Bilgilerimizi ve sevgimizi ancak paylaşarak büyütebiliyoruz. Sevgi ve bilgi emek istiyor. Paylaşmak güzeldir diye bende uygun mekân ve uygun fırsat buldukça hem konuşarak hem yazarak paylaşıyorum bilgilerimi. Paylaştıkça ve konuşuldukça geliştiğini hayata geçmesinin kolaylaştığını görüyorum.
YENİ PROJELER AÇIKLANACAK
Bilindiği gibi 31 Mart 2024 tarihinde yerel yönetim seçimleri yapılacak. Siyasi partilerde aday belirleme çalışmaları hızla devam ediyor. Alanda çalışmalar başladığında yeni yaklaşımlar yeni projeler açıklanacak.
ŞAKİR KORUK’UN PROGRAMINA KONUK OLUYORUM
18 Ocak Perşembe günü (Bugün) Etv’de Gazeteci Sayın Şakir Koruk’un yaptığı Gündem Analiz Programına konuk olacağım. Konumuz ağırlıklı olarak Manisa ve Yerel Yönetimler olacak diye düşünüyorum. Gündem Analiz Programının yapımcısı Sayın Şakir Koruk olduğu için ne sorarsa onu yanıtlamaya çalışacağım.
***
Gündemin ana konusu yerel yönetim seçimleri olunca bende bu köşede yerel yönetimler ve Manisa üzerine düşüncelerimi yazıyorum. Yazdıklarımı ve önümüzdeki günlerde genişleterek yazacaklarımı kısaca özetlemek istiyorum:
- Yönetime Katılım ve yönetişim konusu yıllardır üzerinde çalıştığım ilgi duyduğum bir konu. Sivil katılım gelişmiş yönetimlerin ve demokrasilerin olmazsa olmazı, bu nedenle Katılım Olmadan Atılım Olmaz sözümü tekrarlayıp duruyorum.
Tam yerel yönetim seçimleri öncesinde, ana faydalanıcısı Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), eş-faydalanıcısı İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü (STİGM) olan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi” gündeme geldi. Bu proje (Sivil Katılım Projesi) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülmektedir. Sivil Katılım Projesi kapsamında, 7 pilot ilde (Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Manisa, Mersin, Trabzon) sivil katılım stratejilerinin ve eylem planlarının hazırlanmasına, uygulanmasına ve izlenmesine katkıda bulunmak üzere Sivil Katılım Görev Güçleri oluşturulacaktır. Çalışmalar başladı ancak, kamuoyuna yansıyan yansıtılan en ufak bir bilgi henüz yok. Sivil Katılım Görev Güçleri konusuna hem belediyelerimiz olarak hem de kentli yurttaşlarımız hep birlikte sahip çıkmalıyız.
- 1950’lerde başlayan kentlere göçe devlet ve belediyeler hazırlıksız yakalandığı için kentler gecekondularla kuşatıldı. Şimdi kentlerden köylere göç başlıyor devlet ve belediyeler yine hazırlıksız yine sorunlar yaşanacak. Yapılacak iş çok basit. Köylerin yakın çevresinde konut alanları planlanacak bu alanlarda kooperatifler eliyle konut üretiminin yolu açılacak. Beni önerim ada bazında üretim olacağından altyapı masrafları köye gidenlerin oluşturduğu kooperatif tarafından yapılacağı için devletin ve belediyenin yükü azalacak.
Çözüm planlı büyüme, ortak sorunları ortaklaşa çözme. Kırsalda tarıma uygun olmayan alanlarda köylerin yanında yakınında yeni imar düzenlemeleri mutlaka yapılmalı. İşte size seçimlerde savunabileceğiniz açık anlaşılır somut bir öneri. Her iyi proje kendi kaynağını yaratır.
OLMAZ DEMEYİN OLUR. YENİ MANİSA (GÜZELYURT MAHALLESİ) NASIL OLDUYSA ÖYLE OLUR.
***
- Kent içi ulaşımda büyük sorunlar yaşıyoruz. Kent içinde, Güzelyurt Mahallesi hariç otopark sıkıntısı artarak büyüyor. Ulaşım ve Otopark konusuna mutlaka çözüm üretmeliyiz. Metro yapılamayan kentlerde çözüm HAVARAY Manisa’nın doğusu ve batısını HAVARAY’la bağladığımızda kent içinde trafik rahatlar. Tek çözüm HAVARAY değil elbet, doğu batı aksında büyüyen kentimizde demir yoluna paralel geniş yollarda yeterli durakları olacak bir Raylı Sistem de ulaşım sorunu çözümüne katkı sağlayabilir. Kent içinde yeraltı otoparklarına ve köprülü kavşaklara ihtiyaç var. Yeni bina yapacak olanlara ihtiyacı karşılayacak büyüklükte otopark yapma zorunluluğu getirmek şart. Otopark yapma zorunluluğu yokken bile Manisa Birlik olarak Lale Kule’nin altına üç katlı otopark yaptık. Lale Kulenin bulunduğu bölgede yeni sorun yaratan değil sorun çözen olduk.
Kooperatif Belediye işbirliğinin en güzel örneği GÜZEYURT mahallesidir. Kimileri ya görmüyor ya da görmezlikten geliyor.
***
- ESKİ KENTİ ESKİ KÖYÜ KURTARMANIN YOLU, YENİ KENTİ YENİ KURMAKTIR. KENTSEL DÖNÜŞÜM PARSEL BAZINDA DEĞİL ADA BAZINDA HATTA MAHALLE BAZINDA YAPILMALIDIR. ÖRNEĞİN LALELİ MAHALLESİ ANCAK LALELİ MAHALLESİ TÜMÜYLE PLANLANILARAK ÇÖZÜLEBİLİR.
Kentsel dönüşüm sadece konutların yıkılarak yerlerine yenilerinin yapılması değildir. Yolların sosyal donatıların parkların bahçelerin yeniden planlanması ve yapılmasıdır…
Konut Sahibi, Konut Sahiplerinin Kuracağı Kooperatif, Belediye ve Devlet üçlü sacayağı yapılanma ile kentsel yenilenme yapılır. Birinin eksikliği yapımı zorlaştırır…
***
- Bir önemli konu daha var: Belediye meclislerinin oluşturulmasında meclis üyesi olacakların mesleklerine göre dağılımına dikkat edilmelidir. Tümü mimarlardan, tümü yüklenicilerden, tümü emlakçılardan oluşan meclisler olmamalı. Her mesleğin temsiline özen gösterilmeli. Mecliste Ziraat Mühendisi de olmalı, Peyzaj Mimarı da Haritacı da Çevre Mühendisi de Mali Müşavirler de olmalı. STK temsilcileri de olmalı. Kısacası dağıtım dengeli olmalı…
AMACIM BİLGİÇLİK TASLAMAK DEĞİL
Bu köşede yerel yönetimler ve Manisa için düşüncelerimi paylaşmayı sürdüreceğim. Amacım inanın bilgiçlik taslamak değil, araştırmayı sormayı soruşturmayı okumayı seviyorum. Kentleşme ve kentlileşme ve kentlileşme üzerine bilgilerimin çoğunu üretim içinde edindim. Yeni Manisa Projesi ve Kooperatifçilik çalışmaları benim için bulunmaz bir laboratuvar oldu…