Ruhi Sarıalp 100 Yaşında Etkinliği’nde rekortmen sporcularla tanıştığımız unutamayacağımız bir gün yaşadık. İki girişimci el ele verince güzel bir etkinlik çıkmış ortaya. Etkinliğin mimarları, Murat Gültekin ve Nurullah Candan’dı. İkisini de gönülden kutluyorum. Murat Gültekin’i, Ege Derneği ile projeler yaparken ve uygularken tanıdım. Kendisini tanıdığımda keşke Manisa’ya daha çok zaman ayırsa diye düşündüm. Böyle düşünmekte haklıydım, çünkü bu kentte Murat gibi girişimci, derleyip-toparlayıcı insanların sayısı çok fazla değil. Nurullah hocamla tanışıyorduk, ancak etkinlikte kendisini dinleyince daha yakından tanımakta geç kaldığımı düşündüm.
***
Nurullah Candan’ın gençlerimizin örnek alması gereken dolu dolu bir yaşam öyküsü var. Nurullan Candan soyadı gibi Candan bir insan, 30 Aralık 1948’de Ankara’da doğmuş. Ben de 1945 doğumlu olduğuma göre yaşıt sayılırız. Atletizm Kurtuluş Lisesi’nde okumuş. 1968’de 110 metre engelli ve yüksek atlama Türkiye Liselerarası şampiyonu olmuş. Atina’da yüksek atlamada gençler Türkiye rekorunu kırarken dekatlonda da gençler ve büyükler Türkiye rekorlarının sahibi olmuş. Aynı yıl, Ruhi Sarıalp’ten 20 yıl sonra Meksiko Olimpiyatları'nda ülkemizi temsil etmiş.
***
1970’te 110 metre ve yüksek atlamada Türkiye Şampiyonu olmuş. Atina’da dekatlonda rekor kırmış. 1971’de yüksek atlama ve 45 metre engellide Üniversiteler Salon Türkiye Şampiyonu olmuş. Madrid’de yüksek atlamada rekor kırmış. 1974’te 50 metre engellide Türkiye Salon rekorunu egale etmiş. 1975’te 110 metre ve 400 metre engellide Türkiye Şampiyonu olmuş. Cezayir’de yapılan Akdeniz Oyunları’nda Türkiye rekoru kırarak üçüncü olmuş.
***
Atlet olarak sayısız başarıya imza atan Candan, mezunu olduğu Manisa Spor Akademisi’nde uzun yıllar öğretim görevlisi olarak çalıştığını, yüzlerce sporcu, beden eğitimi öğretmeni yetiştirdiğini biliyordum ama birçok rekor kırdığını yeni öğrendim. Nurullah hoca, Öğrencileriyle birlikte Manisa sporuna hizmet etmeyi sürdürüyor. 2021’de yayımlanan “Candan Canlara” “Sporla Yaşama Tutunmak” kitabıyla öğretmenliği nesiller boyu sürecek. Kendisine uzun ömürler diliyorum. Sunumunu keyifle dinledim. Anadolu uygarlıklarını anlattı. Keşke bu sunumu daha çok kişi dinleseydi. Ülkemizde, Osmanlı öncesini yok sayan bir anlayış var. Oysa Anadolu uygarlıklar beşiği.
***
İlk çağlardan günümüze kadar sporu anlatan Nurullah hocamı imkan bulsam yeniden dinlemek isterim. Yeterince bilmediğimiz, öğrenmediğimiz, öğretemediğimiz Anadolu Uygarlığı, bütün dünyanın parlatmaya çalıştığı Yunan Uygarlığı’ndan daha önce var olan uygarlıkların beşiğidir. Bu konuyu çok konuşup çok yazdım. Yazmaya ve konuşmaya devam edeceğim. Murat Gültekin ve Nurullah Candan ödüllendirmemiz sahip çıkmamız gereken iki değerimiz. Biz görsek de görmesek de, birileri görmezlikten gelse de güzel işler başarıyorlar ve başaracaklar. Bize düşen görev Yunusemre Belediye Başkanımız Semih Balaban’ın yaptığı gibi bu kent için bu ülke için bir şeyler yapmak isteyenlere destek olmaktır… İyi ki Ruhi Sarıalp için düzenlenen etkinliğe katılmışım. Yoksa birçok rekortmen sporcuyu tanımamış, birçok dostumla selamlaşmamış olacaktım. Ruhi Sarıalp’i anma gecesinde kimleri mi tanıdım? Kimler yoktu ki birçok rekortmen sporcu vardı.
