Günümüzde paketli ürünler biz istesek de istemesek de hayatımızın bir paçası haline geldi. Kimi ne göre pratikliği, kimi ne göre tadı, kimi ne göre ise sosyallik nedeniyle hayatımıza giren bu ürünleri tanımak, içeriğini anlamak oldukça önemli. Hep dediğimiz gibi ne yersek oyuz! Sağlıklı gıdalar daha konforlu bir hayatı beraberinde getirirken maalesef zararlı gıdalar beraberinde birçok hastalığı getirmekte.
***
Peki, günlük hayatımıza bu kadar girmiş olan paketli ürünleri nasıl tanıyabiliriz? Bunun çok kolay bir yolu var: etiket okumak. Gıda etiketi; gıda maddesini tanıtıcı her türlü yazılı veya basılı bilgi, damga, marka ve işaretleri içeren ve gıda ile sunulan veya ambalajında basılı olan tanıtım bildirimidir. Ülkemizde besin etiket okuma alışkanlığı günden güne ne mutlu ki artmakta. Aldığınız her gıda da hem içeriği hem de içerdiği besin değerleri mevcut. Tek yapmamız gereken bunları incelemek ve doğru noktalara bakabilmek.
Sağlıklı beslenmeyi hedefleyen bir birey paket içeriğinde;
- Kalori
- Total yağ, doymuş ve doymamış yağ
- Protein
- Karbonhidrat, lif, şeker
- Vitamin – mineral, Sodyum
- Kolesterol gibi değerlerini rahatlıkla inceleyebilir.
Bu değerlere gelin yakından bakalım.
***
1 porsiyonda alacağınız kaloriye bakmak hem diyet yapıyorsanız diyet değişimi yaparken işinizi kolaylaştırır hem de ne kadar kalori alacağınızı bilmek günün diğer öğünlerini planlamanızı. Özellikle bakmaya başladığınızda masum görünen ”bir bisküvi, bir parça kek” in ne kadar kalori olduğuna inanamayacaksınız.
DOYMUŞ YAĞLARIN AZ OLMASINA ÖZEN GÖSTEREBİLİRSİNİZ
Besinlerin yağ içeriğine bakarken diyet yapıyorsanız total yağın 5-10 gram miktarında olmasına dikkat edebilirsiniz. Sadece miktar değil içerik olarak da doymuş yağların az olması bizim için daha sağlıklı anlamına gelebilir. Doymuş yağların az olmasına özen gösterebilirsiniz. Ayrıca kalp damar sağlığı açısından etiketlere bulunan kolesterol miktarına bakmakta da fayda var. Kolesterol rahatsızlığı bulunan bireylerde günlük alınması gereken kolesterol miktarı 200 mg altında olmalıdır.
KARBONHİDRATLAR LİF VE ENERJİ KAYNAĞIDIR
Karbonhidrat konusunda da kafalarımız karışık. Karbonhidratı kesmek deyince maalesef komple ekmeği kesmek gibi yanlış bir algıya kapılabiliyoruz. Bizim için kompleks karbonhidratlar lif ve enerji kaynağıdır. Burada kesmekten bahsettiğimiz şeker, nişasta, beyaz un gibi karbonhidrat kaynaklarıdır. Besin etiketlerinde de aynı şekilde sadece karbonhidrat miktarına değil içeriği türe de bakmak önemli.
***
Özellikle üründe ilave şeker varsa –ki maalesef çoğu diyet ürününde bile var- uzak durmalısınız. Sadece ön ambalajda “light, az kalorili, diyet” gibi ibareler bulunan ya da kafamızda bunları canlandıran birçok paketli ürün maalesef bir paket dolusu şeker ve katkı maddesinden başka bir şey değil. Yine paketli ürünlerde lif içeriği yüksek, sodyum içeriği düşün besinler tercih etmek bizim için çok daha sağlıklı olacaktır.
YEDİKLERİNİZİN KONTROLÜNÜ ELİNİZE ALABİLİRSİNİZ
Buradaki sadece birkaç kurala bile bakarak mutfağını daha sağlıklı hale getirebilir, yediklerinizin kontrolünü elinize alabilirsiniz. Hadi o zaman süslü ambalajlara değil asıl bizden saklanan arkalarına bakıyoruz ve kontrolü elimize alıyoruz!