Sayın okurlar;
BM iklim zirvesinin COP 29. toplantısı geçtiğimiz Pazartesi günü başladı. Konferansın başkanlığını, Azerbaycan’ın ekoloji ve doğal kaynaklardan sorumlu bakanı Muhtar Babayev üstlenmiş oldu. Katılımcı ülkelerin finans ve ticaret konusunda zorlu tartışmalarından geçen toplantı, Gelişmekte olan ülkelerin, doğal felaketleriyle dolu bir yılın ardından iklimle ilgili finansman gereksinimlerine cesaretle yaklaşamadıkları görülmüştür.Zirvenin gündemindeki en önemli konu olan gelişmekte olan ülkelere 1 trilyon dolarlık iklim tahsisi üzerinde anlaşmaları beklenirken, Gelişmekte olan ülkelerin kıvırma davranışları dikkatleri çekmiş oldu.
***
Yine de zirvenin müzakere öncelikleri, hükümetlerin kaynakları için rekabet, ekonomik kaygılara dikkat edilmesi, Ukrayna ve Gazze'deki savaşlar ve geçen hafta iklim değişikliğinin geçmişi icraatlarından benimsemeyen Donald Trump'ın yine dünyanın en büyük ekonomisine sahip bir ülkenin cumhurbaşkanı olarak seçilmesi sonrası beklentiler karamsar olarak gündeme oturmuş oldu.
GÜNDEME TRUMP TAŞINIYOR
Asya Toplumu Politika Enstitüsü'ndeki Çin İklim Merkezi direktörü Li Shuo, Çin'in talebinin, Trump'ın yeniden seçilmesinin bir sonucu olarak ABD'nin kendisini küresel iklim işbirliğinden uzaklaştıracağına dair bir sinyale yanıt olarak geldiğini belirtiyor.
TRUMP’IN İŞARETİ
Trump, iklim değişikliğini bir hile olarak nitelendirdi ve ABD'yi Paris Anlaşması'ndan çekme sözü verdi - gezegenin ısınmasına neden olan emisyonları azaltmaya yönelik küresel bir anlaşmanın üzerine bulutlar çökmüş oldu.
COP 29’UN KADERİ NEREYE KOŞUYOR?
Amerikan Bilim, Teknoloji, İnovasyon ve Dijitalleşme Merkezi, 16 Kasım'da Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin (COP29) 29. oturumunda gerçekleştirildi. Amerikan Jeofizik Birliği tarafından "Acil Durumlar için Erken Uyarı Sistemleri" konulu panelde, iklim değişikliği arttıkça sıcak hava dalgalarının sıklığı, yoğunluğu ve süresinin arttığı ve nüfusun sağlığı için önemli riskler yarattığı belirtiliyor.
SONRASI UKRAYNA ÜZERİNDE…
ABD Dışişleri Bakanlığı da "savaştan sonra Ukrayna'nın nükleer enerjideki liderliğini destekleme" konusunda sessizlik kararı alması bu sessizlikte, ABD'nin Paris Anlaşması'nın Ukrayna'nın enerji güvenliğini sağlama ve endüstriyel potansiyelini yeniden yapılandırma hedeflerine uygun hareket ederek savaştan sonra Ukrayna'yı nükleer enerji lideri olarak konumlandıracağı belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri, üç ayrı nükleer enerjili endüstriyel karbonsuzlaştırma projesi için 30 milyon dolarlık yeni finansal kaynak açıklıyor. Demek oluyor yakın zamanda Ukrayna savaşı sona erecektir.
COP 29 MADENCİLİK YAKITINDAN UZAKLAŞMA ZİRVESİ Mİ?
Dünyanın ilk petrol kuyularına ev sahipliği yapan Xerxesahili ülkesi, geçen yılki COP28 konferansında madencilik yakıtından uzaklaşma konusunda ilerleme kaydedildiğini gösterme baskısı altında kalmıştı. Dünya genelinde Madencilik yakıtından uzaklaşma baş gösterirken ülkemizde her yıl önemli ölçüde Maden kaza ve faciaları görülmektedir. Doğanın Ekolojik dengeleri tahrip edilerek çölleşmeye koşulmaktadır.
İTİRAZ EDİLMEYECEK BİR İFADE,
COP 29 BM Genel Sekreteri: “İklim yıkımında ustalık sınıfı’ndayız” diyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) Dünya Liderleri İklim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, ev sahipliğinden dolayı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkür ederek; İklim krizinin menfi etkilerinin en yoğun hissedildiği ülkeler arasında olduklarını vurguluyor. "2053 yılı için net sıfır emisyona ulaşma ve Yeşil Kalkınma vizyonumuz ekseninde kilit sektörlerimizi dönüştürüyoruz. Yeşil finans stratejisini uygulama ve Ulusal Yeşil Taksonomi oluşturma gayretlerimiz devam ediyor. Emisyon Ticaret Sistemi'ni de ihtiva eden iklim kanunumuzu çok yakında Meclis’imize sunacağız. COP29 öncesinde iki yıllık şeffaflık raporumuzu ve uzun dönemli iklim stratejimizi Komisyona ilettik." diyor.
