Seçimlere çok az süre kaldı. Adaylar tümüyle belirlendi ve ziyaretler yaparak çalışmalarını sürdürüyorlar. Hiçbirinin iş yeri ziyaretleri yaparak, projelerini anlatma ya da görüştüklerinin önerilerini alma olanağı bulduklarını sanmıyorum. Ziyaretler tokalaşma, selamlaşma ve başarılar dilemenin ötesinde bir anlam taşımıyor. Kent içinde müzik çalarak gezen arabalarında yaptığı sadece adayın adını duyurmakla sınırlı kalıyor.
GENİŞ KATILIMLI ÇALIŞMALAR YAPILMALI
Yapılanlar yıllardır yapılan bildik seçim çalışmaları bence zamanı daha akılcı kullanarak geniş katılımlı çalışmalar yapılmalı. Yapılması gerekenler konusunda, MTSO Kooperatifçilik Meslek Komitesi üyesi olarak toplantılar yaptık. Belediye Başkan Adaylarına iletilmek üzere görüşler düşünceler oluşturduk. Geliştirdiğimiz önerileri, adaylara varmak ve basın aracılığı ile halka duyurmak için rapor hazırladık.
SÖZ UÇAR YAZI KALIR
Hazırladığımız raporu Belediye Başkan Adaylarımıza ulaştıracağız. Bugün saat 13.30’te basın toplantısı yapacağız. Bence doğru olan bu, söz uçar yazı kalır. Tüm kurum kuruluş ve STK’larımız benzer çalışmaları yapıp görüş ve öneriler geliştirmeli ve adaylara ulaştırmalı ya da kısaltılmış adı MADOST olan Manisa Dostluk ve Sevgi Cemiyeti ile Manisa Dostlar Meclisinin yaptığı gibi bizzat toplantılara çağırarak, hem adayları dinlemeli hem de önerilerini iletmelilerdir. MTSO Kooperatifçilik Meslek Komitesi olarak, önerilerimizi sunduğumuz gibi takipçisi de olacağız.
MANİSA’DA BAŞARI DESTANI YAZDIK
Manisa’da Köy Kalkınma ve Karım Kooperatiflerinde, Konut Üretim ve Yapı Kooperatiflerinde, Turizm Kooperatiflerde sadece Manisa’ya değil, bölgemize ve tüm ülkemize örnek olan başarı öykülerimiz var. Yaptığımız çalışmalarımıza belediyelerimizden yeterince destek olabilseydik daha güzel başarı öyküleri yaratabilirdik. Biz Kooperatifçiler olarak, Yeni Manisa’nın (Güzelyurt Mahallesi) Kuruluşuna öncülük ederek Manisa’da bir başarı destanı yazdık. Modern bir yerleşimin kurulmasını sağladık.
***
Manisa’da kooperatiflerimiz tarafından planlanan ve üretilen Güzelyurt Mahallesi. Otopark sorunun yaşanmadığı tek mahalledir. Yeni Kentlerin kurulmasında, kooperatif birlikleri ile belediyelerin işbirliği yapması hem belediyelerimizin hem de halkımızın yararına olmaktadır. Büyük parsellerde ada içi alt yapılar otoparklar, sosyal donatılar, çocuk bahçeleri hatta trafolar kooperatifler tarafından yapılmaktadır. Kooperatifler tarımın gelişmesinde ve kırsal kalkınmada da etkili araçlardır.
***
Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler, 70’li 80’li yıllarda büyük başarılara imza attılar. Ülkemizin en başarılı kooperatif birliklerinden olan KÖY-KOOP MANİSA BİRLİĞİ’nin tüm ilçelerimizde ve merkezde çok sayıda kooperatif ortağı vardı. Kooperatiflerimizin, zeytinyağı sıkma tesisleri, zeytin salamura tesisleri, salça fabrikaları, halı atölyeleri, kereste fabrikaları, tüketim mağazaları vardı. Köy-Koop olarak emsallerinin yarı fiyatına kooperatif ortağı köylülerimize traktörler veriyorduk. Manisa Merkezde, kooperatif Ürünlerinin pazarlandığı büyük bir mağazamız bile vardı. Manisa Büyükşehir olduğuna ve köyler mahalleye dönüştüğüne göre, tarımın gelişmesi için tarım kooperatiflerinin desteklenmesi için Belediyelerimiz nasıl çalışmalar yapacaklarını mutlaka açıklamalılar. Kooperatiflere destek verilmesi, birlikte iş görme alışkanlığının gelişmesine katkı sağlayacaktır.
***
Turizm alanında da Manisa’da kooperatif yoluyla başarı öyküleri yazılıyor. Kooperatifler, sadece tarım ve kentleşmede değil, Turizmin geliştirilmesinde de büyük başarılara imza atıyor. Bu konuda OBASYA TURİZM GELİŞTİRME KOOPERATİFİNİ örnek olarak gösterebiliriz. Kooperatiflerle Belediyeler arasında üretken işbirliği başlatıp sürdürme konusunda Başkan Adaylarımızdan açıklamalar bekliyoruz. Biz kooperatifçiler olarak, kendileri ile düşüncelerimizi parti ayrımı gözetmeksizin paylaşabiliriz. Seçimlerden sonra da kendileri ile işbirliği başlatıp sürdürmek isteriz. Tüm gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde kooperatifçilikten etkin biçimde yararlanılıyor. Kooperatifler Merkezi ve Yerel Yönetimler tarafından destekleniyor.
***
Kooperatifler sadece kalkınmanın değil dayanışmanın ve toplumsal barışın da güvencesidirler. Şimdi yoğunlaşan kentlerden kırsala doğru göçün başlamak üzere olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Üzülerek belirtiyorum yine devlet ve belediyeler hazırlıksız durumda.
DÜZENLİ YAPILAŞMAYA HAZIRLIK YAPILMALI
Yapılması gereken, köylerin yanında, tarım yapılmaya uygun olmayan alanlarda yeni imar planı yapılarak, düzenli yapılaşmaya hazırlık yapılmalıdır. 15 bin metrekareden küçük olmayan parseller üretilmelidir. Bu kooperatifler yoluyla konut üretildiğinde ada içi altyapı ve sosyal donatılar kooperatif olarak üretilir. Hatta kooperatifler paket arıtma tesisleri bile kurarak belediyelerin yükünü azaltırlar. Köy nüfusu artacağından, varsa eski okul binası bakımı yapılarak hizmete açılır ya da yardımlaşma yoluyla yeni okul yapılır. Bu önerimizi sağlıklı büyüme adına önemsiyoruz. Belediye Başkan Adaylarımızın dikkate almalarını bekliyoruz.