Ramazan Duman
Köşe Yazarı
Ramazan Duman
 

ESSELA TÜESSELA VEFAT EDEN ÜLKE ÇİFTÇİSİ

Eskiler ne güzel söylemiş "Eften püften işlerle uğraşma" diye. Bu ülke ekonomisinin kurtulması için yapmamız gereken en önemli icraat, ülkeye katma değer kazandırmaktır. *** Samimi bir dille söylemek gerekirse ülkemiz ekonomisi yerinde sayarken, bazı sanayi fabrikalarımız emin olun ülkemiz gelirinden fazla para kazanıyor. Bazen soruyorum kendi kendime: Bu ülkeyi bir Vestel gibi, Arçelik gibi, yönetemeyiz mi diye? Bu gibi firmaların CEO ve yöneticileri gelse, ülkeyi bu firmalar ciddiyetinde yönetse nasıl olur diye. BACASIZ FABRİKALAR BATIYOR Batmadan önce bu yıl çiftçinin haline şöyle bir göz atalım. Hep söylüyoruz ya çiftçilik öldü diye. Hadi gelin bu yılın çiftçisi yaşıyor mu? ölmüş mü? diye bir yoklama yapalım. Buğday ekenler: ÖLDÜ Mısır-slajlık ekenler: ÖLDÜ DOMATES ekenler: ÖLDÜ PAMUK ekenler: ÖLDÜ KARPUZ ekenler: ÖLDÜ ÜZÜMCÜ: YOĞUN BAKIMDA Yukarıda saydığım tarım ürünlerini üreten, ülkesine gelir getiren kesimin adıdır çiftçi. Fazla bir beklentisi yoktur devletten. Afilli krediler nerede bilmez? Evet bilenler var elbet ama sayıları çok az. KURULMAYAN HER SİSTEM BİZİ UÇURUMA YOLLUYOR Tarım sektörüde böyle. Bu yıl hangi ürün para ederse gelecek yıl o ürüne rağbet artıyor. Hal böyle olunca o ürünün de suyu çıkıyor. Oysa çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) denilen bir sistem var. Çiftçilerin gelecek yıl hangi ürünü ekmek istediklerini gösteren bir belge. Hangi ürün ne kadar ekilecek, hangi bölge ekecek hepsi belli. *** Velhasıl eskilerin dediği gibi, eften püften işlerle uğraşıyoruz. Ülkeyi kalkındıracak iki sektör var elimizde; 1.si sanayi 2.si tarım. Tarımda böyle giderse ümitler bitti. Sanayide de işini bilenler vergi ödemiyor. Vergi ödemeyen bir fabrika veya firma bu ülkeye ne katabilir ki. TARIMDA ACİL ÖNLEM PAKETİ AÇIKLANMALI Tarım sektörü böyle giderse işimiz ülke olarak çok zor. Ete, peynire, kıymaya, meyva ve sebzeye hasret kalabiliriz. Hoş zaten bunları alacak gücümüzde bitti. Ama korkarım bunları artık vitrinlerde bile zor göreceğiz. Yıllarca üvey evlat muamelesi gören tarım sektörü, hiç olmazsa bu dönemde desteklenmeli. Kuraklık kapıda her geçen gün daha da zorlanan tarım sektörü tamamen yok olmadan tüm yetkilileri destek olmaya davet ediyorum. *** Tarlada domatesin kg 1.5 tl iken marketlerde 35 tl olmasını kim nasıl izah ediyorsa buyursun etsin. 1 kg buğday 8 tl ederken bir simidi 15 tl bir poğaçayı 35 tl satanlar. bir gün o una o buğdaya çok ihtiyacınız olacak. Saygılar.
Ekleme Tarihi: 06 Ağustos 2024 - Salı
Ramazan Duman

ESSELA TÜESSELA VEFAT EDEN ÜLKE ÇİFTÇİSİ

Eskiler ne güzel söylemiş "Eften püften işlerle uğraşma" diye. Bu ülke ekonomisinin kurtulması için yapmamız gereken en önemli icraat, ülkeye katma değer kazandırmaktır.

***

Samimi bir dille söylemek gerekirse ülkemiz ekonomisi yerinde sayarken, bazı sanayi fabrikalarımız emin olun ülkemiz gelirinden fazla para kazanıyor. Bazen soruyorum kendi kendime: Bu ülkeyi bir Vestel gibi, Arçelik gibi, yönetemeyiz mi diye? Bu gibi firmaların CEO ve yöneticileri gelse, ülkeyi bu firmalar ciddiyetinde yönetse nasıl olur diye.

BACASIZ FABRİKALAR BATIYOR

Batmadan önce bu yıl çiftçinin haline şöyle bir göz atalım. Hep söylüyoruz ya çiftçilik öldü diye. Hadi gelin bu yılın çiftçisi yaşıyor mu? ölmüş mü? diye bir yoklama yapalım.

Buğday ekenler: ÖLDÜ

Mısır-slajlık ekenler: ÖLDÜ

DOMATES ekenler: ÖLDÜ

PAMUK ekenler: ÖLDÜ

KARPUZ ekenler: ÖLDÜ

ÜZÜMCÜ: YOĞUN BAKIMDA

Yukarıda saydığım tarım ürünlerini üreten, ülkesine gelir getiren kesimin adıdır çiftçi. Fazla bir beklentisi yoktur devletten. Afilli krediler nerede bilmez? Evet bilenler var elbet ama sayıları çok az.

KURULMAYAN HER SİSTEM BİZİ UÇURUMA YOLLUYOR

Tarım sektörüde böyle. Bu yıl hangi ürün para ederse gelecek yıl o ürüne rağbet artıyor. Hal böyle olunca o ürünün de suyu çıkıyor. Oysa çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) denilen bir sistem var. Çiftçilerin gelecek yıl hangi ürünü ekmek istediklerini gösteren bir belge. Hangi ürün ne kadar ekilecek, hangi bölge ekecek hepsi belli.

***

Velhasıl eskilerin dediği gibi, eften püften işlerle uğraşıyoruz. Ülkeyi kalkındıracak iki sektör var elimizde; 1.si sanayi 2.si tarım. Tarımda böyle giderse ümitler bitti. Sanayide de işini bilenler vergi ödemiyor. Vergi ödemeyen bir fabrika veya firma bu ülkeye ne katabilir ki.

TARIMDA ACİL ÖNLEM PAKETİ AÇIKLANMALI

Tarım sektörü böyle giderse işimiz ülke olarak çok zor. Ete, peynire, kıymaya, meyva ve sebzeye hasret kalabiliriz. Hoş zaten bunları alacak gücümüzde bitti. Ama korkarım bunları artık vitrinlerde bile zor göreceğiz. Yıllarca üvey evlat muamelesi gören tarım sektörü, hiç olmazsa bu dönemde desteklenmeli. Kuraklık kapıda her geçen gün daha da zorlanan tarım sektörü tamamen yok olmadan tüm yetkilileri destek olmaya davet ediyorum.

***

Tarlada domatesin kg 1.5 tl iken marketlerde 35 tl olmasını kim nasıl izah ediyorsa buyursun etsin. 1 kg buğday 8 tl ederken bir simidi 15 tl bir poğaçayı 35 tl satanlar. bir gün o una o buğdaya çok ihtiyacınız olacak. Saygılar.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.