Kadir Keskin hocamın yazılarını takip ediyorum. Yazdığı kitapları okumayı seviyorum. Manisa’ya Değer Katanlar kitabında bana da yer ayırmıştı. Yaptığı işi özellikle eğitim ve topluma hizmet olunca severek yapıyor.
Geçtiğimiz günlerde yine benimle ilgili bir yazı yazdığını görünce, okudum beğendim paylaştım ve bugünde köşeme alıyorum. Eline yüreğine bilgine birikimine sağlık Kadir Keskin hocam. İşte o köşede yer alan cümleler;
“Yoklukların Yoğurup Pişirdiği Bir Köy Çocuğu: Mustafa PALA “Malım Mülküm Mustafa”
“ Sen çare ararken o, bahane arıyorsa bırak gitsin” “ İnat olmasaydı ülkemiz kurtarılamazdı ve Türkiye Cumhuriyeti de kurulamazdı. Gücümüz, bitmeyen inadımızdır.”
“ Vazgeçenler unutulur gider, mücadele edenler kazanır ve tarihe geçer.” “ Yaşamak yarınları kurmak, yarınlara kalmaktır.”
“ En değerli yıllarımı topluma hizmet yolunda harcadım ve harcamaya da devam ediyorum. Değerimi bilirler mi, bilmezler mi diye, hiç düşünmedim. Hep doğru olanı yapmaya çalıştım.
Bilmeyenler bilmek istemiyor. Bilenler de bilmezlikten geliyorlar.”
Yukarıdaki Paylaşımlar “ Manisa’ya Değer Katanlar” kitabımda yer alan Mustafa Pala bey kardeşimin Facebook hesabından aldığım paylaşımlarıdır.
“Mustafa Pala” ismini zikredince mutlaka Manisa’da mukim iki Mustafa Pala’dan söz etmek zorunda kalıyorum. Biri, Konut, Kooperatif, Yeni Mania ve Güzelyurt, Obasya denince hemen ilk akla gelen asker, tiyatrocu, turizmci Mustafa Pala, eğitim denince de Bakanlık tarafından İngiltere ve Amerika’ya gönderilerek görgüsünü ve bilgisini Ahi geleneğiyle sentezini yaparak Türkiye genelinde Halk eğitimler ile, Çıraklık ve Kalfa eğitim kurumlarının yönetmeliklerini ve meslek çeşitlerini belirleyerek kuruluşunu ve alt yapısını kuran eğitimci Mustafa Pala kardeşimdir. Her ikisi de “Manisa’ya Değer Katanlar” kitabımda yer almaktadır.
***
- yazımda kitabımda ayrıntılı olarak yer alan yaşıtım kooperatifçi “ Malım Mülküm Mustafa” dan söz edeceğim. Damadımın da ev sahibi olduğu 15.000 insanı ev sahibi yapan “Malım mülküm Mustafa” kimdir? 1945 yılında yoksul bir ailenin çocuğu olarak Akhisar’ın Büknüş köyünde dünyaya gelen Mustafa’nın babasının köyde ne dikili bir ağacı, ne de canlı tavuğu vardır yoksul topraksız bir köylüdür. Oturacak evleri de olmayan aile, hizmet ettikleri ailelerin kendilerine verdikleri bir odada yaşamlarını sürdürmektedirler. Hizmet verdikleri sürece odayı kullanırlar ancak verdikleri hizmet bittiğinde her zaman yeni bir oda aramak zorunda kalırlar. Mustafa’nın annesi bir çuvala topladıkları eşyaları yüklenir babası da Mustafa’yı kucağına alıp başka bir eve taşınmak için yola koyulurlar. Çeşme başında toplanan kadınlar “yeni komşularımız geliyor.” deyince, Mustafa’nın babası, kucağındaki Mustafa’yı göstererek “Malımızla mülkümüzle geliyoruz” der. O günden sonrada Mustafa’nın lakabı köyde “ Malım mülküm Mustafa “ olarak kalır. Benim de çocukluğum Malım, Mülküm Mustafa’nın çocukluğu ile birebir örtüşüyor. Çayın, şekerin ne olduğunun bilinmediği, ayaklarımızın ayakkabı görmediği, sofralarımızın temel yemeği sabah tarhana, akşam bulgur aşından başka bir yemek bilmediğimiz yokluk ve yoksulluk yılları. İşte bu yoksul aile çocuğu ilkokuldan sonra yapayalnız gittiği Konya Astsubay okuluna kaydını yaptırır. Okulu bitirdikten sonra bulunduğu ve görev yaptığı illerdeki tiyatro çalışmalarına katılır. Basınla yakından ilgilenir. Benim gibi okul dışından okullar bitirir, girdiği üniversite imtihanlarda Hacettepe Üniversitesinin kooperatifçilik bölümünü bitirir. 1974 yılında emekli olur.1979 yılında TARİŞ’e bakanlık murakıbı olarak atanır. Ama burası güdümlü devlet kooperatifi olduğu için içine sinmez. Köy-Koop. Manisa Birlik Başkanlığını seçer. O dönemin güçlü siyasi figürü olan merhum Rahşan Ecevit “Kooperatifçiliği bırak TARİŞ’e ağırlık ver” der. Pala’nın verdiği cevap: TARİŞ’ sizin önerinizle atandım, Ama Manisa Birlikteki görevime seçilerek geldim.” Diyerek, Köy-Koop Manisa Birlik Başkanlığını olarak sürdürür çalışmalarını 12 Eylül Darbesi, tüm STK’lara olduğu gibi kooperatiflere de bir darbe indirir ancak Mustafa Pala Kooperatifçiliği sürdürmeye kararlıdır. Kısaltılmış adı Manisa Birlik olan Yeni Manisa Konut Üretim Yapı Kooperatifleri Birliğinin kuruluşuna öncülük eder. Şimdilerde Güzelyurt adı verilen Yeni Manisa çıkar ortaya. Ardından ünü hızla yayılan, ödüller alan, Turizm Kooperatifçiliğinin başarılı örneği Obasya çıkar ortaya.
***
Evet, sayın okurlarım “Malım Mülküm Mustafa’nın” Manisa’ya olan hizmetlerinin dökümünü köşeme sıkıştırmam mümkün değil. Arzu eden okurlarım “ Manisa’ya Değer Katanlar” kitabımdan yararlanabilirler. İnsan, yaratılışının gereği, fıtri olarak yaptıklarının bilinmesini, takdir edilmesini bekler. Hemen belirteyim ki yerinde söylenen övücü ve takdir edici sözler, samimi bir kalemin ürünü takdirler insanı daha güzel işler yapmaya, daha kaliteli eserler ortaya koymaya teşvik eder. İşte “ Manisa’ya Değer Katanlar” kitabımı bu nedenle kaleme aldım. Eski âlimler, şairler ve yazarlar genellikle bu güzel geleneği devam ettiriyorlardı. Ama maalesef bu güzel gelenek günümüzde görülmüyor. Kesik yaraya dahi merhem olmayan insanların tek yaptıkları şey eleştiri., eleştiri… Eleştirilere destek olması gerekirken köstek olanlara aldırmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Sizin kalıcı eserleriniz ve sözleriniz yazıya dökülerek kitap sahifelerinde yerini aldı ve raflara girdi. Bilmek istemeyenlerle, bilip de bilmezlikten gelenlere aldırma… Sizi bilenler, bilmezlikten gelenlerle, bilmek istemeyenlerden daha çok. Müsterih olun.
Kadir Keskin”