Yerel Yönetim Seçimlerinin yapılacağı tarihe kadar belediyecilik üzerine yazılar yazıp konuşmalar yapacağımı önceden duyurmuş ve bu köşede yazılar yazmayı başlatmıştım. Kentleşme, kentlileşme, yerel yönetimler, STK’lar hep çalışmalarım inçinde öncelikli konular oldu. Yerel Yönetimlerde görev alacak arkadaşlarım için çok çalışma yaptım çok proje önerileri getirdim. Projeler hazırlamayı ertelenmez bir görev saymaktayım. Başarılı belediye örneklerini incelemeyi seviyorum.
ÇEKİŞMELERİ DAYANIŞMAYA DÖNÜŞTÜRENLER BAŞARILI OLUR
Belediyelerde başkanlarında gördüğüm yazgın sorun, “Ben yaparım” anlayışıdır. Ben yaparım diyeceklerine birlikte yapalım deseler inanın daha güzel daha başarılı sonuçlar alınır. Belediye başkanları, girişimcilerle yarışmaz, girişimcilere destek olur, çekişmeleri dayanışmaya dönüştürenler başarılı olur. Sosyal belediyeciliğin temeli ortak sorunları ortaklaşa çözme yolunu açmaktır. Belediyeler, yol, su ve benzer altyapı hizmetlerine sosyal çalışmaları da ekledikçe sosyal belediyecilik kavramı öne çıkmaktadır.
***
Sosyal Belediyecilik denildiğinde akla gelen öncelikli çalışmalar şöyle sıralanabilir;
- Kimsesizlerin, evsizlerin, sokak çocuklarının ve muhtaç kadınların barınma ihtiyaçlarını karşılamak, çocuk yuvaları ve kreşler, yaşlılar için huzurevi sağlamak, altını çizerek belirtiyorum bu sayılan alanlarda çalışma yapmak isteyen yurttaşlara arsa temini, projelendirme gibi alanlarda kolaylıklar sağlamak belediyenin görevi olmalıdır.
- Özellikle kırsal mahalleler için, gezici sağlık otobüslerini, ön tanı merkezlerini hizmete sunmak,
- Kültür, sanat ve spor tesisleri, tiyatro, sinema ve kütüphane gibi kültür merkezleri oluşturmak,
- Özürlüler için ulaşım, eğitim ve sosyo-kültürel ortamlarda kolaylık sağlayıcı tedbirler almak
- Beceri ve meslek edindirme kursları açmak,
- Park, bahçe ve piknik alanlarını arttırmak,
- Doğal dengeyi koruyan ve çevresel şartları düzenlenmiş, ucuz konut alanları sağlamak,
- İş kuracak kadın ve gençler için rehberlik yapmak, makine ve ekipman sağlamak,
- Toplumsal gruplara sivil toplum kuruluşlarına ve kitle örgütlerine rehberlik etmek, onlarla yardımlaşma ve dayanışmayı ortak projeler yapmayı geliştirmek.
***
İnanın bu saydığım işleri yapmak için hiçbir yasal engel yok. Ekonomik yetersizlikte neden olarak gösterilemez. Ben biliyorum ki her iyi proje kendi kaynağını yaratır. Her iyi projeye ortak bulmak çok kolaydır. Yeter ki, “Her şeyi ben yaparım. En büyük benim” anlayışından vazgeçilsin.
***
Ülkemizde, çok sayıda başarılı sosyal belediyecilik örnekleri var. Bu örneklerin sadece aynı partiden belediye başkanlarının görev yaptığı illerde olduğunu sanmayın. Ben, Eskişehir’in nasıl bir dünya kenti haline getirildiğini de biliyorum. Gaziantep’in de birçok sosyal ve kültürel konuda turizmde nasıl öne çıkarıldığını da biliyorum. Farklı siyasi partilerden farklı başkanlarının yarattığı başarı hikayelerinin yanında, sorunları ağırlaştıran, kenti yaşanmaz hale getiren, gelişmesini engelleyen örnekler de çok ülkemizde.
MANİSA’NIN TURİZMDE BAŞARISIZ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ
Manisa’nın tarımda, sanayide öne çıkmış olmasına karşın, turizmde başarısız olduğunu çok gerilerde kaldığını görüyoruz ve biliyoruz. Doğal güzelliklerimiz, tarihi ve kültürel zenginliğimiz var ancak bu konuda projeler hazırlayan çalışmalar yapan insanlarımız yeterince çok değil. Var olanlara da yeterli destek verilmiyor. Bence, belediye başkanları, Manisa’da yeterince gelişmeyen birlikte iş görme alışkanlığının gelişip kökleşmesi için çalışmalar yapmalı ortak girişimlere destek olmalıdır.
KOOPERATİFÇİLİKTE BAŞARI HİKAYELERİM VAR
Bu arada bana niye aday adayı olmuyorsun niye siyasete ağırlık vermiyorsun diye soranlar oluyor. Ben de onlara diyorum ki, halka hizmet etmenin tek yolu yerel yönetimlerde görev almak değildir. Herkes iyi bildiği işi yapmalı. Benim iyi bildiğimi düşündüğüm iş kooperatifçilik. Kooperatifçilikte başarı hikayelerim var. Köy-Koop Manisa Birlik Başkanlığı yaptığım 70’li yıllar Manisa’da kırsal kooperatifçiliği bayrağının doruklarda olduğu yıllardı. Emsallerinin yarı fiyatına traktör dağıtıyorduk. Köylerde zeytin yağı çıkarma, zeytin salamura tesislerimiz vardı. Demirci köylerinde halı atölyelerimiz vardı. Dombaylı’da salça fabrikamız vardı. Birçok köyde temel tüketim mağazalarımız vardı. Manisa’nın içinde, Köy-Koop Halk Pazarı vardı.
MANİSA BİRLİK KENTLEŞME DESTANI YAZDI
1987 yılında kuruluşuna öncülük ettiğim ve halen başkanlığını sürdürdüğüm Manisa Birlik Manisa’da Güzelyurt Mahallesiyle bir sağlıklı kentleşme destanı yazdı. Bunu da belediyelerin çıkardığı zorlukları aşarak, ruhsatlarımızın çoğunu İdari Mahkeme karanları ile alarak başardık. Yuntdağı’nda kurduğumuz Obasya Kırsal Konaklama Tesisi kurup geliştirmek için yaptığımız projelerin tümü kabul edimdi. Obasya örnek olarak gösterilen bir turizm tesisi oldu.
***
Dediğim gibi, kente hizmet etmenin tek yolu yerel yönetimlerde görev almak değildir. Yerel yönetimlerde görev alanlar, kentin sorunlarını kent halkıyla birlikte işbirliği ve dayanışma içinde çözme yolunu seçerlerse, hem halkın sevgisini hem de girdikleri seçimleri kazanırlar.
KAPIM ARDINA KADAR AÇIK
Aday olanlara, aday olmak için çalışan aday adaylarına başarılar diliyorum. Kendini bu kentin gelişmesi için kooperatifçiliğe adayan bir kişi olarak yardım isteyenlere kapım açık, benim öğreneceklerim var yeni bilgilere ve önerilere ihtiyacım var diyenlere kapım ardına kadar açık. Ben her şeyi bilirim diyenlere de söyleyecek lafım yok…