CHP'Lİ BAKIRLIOĞLU: EV ALMAK HAYAL OLDU

SİYASET 11.12.2023 - 10:20, Güncelleme: 11.12.2023 - 10:20
 

CHP'Lİ BAKIRLIOĞLU: EV ALMAK HAYAL OLDU

Merkez Bankası’nın açıkladığı ortalama konut fiyatlarının 8 kat arttığını, buna karşın kredi taksitlerinin 20 kat arttığını vurgulayan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Artık ev almak hayal oldu.” ifadesinde bulundu.
Ortalama bir konut için kredi çekildiğinde ödenmesi gereken aylık taksit 85 bin lirayı geçti. TÜİK’e göre konut satışlarının özellikle kredili konut satışlarının ciddi ortamda düştüğüne dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu bunun nedeninin konut fiyatlarının ve konut kredi faizlerinin aşırı yükselmesi olduğunu belirtti. İPOTEKLİ KONUT SATIŞI YÜZDE 6’YA DÜŞTÜ Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “2023 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 düşüş olmuş. İpotekli, yani banka kredisiyle yapılan satışlarda ise yüzde 58’lik bir düşüş var. 2022'nin Ekim ayında 13.268 ipotekli konut satışı yapılırken, 2023'te bu rakam 5.577'e düşmüş durumda. 2019 yılı Ekim ayında ipotekli konut satışı sayısı 50.441.Toplam konut satışı içerisinde banka kredisiyle yapılan satışların payı Ekim 2019 yılında yüzde 35 iken, 2023 yılına geldiğimiz zaman bu oran yüzde 6'ya düşmüş. KONUT KREDİSİNE ULAŞILAMIYOR CHP’li Bakırlıoğlu, “Banka kredisiyle yapılan satışlarda, konut satışlarında çok ciddi bir düşüş söz konusu. Bunun düşüşün temel nedeni konut fiyatındaki aşırı artış ve finansmana, krediye ulaşmada yaşanan sorunlar. Yüksek faiz, kamu bankalarının yeterli krediyi vermemesi, özel bankaların uyguladığı fahiş faiz oranları vatandaşları özellikle dar gelirlileri ev alamaz hale getirdi. “KONUT FİYATLARI 3 YILDA, 8 KAT ARTMIŞ” CHP’li Bakırlıoğlu, “Bankaların uyguladığı konut kredisi aylık faiz oranı yüzde 1,09’dan, yüzde 3,89’a çıkmış. Ortalama fiyata göre ödenmesi gereken aylık taksit ne kadar artmış? Tam 21 kat artmış.” açıklamasında bulundu. “BU ŞARTLARDA KREDİYLE EV ALINAMAZ” CHP’li Bakırlıoğlu, “Üniversite mezunu 9/1 kadro derecede işe yeni başlayan iki memurun evlenip bir yuva kurduklarını düşünelim. 2020 yılında bu haneye giren maaş toplamı 9 bin lira iken, yarısından daha az kredi ödemesiyle ev alınabiliyordu. Fakat bugün iki memur maaşı toplamı 45 bin lira geliri olan bir ailenin, 85 bin lira taksit ödeyerek ev almasının hayalinin bile kurulması mümkün değil artık. AKP yüzünden işçilerimizin, memurlarımızın, dar gelirlilerimizin, sabit gelirlilerimizin ev sahibi olma şansı kalmadı. Hatta bırakın işçiyi, memuru, dar gelirlileri, bu şartlarda milletvekillerinin, bakanların bile 2 milyon 900 bin liralık mütevazi 100 metrekare bir evi aylık 85 bin lira taksit ödeyerek alma şansı ne yazık ki yok.” diye konuştu. “MECLİS TEMEL SORUNLARLA UĞRAŞMIYOR” CHP’li Bakırlıoğlu, “Mecliste görüşülen 86 maddelik torba kanun teklifinde çalışan emeklilere verilecek 5.000 lira ikramiye dışında toplumun yararına olacak madde yok. Bunlardan biriside konut sahibi olanlar bankalardan konut kredisi çektiklerinde Banka Sigorta Muamele Vergisi muafiyeti kalkacak. Vatandaş kredi çekip ev alamadıktan sonra bu vergi istisnası kalksa ne olur, kalkmasa ne olur? Sorun bu değil ki, vatandaş kredi çekip ev alamıyor.” diyerek sözlerine son verdi. Belgin Koçak
Merkez Bankası’nın açıkladığı ortalama konut fiyatlarının 8 kat arttığını, buna karşın kredi taksitlerinin 20 kat arttığını vurgulayan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Artık ev almak hayal oldu.” ifadesinde bulundu.

