31 Mart 2024 tarihinde yerel yönetim seçimleri yapılacak. Siyasi partilerde aday belirleme çalışmaları hızla devam ediyor. Alanda çalışmalar başladığında yeni yaklaşımlar yeni projeler açıklanacak. Ben sivil katılım konusunda neler söylenecek çok merak edenlerdenim. Sivil Katılım konusuna önemine yarışır bir özen gösterileceği konusunda fazla umutlu olmamama karşın, konuyu gündemde tutmaya yazmaya konuşmaya devam edenlerden biri ben olacağım. Cumhuriyetimizin demokrasi ile taçlandırılması için katılım şart.
***
Ana faydalanıcısı Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), eş-faydalanıcısı İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü (STİGM) olan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi” (Sivil Katılım Projesi) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülmektedir.
***
Sivil Katılım Projesi kapsamında, 7 pilot ilde (Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Manisa, Mersin, Trabzon) sivil katılım stratejilerinin ve eylem planlarının hazırlanmasına, uygulanmasına ve izlenmesine katkıda bulunmak üzere Sivil Katılım Görev Güçleri oluşturulacaktır.
***
Manisa ilimizde Sivil Katılım Projesi kapsamında seçilen illerden birisi. Manisa’da yerel seçimler öncesinde ve sonrasında bu konudaki çalışmalar sürdürülecek. Yurttaşlar ve STK’lar olarak bu çalışmaların içinde olmalı ve katkıda bulunmalıyız. Sivil Katılım Görev Güçleri konusuna hem belediyelerimiz hem de kentli yurttaşlarımız birlikte sahip çıkmalı.
***
Sivil toplum fikri, son 20 yılda özellikle birbirini izleyen demokratikleşme dalgalarıyla, dünyanın hemen her bölgesindeki siyasi ve kalkınma söylemlerinde ön plana çıkmıştır. Bu açıdan günümüzde sivil toplum örgütlerinin yerel yönetimler nezdindeki önemi ve etkisi gün geçtikçe giderek artacak ve ağırlık kazanacaktır.
***
Yerel yönetimlerde sivil toplum örgütlerinin işlevleri genelde hem katılımcı hem de destekleyici olmaktadır. Kalkınma çalışmaları yerel yönetim düzeyinde vatandaş katılımı ve STK'ların rolü hakkındaki tartışmalar yeni değildir. Bununla birlikte, vatandaşlar ve yerel devlet kurumları arasındaki yeni katılım biçimleri üzerine yeterli çalışma yapılmadığı da bilinen bir gerçek. Sivil Katılım Gücü Projesi çalışmaları hızlandıracaktır, yeni katılım mekanizmaları oluşturulacaktır diye düşünüyorum. Bu çalışmanın amacı, STK'ların vatandaşların yerel yönetim kurumlarına katılımını teşvik etme ve yerel yönetim kurumlarının karar almalarında halkın tercihlerini ve ihtiyaçlarını dâhil etmek konusundaki etkinliğini harekete geçirme başarısını araştırmaktır. Bu nedenle, STK'ların başarısı hakkında bilgi sahibi olmak için yerel yönetime katılımla STK’ların etkinliğini ilişkilendirmek hayati önem taşıyor. Sivil Katılımı geliştirmek için kurulan Kent Konseyleri başlangıçtaki hızını ve etkinliğini yitirmiş yasal gerekliliği karşılamak için iş olsun diye kurulur hale gelmiştir. Sivil Katılım Gücü Projesi ile Kent Konseylerini yeniden etkin ve yetkin duruma getirecek önlemler alınmalıdır.
***
Cumhuriyetimizin demokrasi ile taçlanması, sivil katılımın etkinleşmesiyle hayata geçecektir. Halkı hükümetin ve yerel yönetimlerin karar alma sürecine dahil etmek, demokratik bir toplumda değer katan önemli bir önceliktir. Vatandaş katılımı, toplumdaki bağlılık, birlikte iş görme dayanışmayı teşvik etme duygusunu güçlendirmesi açılardan son derece önemlidir.
***
Belediyeler vatandaşların yerel yönetişime katılımını teşvik etmede etkin rol oynayabilir, ancak vatandaşların kendilerine ilgi ve motivasyonları bu süreçte önem kazanmaktadır. Katılım isteği kent halkından ve STK’lardan gelmelidir. STK üyeleri de vatandaşların yerel yönetişime katılımının önem taşıdığını gelişme için gerekli olduğunu söyleyerek aynı görüşü paylaşmalı bu konuda çalışmalar yapmalıdır. Yerel Yönetim süreçlerine katılım vatandaşların kendileri için önemlidir, çünkü dahil olmak, kararları etkilemek ve gerçek demokrasi yaratmak kendi çıkarlarına bir süreçtir. Katılım, belediyelerimizin ve yurttaşlarımızın iki taraf olarak ilgilenmesi durumunda başarılı olur.
***
Vatandaşların siyasi sürece katılımı, demokrasinin önemli bir parçasıdır. Yerel yönetişime vatandaş katılımını artırmak için taktikler ve stratejiler tüm dünyada görülmektedir. Yerel yönetime vatandaş katılımı, vatandaşların güvensizlik düzeyini azaltmak ve vatandaşları yönetimin faaliyetleri hakkında eğitmek için etkili bir yöntem olarak savunulmaktadır.
***
Sivil Katılım Gücü Projesi içinde yer alan Manisa’da STK’lar olarak sürecin içinde olmalı ve çalışmalara etkin biçimde katılmalıyız. Proje ile sivil toplum kuruluşlarının karar alma mekanizmalarına katılımının artırılması, güven ve karşılıklı anlayışa dayalı Sivil Toplum-Yerel Yönetim iş birliğinin güçlendirilmesi ve gönüllülük için elverişli ve sürdürülebilir bir ortam yaratılmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Manisa Büyükşehir Belediyesinde başlatılan çalışmaların ülkemizde yerel yönetimlerde sivil katılım konusunda öncü ve örnek olacağını kentimizi bu konuda öne çıkaracağını düşünüyorum. İstersek, birlikte çalışırsak başarı bizimle olur. Katılım olmadan atılım olmayacağını biliyoruz. Katılacağız ve çalışacağız bu bizim yurttaşlık görevimizdir…