BAŞKAN YALVAÇ, ETV’YE KAYISI ÜRETİCİSİNİN SORUNLARINI ANLATTI

ÖZEL HABER 15.06.2023 - 15:05, Güncelleme: 15.06.2023 - 15:05
 

BAŞKAN YALVAÇ, ETV’YE KAYISI ÜRETİCİSİNİN SORUNLARINI ANLATTI

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Salihli ilçesine bağlı Dombaylı Mahallesi’ndeki kayısı hasadı ile ilgili son durumu ETV mikrofonlarına anlattı. Yaşanan don, dolu ve aşırı yağışlardan kayısının ciddi anlamda etkilendiğini söyleyen Başkan Yalvaç, geçen yıla oranla kayısıda yüzde 60 ila 70 arasında bir kayıp olduğunu belirtti.
Asma yaprağının tescillenmesinden çiftçilerin çok mutlu olduğunu belirten Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, aynı şekilde kayısıyı tescillemek için de girişimlerinin devam ettiğini dile getirdi.  EN FAZLA KAYISI YETİŞTİRİLEN MAHALLE: DOMBAYLI ETV, Salihli’nin Dombaylı Mahallesi’ndeki kayısı hasadını görüntüledi. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç’da hasada dair son durumu paylaştı. Dombaylı Mahallesi’nin Salihli’de kayısının merkezi konumunda olduğunu vurgulayan Başkan Yalvaç, “Burası Salihli’nin en fazla kayısı yetiştiren mahallesi. ÇKS’ye kayıtlı 5 bin 500 dekar arazisi var bunun 4 bin dekar civarı bu mahallede bulunuyor.” diye konuştu. “EN ÇOK PERFECT CİNSİ KAYISI TERCİH EDİLİYOR” Başkan Yalvaç, “Perfect cinsi kayısı çok dayanıklı. Hafiften renk alması bile toplamamız için yeterli. Tadı güzel uzun yola dayanıklı sofralık kayısı. Marketlerde de en çok bu kayısı tercih ediliyor.“ şeklinde konuştu.  “YÜZDE 60-70 ORANINDA KAYBIMIZ VAR” Yalvaç, “Bu sene kayısı hasadımız çok kötü. 15-16 Mayıs tarihlerinde erkenci dediğimiz zaza, matador, flopi gibi cinslerin hasadıyla başladık. Şu anda perfect cinsi kayısıyı topluyoruz. Dolu, don ve arkasından da çok aşırı yağışlar geldi. Hava şartları çok kötü etkiledi. Maalesef geçen senenin oranına kıyaslayacak olursak yüzde 60 -70 oranında kaybımız var. Benim de kendime ait tarlamda geçen sene 65-70 ton mal almıştım, şu anda 20-25 ton civarında alacağız.” İfadelerini kullandı. “KALİTE VAR AMA ÜRÜN AZ” Ayten isimli tarım işçisi, “6 yıldır kayısı hasadında yer alıyorum. Bu sene geçen sene gibi iyi değil. Kalite var ama ürün az.“ şeklinde konuştu.   ASMA YAPRAĞINDAN SONRA KAYISI DA TESCİLLENECEK Mİ? Başkan Yalvaç, “Kayısıyı tescilleme çabası içerisindeyiz. Bunun belli aşamaları var. Geçtiğimiz dönemde asma yaprağı tescillendi. Çiftçimiz çok mutlu, ihracatın önü açıldı. Özellikle köylerimizde asma yaprağı toplayan kadınlar kilosunu 30 TL’ye satıyorlar, çok iyi gelir elde ediyorlar. “ dedi.  YALVAÇ’TAN TARIM İŞÇİLERİNE’ SİGORTA’ ÇAĞRISI Başkan Yalvaç, “Tarlaya giren tarım işçisinin sigortalı olması gerekiyor. Hükümetin bu konuyu programına acilen alması gerekiyor. Arkadaşlarımız sabah 05:30’da kalkıp saat 06:00’da buraya geliyorlar. Özellikle de kadın tarım işçilerine hem emeklilikten hem de sağlıktan faydalanması için bu konuda adım atılması gerekiyor.“ açıklamalarında bulundu. MUSA AKAR
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Salihli ilçesine bağlı Dombaylı Mahallesi’ndeki kayısı hasadı ile ilgili son durumu ETV mikrofonlarına anlattı. Yaşanan don, dolu ve aşırı yağışlardan kayısının ciddi anlamda etkilendiğini söyleyen Başkan Yalvaç, geçen yıla oranla kayısıda yüzde 60 ila 70 arasında bir kayıp olduğunu belirtti.