AŞKIN TUNA
1940 yılında İzmir’de dünyaya geldi. Atletizme 17 yaşında öğrenim gördüğü Ankara Ticaret Lisesi’nde başladı. 1959’da Üç Adım Atlamada Gençler Türkiye ve Salon Türkiye rekorlarını kırdı. Milli formayı ilk kez 1960’da Atina’da Balkan Şampiyonası’nda giydi. 4 yıl sonra Türkiye’nin en iyi üç adım atlayıcısı Atletizm tarihinde özgün ve özel bir yeri olan Tuna, bütün birikimini başta oğlu Berk Tuna olmak üzere yeni kuşaklara aktardı; onlarca sporcu yetiştirdi. 2022’de yayımlanan “ÜÇ ADIM” kitabıyla yeni kuşak sporculara rehberlik ediyor.
MURAT AYAYDIN,
Ankara’da beden öğretmeni olarak görev yapmakta ve Türk sporuna hizmet etmeyi sürdürmektedir.
TUĞBA DANIŞMAZ
1 Eylül 1999’da Ankara’da dünyaya geldi. Lise yıllarında Naili Moran Atletizm Pisti’nde başlayan atletizm hayatı, 2018 Balkan 20 Yaş Altı Atletizm Şampiyonası'nda üç adım atlamada beşinci olmasıyla yeni bir evreye girdi. 2019 Türkiye Süper Ligi'nin ilk ayağında, üç adım atlamadaki 13,80 metrelik derecesiyle 12 yıllık 23 yaş altı Türkiye rekorunu kırdı. 2019 Avrupa 23 Yaş Altı Atletizm Şampiyonası'nda üç adım atlamada gümüş madalya kazandı ve kendisine ait ülke rekorunu geliştirdi. Rekorlar kırmaya devam ediyor, Kadın atletizminde adını tarihe yazdıran Danışmaz, genç kadın atletlerimizin idolü, rol modelidir. Halen ENKA SK sporcusu olarak atletizm kariyerini sürdürmektedir.
GÜNDÜZ DEĞİRMENCİOĞLU
Manisa sporuna büyük emeği geçen Halit Değirmencioğlu’nun oğludur. Atletizmde iki kez yıldızlar, iki kez de gençler Türkiye birinciliği kazandı. 1964’te Türkiye İtalya Gençler Milli Karşılaşmasına katıldı. 1965’te cirit atmada 55,06 m ile kırdığı Türkiye yıldızlar ve 56,85 m ile gençler rekorlarını uzun yıllar elinde bulundurdu. Türkiye’nin ilk junior dağcılarından da olan Değirmencioğlu, Manisa’da atletizmin yanı sıra dağcılığın gelişmesinde de öncü oldu.
ALİ GÜREŞ
1966’da Manisa’da doğdu. İlkokul yıllarında bir okul koşusunda birinci olmasıyla spor hayatı başladı. Beden eğitimi öğretmeninin teşvikiyle katıldığı Manisa İl Şampiyonası’nı kazanmasıyla Manisa spor kamuoyunun dikkatini çekti. 1980’de küçük erkeklerde Türkiye Şampiyonu, 1982’de dünya ikincisi, 1983’de Balkan Cross Şampiyonası’nda Balkan Şampiyonu oldu. Galatasaray Spor Kulübü'nde 10 yıl boyunca sporcu olarak, milli takımda 9 yıl milli sporcu olarak yarıştı. 1994’te Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde atletizm okutmanı olarak göreve başladı. 1995’te Beden Eğitimi Spor Bölümü’nün, 1997’de Beden Eğitimi Yüksekokulu’nun ve sonra Spor Bilimleri Fakültesi’nin kuruluşuna katıldı. Fakülte’nin kurucularından ve en eski hocalarından biri olarak 30 yıldan fazladır görev yapan, yüzlerce sporcu, antrenör ve beden eğitimi öğretmeni yetiştiren Güreş, halen Antrenörlük Eğitimi Bölümü Hareket ve Antrenman Bilimleri Bölüm Başkanı’dır.
CEMAL TURAN
1972’de Manisa doğdu. Lise yıllarında atletizm ile tanıştı. Orta ve uzun mesafe koşup sayısız başarıya imza attı.1995’te Manisa Spor Akademisi’nden mezun olup aynı yıl Eskişehir Günyüzü’nde beden eğitimi öğretmenliğine başladı. Nevşehir, Alaşehir, Turgutlu ve Manisa’da çalışıp binlerce öğrenci, yüzlerce sporcu, atlet yetiştirdi ve yetiştiriyor. Manisa Spor Lisesi’nde Beden Eğitimi ve Spor öğretmeni olarak görevine devam ediyor.