Dünya çapında yetiştirdiğimiz gözbebeği ürünlerimiz fazla ilaç kalıntısı yüzünden ülkemize geri dönüyor. Antep fıstığı ile başlayan sıkıntı şimdi de limon ve kayısı ile gündemde. Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) tarafından yapılan bildirimde Türkiye'den Polonya'ya giden limonlarda pestisit kalıntıları; Fransa'ya giden kuru incirlerde de aflotoksine rastlandı. Polonya'ya giden limonlardaki pestisitlerin oranı, olması gerekenden 25 kat daha fazla çıktı.
ÜLKEDEKİ İLAÇLARI KİM DENETLİYOR? 25 KAT FAZLA İLAÇ NE DEMEK?
Binlerce ton ürün kontrolsüz bir şekilde ilaçlanmanın kurbanı oluyor. Oysa çiftçimiz sertifikalı ve yasal yollardan ilaç satan bayilerden alış verişini yapıyor. O halde ürünlerimizdeki sıkıntı nerede? Neden kalıntı fazlası ilaçlar hep bizim ülkemizden çıkıyor? Bayiler, ilaç satan büyük firmalar daha kar marjı yüksek diye merdiven altı diye tabir edilen denenmemiş ilaçlarımı çiftçimize satıyor. Çiftçinin bayiden aldığı ilaçlar Tarım Bakanlığı onaylı ve ruhsatlı olduğuna göre bu kadar ilaç kalıntısı neden çıkıyor?
SAĞLIĞIMIZLA OYNAMAYIN
Yurt dışından dönen her ürün ekonomik olarak bir kayıp olsa da, en önemli unsur sağlığımız bozulması. Üzerinde ilaç kalıntısı olan her ürün çocuklarımızın ve bizlerin sağlığını derinden etkiliyor. İlaç kalıntısı olan ürünlerin sağlığımız üzerinde etkileri özellikle şöyle belirtiliyor;
1- Sinir sistemini etkiliyor
2- Beyin fonksiyonlarını bozuyor
3- Kanser riski
ÜLKE EKONOMİSİNE DARBE ÜZERİNE DARBE
Ülkemizden çıkan yani ihraç olan her ürün ülkemize KDV getirmektedir. Üreten çiftçi, sırf yeterince denetleme yapılmıyor diye zarar çekmek zorunda kalıyor. Zor şartlarda ürün yetiştiren çiftçimiz, bir de geri dönen malları yüzünden oldukça zarar görmektedir.
DENETİMSİZLİK DIŞ PAZARIMIZI VURDU
Zamanında yapılmayan denetimler 30 yıldır zorla elde ettiğimiz dış pazarı da öldürüyor. İhracattan dönen her ürün iç piyasada kendi vatandaşlarımıza sunuluyor. Bu pazarları kolay elde etmedik. Ama böyle giderse dünya çapında ürünlerimizi Çin, Hindistan, Arjantin; İran gibi ülkelere kaptıracağız. Dünya nezdinde ilaçlı ürün satmak, ayıplı mal satmak, sağlığa zararlı mal satmak bizim itibarımızı ve ülkemize olan güvenide derinden sarsmaktadır.
TARIM İL MÜDÜRLÜKLERİ ÇOK UYANIK OLMALI
Burada en önemli görev önce Tarım Bakanlığı'na ve sonrada tarım il müdürlüklerine düşüyor. Yapılacak sıkı denetimlerle ilaç satan bayilerin ve firmaların envanterleri incelenmeli ve çiftçimize verilen ilaçlar sıkı takibe alınmalıdır. Özellikle markalı olan ilaçların muadilillerini kontrol altına almalıdır. Pahalı satılan marka ilaçların yerine bayilerin kendi ürettikleri ya da ürettirdikleri ürünleri satıp satmama konusunda sıkı takibi yapılmalıdır.
***
Gerekirse çiftçiden yıl boyunca kulladığı ilaçların bir dökümünü istemeli ve atılan ilaçlar hakkında bilgi edinmelidir. Çiftçinin emeğini, alın terini heba etmemeliyiz. Zamanında yapılacak sıkı denetimler bu işi çözecektir. Elde ettiğimiz süper kalite ürünlerle dünya nezdinde rezil olmayalım.
Saygılar