Son günlerde yoğunlaştığım iki konu var birisi yerel yönetimlerde sivil katılım diğeri de sitelerin yönetilmesi konusu. İki konu üzerinde gündem oluşturmaya çalışıyorum. Katıldığım her toplantıda bu konulardan söz ediyorum. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü, Etv’de yapmakta olduğum ANLATIYORUM programına Av. Remzi Demirkol’u konuk etmiş ve bu konuları konuşmuştuk. 8 Şubat 2024 Perşembe günü saat (bugün) 12.00’de Av. Zeynel Balkız Etv’de konuğum olacak. Sitelerin yönetimi ve sivil katılım konusunu konuşacağız yine.
***
Gündem oluşturmak dedim ya, bunda başarı sağladığımızı da söyleyebilirim. 4 Şubat 2024 Pazar Günü, Saygı Öztürk Sözcü’de “Devletin 17 yıllık ihmali bakın nelere yol açıyor” başlıklı, geniş kapsamlı bir yazısı çıktı. Cumartesi akşamı beni aramıştı ve uzun uzun görüşmüştük kendisiyle. Sayın Öztürk’ün eline yüreğine sağlık. 2 Şubat 2024 Cuma günü CİMER’e görüş ve öneri biçiminde bir yazı gönderdim. Etv’de bu yazıyı da okumak istiyorum. Yazı aynı gün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına aktarıldı.
İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM
Siteleri yönetmek gerçekten çok zor iş. Zorluğun nedeni, yasal altyapının yetersizliği, yurttaşın ilgisizliği. Mevzuat yeterli hale getirilir ve kat malikleri sahip çıkarlarsa, işleyen sürdürülebilir bir yönetim yapısı oluşturulabilir. Yıllardır bu konuya kafa yoruyorum yazıyorum konuşuyorum. İşin takipçisi olacağım.
17 YILDIR ÇIKARILMADI
Defalarca okuduğum 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda değişiklik yapan ve ilaveler getiren 5711 Sayılı Yasa 28,11.2007 tarihinde yürürlüğe girdi. Getirilen ilaveler Kat Mülkiyeti kanununu ve sitelerin, toplu yapıların yönetimini gündeme taşıdı. Yapılacak çalışmalarla, sitelerin yönetiminde karşılaşılan güçlükler aşılırken, kurumlaşmada sağlanmış olacaktı ancak beklenen olmadı. 5711 sayılı kanunun GEÇİCİ MADDE 1’nci maddesi Aynen söyle: Bu Kanun gereğince hazırlanması gereken yönetmelik, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde hazırlanır. Peki, hazırlandı mı hazırlanmadı. Altı ay içinde çıkarılacağı belirtilip 17 yıldır çıkarılmadı. Ben yazdım. Saygı Öztürk yazdı. Giderek yazanların konuşanların sayısı artacak biliyorum.
***
Çok yazdım ama tekrarlamakta yarar var. Mermeri delen su damlasının gücü sürekliliğinde gizlidir. Bazı önemli konuları gündemden düşürmemek gerekiyor. Apartman ve sitelerde oluşturulan Kat Malikleri Kurulu, toplumun aileden sonra, ikinci ve öneli kurumudur. Bu kurumu demokrasimizin en küçük birimi sayabiliriz. İnsanımız apartmanını sitesini yönetmeyi bu kurumda öğrenecek ve öğrendiklerini, kent ve ülke yönetimine taşıyacaktır. Bu kurum toplumumuzun kentlileşebilmesi ve ortak sorunlarını ortaklaşa çözme alışkanlığı kazanması içinde önemlidir.
AVUKATLARA ÇOK İŞ DÜŞECEK
Toplu yapıların yönetimi için, mevzuattaki eksiklikler giderilmeli acilen bir yönetmelik çıkarılmalıdır. Ve belediyelerde, SİTE YÖNETİMLERİ İLE İLİŞKİLER BİRİLİM oluşturulmalıdır. Bir de genç avukatlara çağrım var: Kat Mülkiyeti ve Toplu Yapı Yönetimleri konusunda uzmanlaşın derim. Böyle giderse avukatlara çok iş düşecek.
İSTERSEK ÇALIŞIRSAK OLUR
Tartışarak karar üretmeyi ve üretilen kararlara tartışmasız uymayı öğrenerek, demokrasi eğitimini apartmanlardan ve sitelerden başlatmanın yolu da bu şekilde açabiliriz. Ortak sorunları ortaklaşa çözerek başlatılacak çalışmalar ve tanışıklıklar yeni dostlukların ve ilişkilerin de başlangıcı olacağından, insanların yalnızlıklarının aşılması kolaylaşacak, ulusal dayanışma ve toplumsal barış güçlenecektir. Bu olmaz diyenlerin sesini duyar gibiyim. İstersek çalışırsak olur. Ben Manisa’da olmaz denilenlerin olduğunu çok gördüm…