Tarım ve Kırsal Kankınmayı Destekleme Kurumu adını son yıllarda çok duyar olduk. TKDK deyince Arşimet'in "Bana bir dayanak noktası gösterin dünyayı yerinden oynatayım" dediği geliyor hemen aklıma. Dayanağı kaldıraç yapmada kullanacak Arşimet. Bana, bir kurum gösterin, tarım ve kırsal kalkınmayı desteklesin derseniz, bende size; İşte TKDK derim. Son yıllarda kurulan ve amacına hızla ulaşan genç ve dinamik kurumlarımızdan birisi TKDK diğeri de Zafer Kalkınma Ajansı. Bu iki kurum kalkınmanın kaldıracı oldular ülkemizde ve kentimizde.
TKDK'nın Manisa için yaptıklarına görerek yaşayarak tanık oldum. Genç ve dinmik Kordinatör Atila Başay'ı ve deneyimli uzmanlardan oluşan kadrosunu görünce, umutlarım güçlendi. Proje kavramını, proje hazırlama ve uygulama deneyimini birlikte çalışma anlayışını hayatımıza katan iki kurum var: Birisi TDKD diğeri de Zafer Kalkınma Ajansı.
TKDK Kırsal kalkınma programları çerçevesinde, AB ve ulusal kaynaklardan sağlanan fonları hedef kitleye etkin şekilde ulaştırarak ulusal kalkınmaya katkı sağlamak için kurulmuş. Bu amacına ulaşırken, ulusal ve uluslararası alanda saygın, güçlü kurumsal kapasiteyle kırsal kalkınma programlarının uygulanmasında belirleyici, yönlendirici ve güvenilir bir kurum olmayı başarmış. TKDK Şeffaflığı benimsiyor. Çalışmalarında uzmanlığı ve bilgiyi esas alıyor. Çözüme odaklanıyor. Kaynakların akılcı biçimde yerinde kullanımını sağlıyor. Güleryüzlü hizmet üretiyor. Hem kaynak sağlıyor hem de eğitiyor. Ne diyelim, İyi ki varsın TKDK demenin dışında.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Manisa İl Koordinatörü Atila Başay, yaptıkları çalışmaları anlatıyor. 10 Kasım 2014 tarihi itibariyle başlamış oldukları 13. Çağrı Döneminin 10 Şubat 2015 tarihi itibariyle sona erdiğini belirtiyor. TKDK’ya olan ilginin, her geçen gün arttığına dikkat çekiyor. 13. çağrı dönemine çıkan TKDK Manisa İl Koordinatörlüğüne 64 proje geldiğini, TKDK Manisa olarak 9. Çağrı döneminden sonra proje kabulüne başladıklarını, özellikle yerel ürünler kapsamında meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması kapsamında soğuk hava deposu ve paketleme tesisleri ile ilgili, zeytin ürünleri, ve zeytinyağı tesisleri ile ilgili çok sayıda proje için başvuru yapıldığını, İlk 4 çağrı döneminde toplamda 42 Milyon 113 Bin TL hibe verdiklerini, 13. Çağrı döneminde alınan 64 projenin onay görmesi durumunda toplamda bu projelere 18 Milyon 895 Bin TL hibe vereceklerini belirtiyor.
Yunt Dağı'nı atağa kaldıracak Obasya Projesi'de TKDK'nın sağladığı destekle yapıldı. Yunt Dağı'nda turizmin lokomotifi durumuna gelen Obasya'ya yeni vağonlar eklenmeye devam edilecek. Obasya'nın Yunt Dağı'nda TKDK desteği ile yaktığı kıvılcım gelecekte tüm bölgeyi aydınlatacak ve örnek bir turizim yatırımı olarak gösterilecektir.
Havalar düzeldiğinde, Yunt Dağı'nda TKDK'nin da katılımı ile görkemli bir açılış düzenleyeceğiz. Başarılı kurum durumundaki Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Koordinatörlüğü'nün adını, Obasya adıyla birlikte duyuracağız.
Tarım ve kırsal kankınmaya ilişkin ilginç düşüncelerim var diyorsanız, güleryüzle ve ilgiyle karşılanacağınızı bilerek TKDK'nın kapısını çalınız mutlaka... Biz TKDK'ya başvurduk ve Manisa'ya Obasya Projesini kazandırdık.