Asma yaprağının tescillenmesinden çiftçilerin çok mutlu olduğunu belirten Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, aynı şekilde kayısıyı tescillemek için de girişimlerinin devam ettiğini dile getirdi. 

EN FAZLA KAYISI YETİŞTİRİLEN MAHALLE: DOMBAYLI

ETV, Salihli’nin Dombaylı Mahallesi’ndeki kayısı hasadını görüntüledi. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç’da hasada dair son durumu paylaştı. Dombaylı Mahallesi’nin Salihli’de kayısının merkezi konumunda olduğunu vurgulayan Başkan Yalvaç, “Burası Salihli’nin en fazla kayısı yetiştiren mahallesi. ÇKS’ye kayıtlı 5 bin 500 dekar arazisi var bunun 4 bin dekar civarı bu mahallede bulunuyor.” diye konuştu.

“EN ÇOK PERFECT CİNSİ KAYISI TERCİH EDİLİYOR”

Başkan Yalvaç, “Perfect cinsi kayısı çok dayanıklı. Hafiften renk alması bile toplamamız için yeterli. Tadı güzel uzun yola dayanıklı sofralık kayısı. Marketlerde de en çok bu kayısı tercih ediliyor.“ şeklinde konuştu. 

“YÜZDE 60-70 ORANINDA KAYBIMIZ VAR”

Yalvaç, “Bu sene kayısı hasadımız çok kötü. 15-16 Mayıs tarihlerinde erkenci dediğimiz zaza, matador, flopi gibi cinslerin hasadıyla başladık. Şu anda perfect cinsi kayısıyı topluyoruz. Dolu, don ve arkasından da çok aşırı yağışlar geldi. Hava şartları çok kötü etkiledi. Maalesef geçen senenin oranına kıyaslayacak olursak yüzde 60 -70 oranında kaybımız var. Benim de kendime ait tarlamda geçen sene 65-70 ton mal almıştım, şu anda 20-25 ton civarında alacağız.” İfadelerini kullandı.

“KALİTE VAR AMA ÜRÜN AZ”

Ayten isimli tarım işçisi, “6 yıldır kayısı hasadında yer alıyorum. Bu sene geçen sene gibi iyi değil. Kalite var ama ürün az.“ şeklinde konuştu. 

 ASMA YAPRAĞINDAN SONRA KAYISI DA TESCİLLENECEK Mİ?

Başkan Yalvaç, “Kayısıyı tescilleme çabası içerisindeyiz. Bunun belli aşamaları var. Geçtiğimiz dönemde asma yaprağı tescillendi. Çiftçimiz çok mutlu, ihracatın önü açıldı. Özellikle köylerimizde asma yaprağı toplayan kadınlar kilosunu 30 TL’ye satıyorlar, çok iyi gelir elde ediyorlar. “ dedi. 

YALVAÇ’TAN TARIM İŞÇİLERİNE’ SİGORTA’ ÇAĞRISI

Başkan Yalvaç, “Tarlaya giren tarım işçisinin sigortalı olması gerekiyor. Hükümetin bu konuyu programına acilen alması gerekiyor. Arkadaşlarımız sabah 05:30’da kalkıp saat 06:00’da buraya geliyorlar. Özellikle de kadın tarım işçilerine hem emeklilikten hem de sağlıktan faydalanması için bu konuda adım atılması gerekiyor.“ açıklamalarında bulundu. MUSA AKAR

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.