Nihal KARA
Köşe Yazarı
Nihal KARA
 

ÖRDEK SENDROMU

Sosyal medya ördek sendromu diye bir söz gündemde. Ördek sendromu nedir? Ördekler gölün üzerinde hiçbir çaba sarf etmiyormuş gibi, rahat ve dingin bir şekilde süzülürler. Gölün altında kalan ayakları bir makine gibi çalışır ama dışarıdan bakınca hiç belli olmaz. *** Sosyal medyada suyun altında kalan kısımlar da ekranda gözükse, inanın kimse kendi moralini bozmaz. Stanford Üniversitesinde konuyla ilgili çalışmalar yapan araştırmacılar işte bu durumlara ‘ördek sendromu’ diyorlar. *** Sinemaya, konsere giden bir çifti ele alalım. Biletler alındığı andan itibaren, süreç başlar. O güne plan yapılmaz. Çocuklar var ise ve baş başa gidilmek isteniyorsa, çocukları emanet edecek bir yer bulunur. Bulunana kadar da müsait olan kişiler aranırken stres olunur. Daha sonra o gün gelir. Belki işten yorgun gelinir, duş alınır. Tabi kadın geç hazırlanır ve eşler hız konusunda bir gerginlik yaşar. Evden belki de kavga ederek çıkılır ama… Daha sonra konsere gidilir içinde bir yerde kırgınlık vardır. Ama, Konserden dönülür çocuklar varsa geri alınır. Yastığa baş konulduğu anda, sizce ne denir? *** A) Bugün çok eğlendim. Eşimle vakit geçirmek çok iyi geldi sık sık tekrarlayalım mı? B) Berbat geçti bir daha seninle çöp atmaya gitmem mi? C) Çocukları bırakmak da çok zor oldu zaten. Ne stresliydi. Rutinden çıkmamak gerek mi? D)Sosyal medya da yeterince resim paylaştım. Yalan hayatımı sergiledim mi? İnanın sosyal medya da sürekli bir yerlerde resim paylaşan insanların % 90’nı sadece gösteriş için paylaşıyor. Aslında demek istediği şey, ‘ben bu şekilde huzurlu olmak istiyorum’dur. *** Üstte yazdığım amalara gelirsek; Evden belki de kavga ederek çıkılır ama… neyse ki sosyal medyada kıyafetimi paylaştım. Eşim arabanın kapısını yüzüme çarptı ama... neyse ki güncel şarkılarla araba ve yol storysi paylaşacağım. İçimde eşime kırgınlık var ama... neyse ki konserin her anını gülerek çekip koyabildim. Önemli olan benim ne hissettiğim değil, ne gösterebildiğim. *** Kendi adıma konuşayım, özel hayatlarını bildiğim akraba ya da yakınlarımın ‘çok mutluyum’ yazılı paylaşımlarına hayretle bakıyorum. Ben sosyal medyayı aktif kullanırım. Ama fenomen şeklinde değil. Komik bulduğum şeyleri paylaşırım ve sadece yakınlarımla. Twitter hariç, hiçbir sosyal ortamımda takipçilerim ve takip ettiklerimden, tanımadığım kimse yok. *** Tanımadığım birinin benim güncel hayatımdan paylaştığım durumları görmesini istemem. Çünkü onane? Kim kiminle evlenmiş, bir hafta sonra boşanmış. Kim nişanlanmış, kim aldatılmış her şey gözler önünde. Kimsenin hayatını inanın merak etmiyorum. Kendi hayatımla meşgul olunca zaten gün bitiyor. Velhasıl ördek sendromuna yakalanan çevreniz de en az 10 kişi vardır. Bunun bir özenç meselesi değil, sendrom olduğunu bilmeniz için yazdım.
Ekleme Tarihi: 23 Eylül 2022 - Cuma
Nihal KARA

ÖRDEK SENDROMU

Sosyal medya ördek sendromu diye bir söz gündemde. Ördek sendromu nedir? Ördekler gölün üzerinde hiçbir çaba sarf etmiyormuş gibi, rahat ve dingin bir şekilde süzülürler. Gölün altında kalan ayakları bir makine gibi çalışır ama dışarıdan bakınca hiç belli olmaz.

***

Sosyal medyada suyun altında kalan kısımlar da ekranda gözükse, inanın kimse kendi moralini bozmaz. Stanford Üniversitesinde konuyla ilgili çalışmalar yapan araştırmacılar işte bu durumlara ‘ördek sendromu’ diyorlar.

***

Sinemaya, konsere giden bir çifti ele alalım. Biletler alındığı andan itibaren, süreç başlar. O güne plan yapılmaz. Çocuklar var ise ve baş başa gidilmek isteniyorsa, çocukları emanet edecek bir yer bulunur. Bulunana kadar da müsait olan kişiler aranırken stres olunur. Daha sonra o gün gelir. Belki işten yorgun gelinir, duş alınır. Tabi kadın geç hazırlanır ve eşler hız konusunda bir gerginlik yaşar. Evden belki de kavga ederek çıkılır ama… Daha sonra konsere gidilir içinde bir yerde kırgınlık vardır. Ama, Konserden dönülür çocuklar varsa geri alınır. Yastığa baş konulduğu anda, sizce ne denir?

***

A) Bugün çok eğlendim. Eşimle vakit geçirmek çok iyi geldi sık sık tekrarlayalım mı?

B) Berbat geçti bir daha seninle çöp atmaya gitmem mi?

C) Çocukları bırakmak da çok zor oldu zaten. Ne stresliydi. Rutinden çıkmamak gerek mi?

D)Sosyal medya da yeterince resim paylaştım. Yalan hayatımı sergiledim mi?

İnanın sosyal medya da sürekli bir yerlerde resim paylaşan insanların % 90’nı sadece gösteriş için paylaşıyor. Aslında demek istediği şey, ‘ben bu şekilde huzurlu olmak istiyorum’dur.

***

Üstte yazdığım amalara gelirsek; Evden belki de kavga ederek çıkılır ama… neyse ki sosyal medyada kıyafetimi paylaştım. Eşim arabanın kapısını yüzüme çarptı ama... neyse ki güncel şarkılarla araba ve yol storysi paylaşacağım. İçimde eşime kırgınlık var ama... neyse ki konserin her anını gülerek çekip koyabildim. Önemli olan benim ne hissettiğim değil, ne gösterebildiğim.

***

Kendi adıma konuşayım, özel hayatlarını bildiğim akraba ya da yakınlarımın ‘çok mutluyum’ yazılı paylaşımlarına hayretle bakıyorum. Ben sosyal medyayı aktif kullanırım. Ama fenomen şeklinde değil. Komik bulduğum şeyleri paylaşırım ve sadece yakınlarımla. Twitter hariç, hiçbir sosyal ortamımda takipçilerim ve takip ettiklerimden, tanımadığım kimse yok.

***

Tanımadığım birinin benim güncel hayatımdan paylaştığım durumları görmesini istemem. Çünkü onane? Kim kiminle evlenmiş, bir hafta sonra boşanmış. Kim nişanlanmış, kim aldatılmış her şey gözler önünde. Kimsenin hayatını inanın merak etmiyorum. Kendi hayatımla meşgul olunca zaten gün bitiyor. Velhasıl ördek sendromuna yakalanan çevreniz de en az 10 kişi vardır. Bunun bir özenç meselesi değil, sendrom olduğunu bilmeniz için yazdım.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.