Siteleri yönetmek gerçekten çok zor iş. Zorluğun nedeni, yasal altyapının yetersizliği, yurttaşın ilgisizliği. Mevzuat yeterli hale getirilir ve kat malikleri sahip çıkarlarsa, işleyen sürdürülebilir bir yönetim yapısı oluşturulabilir. Yıllardır bu konuya kafa yoruyorum yazıyorum konuşuyorum.
ETV’DE KONUĞUM AV. REMZİ DEMİRKOL
Defalarca okuduğum 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda değişiklik yapan ve ilaveler getiren 5711 Sayılı Yasa 28,11.2007 tarihinde yürürlüğe girdi. Getirilen ilaveler Kat Mülkiyeti kanununu ve sitelerin, toplu yapıların yönetimini gündeme taşıdı. Yapılacak çalışmalarla, sitelerin yönetiminde karşılaşılan güçlükler aşılırken, kurumlaşmada sağlanmış olacaktı olmadı. 5711 sayılı kanunun GEÇİCİ MADDE 1’nci maddesi Aynen söyle: Bu Kanun gereğince hazırlanması gereken yönetmelik, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde hazırlanır. Peki, hazırlandı mı hazırlanmadı. Altı ay içinde çıkarılacağı belirtilip 16 yıldır çıkarılmayan yönetmelik hakkında ilgili bakanlıkla yazışmalar yaptım. 01.02.2024 Perşembe günü saat 11.00’de Etv’de yapmakta olduğum ANLATI-YORUM programında konuğum Av. Remzi Demirkol’la da konuşacağız.
***
Apartman ve sitelerde oluşturulan Kat Malikleri Kurulu, toplumun aileden sonra, ikinci ve önemli kurumudur. Bu kurumu demokrasimizin en küçük birimi sayabiliriz. İnsanımız apartmanını sitesini yönetmeyi bu kurumda öğrenecek ve öğrendiklerini, kent ve ülke yönetimine taşıyacaktır. Bu kurum toplumumuzun kentlileşebilmesi ve ortak sorunlarını ortaklaşa çözme alışkanlığı kazanması içinde önemlidir. Toplu yapıların nasıl yönetildiğini görenler, kentlerin ve ülkenin de öyle yönetildiğini sanmalarında hiçte haksız değiller.
***
Kat Mülkiyeti Yasası ağırlıklı olarak, apartman yönetimini hedeflemişken, 5711 Sayılı Kanunla toplu yapılar (siteler) öne çıkarılmıştır. “TOPLU YAPI” kavramı sitelerin yönetilmesinde mevcut sorunların aşılmasında kolaylıklar getireceğini düşünenlerden biriydim. Beklentiler yeterince oladı olması için çalışanlardan biri yine ben olacağım.
***
Beklenen yönetmeliğin çıkması, yaşanılan sorunlardan yola çıkarak, Site Yönetim Planlarında gerekli değişikliklerin yapılması durumunda:
- Kayıt Dışının Kayıt altına alınması;
- Topluma birlikte iş görme alışkanlığının kazandırılması;
- Paydaşlık bilincinin verilmesi;
- Kentlileşmenin hızlandırılması;
- Toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi sağlanabilir.
MANİSA’DA OLMAZ DENİLENLERİN OLDUĞUNU ÇOK GÖRDÜM
Köyde “evim ayrı, yolum ayrı – bir kaşık aşım, kaygısız başım” diyen insan, bunu kentte de sürdürebileceğini sanmış, bunun olmadığını gördükçe de öfkelenmiş ve bunalmıştır. Bunalımı aşmak için, ilişkilerde dostluğu, düşüncede hoşgörüyü, farklılıkta zenginliği, hizmette bilgiyi, üretkenliği öne çıkararak daha etkin duruma getirebiliriz. Tartışarak karar üretmeyi ve üretilen kararlara tartışmasız uymayı öğrenerek, demokrasi eğitimini apartmanlardan ve sitelerden başlatmanın yolu da bu şekilde açabiliriz. Ortak sorunları ortaklaşa çözerek başlatılacak çalışmalar ve tanışıklıklar yeni dostlukların ve ilişkilerin de başlangıcı olacağından, insanların yalnızlıklarının aşılması kolaylaşacak, ulusal dayanışma ve toplumsal barış güçlenecektir. Bu olmaz diyenlerin sesini duyar gibiyim. İstersek, çalışırsak olur. Ben Manisa’da olmaz denilenlerin olduğunu çok gördüm…