla sosyal etkileşimde bulunmuş ve derslerdeki kesintiler azalmış. Akran zorbalığında azalma, etkili öğrenmede artma görülmüş.
CEP TELEFONUNU YASAKLAYAN OKULLARDA EĞİTİM KALİTESİ ARTIYOR
Yine Avrupa’da adı açıklanmayan bir okulda eğitim kültürünün geliştiği, öğrencilerin daha huzurlu ve rahat ortamda eğitim alabildikleri, çalışanların eğitime daha fazla odaklandıkları görülmüş. Konu ile ilgili yapılan açıklamalarda bireysel olarak cep telefonu kullanımını yasaklayan okulların eğitim kalitesinde belirgin artışlar görüldüğü ve cep telefonu kullanımını yasaklayan bu okulların elde ettiği olumlu sonuçlar da raporlarda yer almış. Okullarda cep telefonu kullanımını yasaklayan ülkelerin bir-iki yılda ortaya çıkan bu sonuçlardan oldukça memnun oldukları görülüyor.
***
The Sun gazetesinin haberi, bunu açıkça ortaya koyuyor. “Akıllı telefonlar, çocukların hayatlarını mahvediyor ve okullarda yasaklanmaları iyiye doğru atılan harika bir ilk adım. Cep telefonu kullanımının konsantrasyonu bozduğunu biliyoruz. UNESCO'nun yaptığı bir eğitim araştırması, bir çocuğun telefonuna gelen bir bildirimle bölündüğünde, daha önce yaptığı işe yeniden odaklanmasının 20 dakika kadar sürdüğünü gösteriyor. ... Cep telefonlarının okullarda yasaklandığı ya da kullanımının kısıtlandığı kimi ülkelerde yapılan araştırmalar, bu ülkelerde okul performansının iyileştiğini ortaya koyuyor.”
AKILLI TELEFONLAR ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNİ DAĞITABİLİYOR
Evet değerli dostlar, durum ortada. Bir başka ilginç araştırma sonuçları da şöyle. Akıllı telefonlara yakın olmak bile sınıfta öğrencilerin dikkatini dağıtabiliyor. Bu da sonuçta akademik başarıyı düşürebiliyor. Araştırmacılar, akıllı telefon kullanımını, “eşik noktası”nın ötesine, yani yararlı bir araçtan kişisel refahı ve başkalarının refahını baltalayan bir araca dönüştüren etkinlikler olarak tanımlıyor. Dahası bulgular, ders çalışırken telefon kullanımı ne kadar fazlaysa öğrenme ve akademik başarı üzerindeki olumsuz etkinin de o kadar fazla olduğunu gösteriyor. Çocukların ekranlarda ne kadar sürede ne yaptığından çok, hangi bağlamda ne yaptığı daha önemli.
OLUMSUZLUKLARA VE SORUMSUZLUKLARA YOL AÇIYOR
Öğrencilerin telefonlarını okulda, evde ve dışarıda güvenli ve sorumlu bir biçimde nasıl kullanacaklarını öğrenmelerini sağlamak da öncelikle anne-babalara düşüyor. Oysa anne-babaların çocuklarına telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerin kullanımında, sanal dünya ve internet gezinmelerinde rehberlik yapma, bilgi verme konularında ilgisiz davrandıkları, yeterli ve doğru kontrol yapmadıkları ortaya çıkıyor. Bazı anne-babalar da çocuklarını zamanında uyarmadıkları ve gerektiği gibi kontrol etmedikleri için çaresiz kaldıkları gözlemleniyor. Çocuklarımızın sağlıklı ve sorumlu bireyler olarak yetiştirilebilmesi için çok ciddi ve güçlü yaptırımlar uygulanması gerekiyor. Sıkı ve güvenli bir eğitim ortamı, ciddi ve yaptırımı güçlü yasalar ve yönetmeliker, eğitimimizi ve çocuklarımızı kurtarmamızı sağlayacaktır. Böylelikle geleceği daha aydınlık, daha güvenli ve daha yetkin kuşaklar yetiştirilmesi için gerekli ortam hazırlanmış olacaktır. Alınan kararların bir süre sonra esnetilmesi, uygulanıyormuş gibi gösterilip uygulanmaması, olumsuzluklara ve sorumsuzluklara yol açıyor.
İNTERNETSİZ CEP TELEFONU MODELİNE İZİN VERİLMELİ
Bu konuyla ilgili yazımızı şöyle bitirelim. Okullara cep telefonu ile gelmek kesinlikle yasak olmalı. Olacaksa da yalnızca haberleşebilmek için “asker telefonu” modeli; video ve fotoğraf çekemeyen, internetsiz cep telefonu modeline izin verilmeli. O da derslerde kapalı olmak koşuluyla… Yoksa çocuklarımız, gençlerimiz ve geleceğimiz çok kötü olacak. Cep telefonları ve sanal dünya insanımızı tutsak etmiş; bu tutsaklıktan bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Sanal dünya bağımlısı bir kuşak, ancak umutsuz bir gelecek oluşturabilir.
Sözün Özü:
Ya sen günü yönetirsin, ya da gün seni. Jim Rohn