Hafta sonu sık sık görmeye alıştığımız bir manzara var. Hafta içerisinde açık olan Nif Çayının rengi hafta sonlarında değişiyor.Genellikle kırmızıya dönüyor.Bir akarsu düşünün ki mesai günlerinde ve hafta sonlarında farklı renkte akıyor.
Nif Çayı, İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nin batısında, Bozdağlar’ın en batıdaki bölümü olan Nif Dağı’ndan doğuyor. Bozdağlardan gelen 3 tane dere ile besleniyor.Yiğitler Deresi bunlardan birisi.Yerleşim yerlerine gelmeden önce kirlilik nerede ise yok, tamamen doğal ve temiz.Bünyesinde 3-4 çeşit balık türü barındırıyor. Kasna, Gördek, Kaya balığı ve az sayıda da olsa Alabalık mevcut. Nif Çayı, Kemalpaşa ve Bağyolu’nu geçtikten sonra Manisa’ya doğru dönüyor Çobanisa’dan sonra Manisa yeni otogar yakınında Gediz Nehri ile birleşiyor.
Manisa’daki akarsuların kirlilik oranları sınır değerlerin çok üzerinde. Gediz Nehri, Ergene Nehrinden sonra Türkiye’nin en kirli 2. Akarsuyu. Nif Çayı, Alaşehir Çayı ve Akhisar’daki Başlamış Çayı ve Gürdük Deresi de Gediz Nehrinin en kirli kolları. Kirliliğin ana nedeni OSB’lerin arıtmalarını çalıştırmaması ve ovadaki işletmelerin atıklarını suya bırakmasıdır. En vahim olanı da yetiştirilen tarımsal ürünlerinin bu akarsularla sulanmasıdır…
Nif Çayı kirliliği çok uzun zamandan beri gündemde. Kemalpaşa’daki sanayi tesisleri ve OSB kirliliğin ana kaynağı. Arıtma tesislerinin yetersizliği ve kontrolsüz bir şekilde bırakılan atıklar su kirliliğini çok yüksek değerlere ulaştırıyor. Kemalpaşa Ege’deki önemli tarım bölgesi, aynı zamanda çok büyük ölçekte sanayi potansiyeline sahip.Tarım ve sanayinin iç içe geçtiği bir bölge.Sanayi kirliliğinin sadece çevreye değil su ve tarım ürünlerine etkileri çok fazla.
Uzun zamandan beri gündemde olan Kemalpaşa sanayi bölgesi ve Nif çayı kirliliğinin önlenmesi için İZSU tarafından Ulucak Arıtma Tesisi yapıldı ve 22 Mart Dünya Su Günü’nde hizmete açıldı. Tesisin enerji ihtiyacını da Kemalpaşa-Ulucak Atıksu Arıtma Tesisi çatı alanlarında ve yaklaşık 11 dönümlük arazide toplam 970 kW kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali (GES) karşılayacak.
Bir ay önce yeni açılan Kemalpaşa Atıksu Arıtma Tesisi, İleri biyolojik atıksu arıtma özelliğine sahip.Atıksuların tekrar kazanılması ve kullanılacak olması bakımında önemli bir tesis.Geri kazanılan atık suyu kentsel yeşil alanlarda ve tarımsal sulamada kullanılacak.
İleri biyolojik atıksu arıtma tesisleri, arıtılan suların geri kazanım üniteleri ile tekrar kullanılmasını sağlıyor.Su tekrar aynı bölgede kullanılmış oluyor.Kuraklığın son zamanlarda sık yaşandığı ve etkili olduğu bölgede yaşıyoruz.Tarımda ve sanayide yoğun su kullanılıyor.Kurak dönemlerde yeraltında kullandığımız sular doğal su dengesini bozuyor.Çekilen suların yeri doldurulamadığı için yer altı su potansiyeli azalıyor.Eskiden arıtılan sular tekrara akarsular vasıtası ile denize ulaşıyordu.İleri biyolojik arıtma tesisleri ile bu suların tekrar kullanılması yer altı su dengesinin tekrar kazanılması açısından fayda sağlıyor.
Ülkemiz nüfusunun büyük bir kısmı şehirlerde yaşıyor. Kentte kullanılan suyun önemli bir kısmı şehir dışından geliyor. Kullanılan sular arıtma tesislerinden sonra akarsulardan denize ulaşıyor. Suyu ait olduğu bölgeden alarak başka bir yerde kullanıyoruz ve diğer bir yere transfer ediyoruz.Su dengesini bozuyoruz.Ekolojik bozulmanın etkileri iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileri ile birleşince çevresel etkileri çok büyük bir boyuta ulaşıyor.
Gelecekte, iklim değişikliği ve küresel ısınma su kaynaklarını daha fazla etkileyecek. Artan nüfus ve daha fazla su talebi su stresini oluşturacak. Bunun için çok büyük miktarlara ulaşan arıtma sularının tekrar kullanılması ekolojik denge açısında önem taşıyor.