Ortalama bir konut için kredi çekildiğinde ödenmesi gereken aylık taksit 85 bin lirayı geçti. TÜİK’e göre konut satışlarının özellikle kredili konut satışlarının ciddi ortamda düştüğüne dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu bunun nedeninin konut fiyatlarının ve konut kredi faizlerinin aşırı yükselmesi olduğunu belirtti.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞI YÜZDE 6’YA DÜŞTÜ

Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “2023 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 düşüş olmuş. İpotekli, yani banka kredisiyle yapılan satışlarda ise yüzde 58’lik bir düşüş var. 2022'nin Ekim ayında 13.268 ipotekli konut satışı yapılırken, 2023'te bu rakam 5.577'e düşmüş durumda. 2019 yılı Ekim ayında ipotekli konut satışı sayısı 50.441.Toplam konut satışı içerisinde banka kredisiyle yapılan satışların payı Ekim 2019 yılında yüzde 35 iken, 2023 yılına geldiğimiz zaman bu oran yüzde 6'ya düşmüş.

KONUT KREDİSİNE ULAŞILAMIYOR

CHP’li Bakırlıoğlu, “Banka kredisiyle yapılan satışlarda, konut satışlarında çok ciddi bir düşüş söz konusu. Bunun düşüşün temel nedeni konut fiyatındaki aşırı artış ve finansmana, krediye ulaşmada yaşanan sorunlar. Yüksek faiz, kamu bankalarının yeterli krediyi vermemesi, özel bankaların uyguladığı fahiş faiz oranları vatandaşları özellikle dar gelirlileri ev alamaz hale getirdi.

KONUT FİYATLARI 3 YILDA, 8 KAT ARTMIŞ”

CHP’li Bakırlıoğlu, “Bankaların uyguladığı konut kredisi aylık faiz oranı yüzde 1,09’dan, yüzde 3,89’a çıkmış. Ortalama fiyata göre ödenmesi gereken aylık taksit ne kadar artmış? Tam 21 kat artmış.” açıklamasında bulundu.

“BU ŞARTLARDA KREDİYLE EV ALINAMAZ”

CHP’li Bakırlıoğlu, “Üniversite mezunu 9/1 kadro derecede işe yeni başlayan iki memurun evlenip bir yuva kurduklarını düşünelim. 2020 yılında bu haneye giren maaş toplamı 9 bin lira iken, yarısından daha az kredi ödemesiyle ev alınabiliyordu. Fakat bugün iki memur maaşı toplamı 45 bin lira geliri olan bir ailenin, 85 bin lira taksit ödeyerek ev almasının hayalinin bile kurulması mümkün değil artık. AKP yüzünden işçilerimizin, memurlarımızın, dar gelirlilerimizin, sabit gelirlilerimizin ev sahibi olma şansı kalmadı. Hatta bırakın işçiyi, memuru, dar gelirlileri, bu şartlarda milletvekillerinin, bakanların bile 2 milyon 900 bin liralık mütevazi 100 metrekare bir evi aylık 85 bin lira taksit ödeyerek alma şansı ne yazık ki yok.” diye konuştu.

“MECLİS TEMEL SORUNLARLA UĞRAŞMIYOR”

CHP’li Bakırlıoğlu, “Mecliste görüşülen 86 maddelik torba kanun teklifinde çalışan emeklilere verilecek 5.000 lira ikramiye dışında toplumun yararına olacak madde yok. Bunlardan biriside konut sahibi olanlar bankalardan konut kredisi çektiklerinde Banka Sigorta Muamele Vergisi muafiyeti kalkacak. Vatandaş kredi çekip ev alamadıktan sonra bu vergi istisnası kalksa ne olur, kalkmasa ne olur? Sorun bu değil ki, vatandaş kredi çekip ev alamıyor.” diyerek sözlerine son verdi. Belgin Koçak

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.