2053 HEDEF GÖSTERİLİYOR
“2024-2030 Yıllarını kapsayan, Su kaynaklarımızın etkin kullanımı için su verimliliği seferberliği ilan ettik." “Millî Ağaçlandırma Günü olarak belirlenen her 11 Kasım'da milyonlarca fidanı toprakla buluşturduk” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Gelecek nesiller için adil, sürdürülebilir ve doğaya saygılı bir dünyayı inşa etmek için Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'nda Gelecek Paktı'nı kabul ettiklerini” belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bu ağır insani ve çevre felaketine sebep olanların, uluslararası mahkemelerde bunun hesabını vermeleri gerektiğini" belirtiyor. Özlenen ve gerçekleşmesi beklenen bu hedef ülkemize hadi hayırlı olsun.
EV SAHİBİ AZERBAYCAN
COP29'un Ev sahibi olan Azerbaycan, bu yıl sona erecek olan 100 milyar doların yerine ülkeler için yeni bir mali hedef üzerinde katılım için anlaşmış oluyor. Ev sahibi İlham Aliyev, ikinci gün yapılan liderler konuşmasında ülkesinin en büyük gelir kaynağı olan petrol ve gazın “Tanrı’nın Azerbaycan halkına bir armağanı’ olduğunu belirtiyor. Batı ülkelerinin Azerbaycan’ın karbon salımı hakkında “yalan haberler” yaydığını öne süren Aliyev, fosil yakıt rezervlerine sahip ülkelerin bundan dolayı suçlanmaması gerektiğini” kaydetti. İlham Aliyev, “Ayrıca fosil yakıt endüstrisinin iyi planlanmış bir iftira ve şantaj kampanyasının kurbanı olduğunu ve Batılı ülkelerin Azerbaycan aleyhindeki mesnetsiz ithamlarıyla karşı karşıya bırakılmaktadır.
İLHAM ALİYEV SESLENİYOR;
“Petrol, gaz, rüzgar, güneş, altın, gümüş, bakır, hepsi doğal kaynaklardır ve ülkeler bunlara sahip oldukları için ya da bunları piyasaya getirdikleri için suçlanamazlar. Pazarın ve insanların buna ihtiyacı var.” COP29’un başkanı olarak yeşil geçişin güçlü bir savunucusu olacaklarını söyleyen İlham Aliyev, buna karşın “gerçekçi olmak” gerektiğini de belirtiyor. Karbon emisyonlarında en çok tarihsel sorumluluğa sahip en ABD’yi ve AB’yi sert ifadelerle eleştiren İlham Aliyev; “Azerbaycan karşıtlığı ne yazık ki, çifte standartlar, diğer ülkelere ders verme alışkanlığı ve siyasi ikiyüzlülük, bazı Ada sömürgecisi ülkeler, Batılı ülkelerdeki bazı politikacılar, devlet kontrolündeki STK’lar ve sahte haber medyası için bir tür işleyiş tarzı haline geldi” diye sesleniyor.
ZİRVE SONRASI ZIRVA
Hollanda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV’in COP29 sırasında bazı Ülkelere yönelik suçlamalarına ilişkin açıklama yapıyor. Hollanda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Hollanda Krallığı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın COP29 sırasında dile getirdiği baskıyla ilgili asılsız yorumları şiddetle reddediyor" derken, 13 Kasım'da Bakü'de düzenlenen gelişmekte olan küçük ada devletlerinin zirvesinde konuşan İlham Aliyev, Fransa ve Hollanda'yı deniz alanlarında yeni sömürgecilik, insan hakları ihlalleri ve çevreye zarar vermelerini belirtmişti. İlham Aliyev, “Arupa, Kurasao, Sint-Maarten, Boneyr, Sint-Estatius ve Saba gibi Hollanda halklarının 21. yüzyılda hala sömürge yönetiminden muzdarip olduğunu” sözlerine eklemişti.
***
"Fransa ve Hollanda, özellikle Karayipler ve Pasifik bölgesinde, iklim değişikliğinden en ciddi şekilde etkilenenler arasında yer alıyor. Artan deniz seviyeleri, aşırı hava koşulları ve biyolojik çeşitliliğin bozulması bu bölgeler için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Çoğu durumda, bu toplulukların sesi metropol rejimleri tarafından susturuluyor." COP 29 Zirvesi sonrası katılımcı bazı ülkelerin düşünce kirliliğinden arınamadığı görülmüştür. Sağlıklı düşünerek, sağlıcakla kalın.