CHP’Lİ BAŞEVİRGEN'DEN İKTİDARA 'TARIM' ELEŞTİRİSİ!

SİYASET 05.01.2024 - 10:06, Güncelleme: 05.01.2024 - 10:39
 

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN'DEN İKTİDARA 'TARIM' ELEŞTİRİSİ!

Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan borçlarının 2023 yılının ilk 11 aylık döneminde yüzde 73 oranında artarak 569 milyar liraya kadar çıktığını belirten CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Kamu bankalarının yüzde 82,4 oranında artan tarım kredileri 482,4 milyar liraya kadar çıkarken, özel bankalar ise sektöre 86,6 milyar lira kredi kullandırdı.” açıklamasında bulundu.
CHP Manisa Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, tarım girdi maliyetlerindeki artışlara dikkat çekti. “TARIM SEKTÖRÜNÜ KAMU BANKALARI KREDİLENDİRDİ” Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan borçlarının 2023 yılının ilk 11 aylık döneminde yüzde 73 oranında artarak 569 milyar liraya kadar çıktığını belirten Başevirgen, “Tarım sektörünü neredeyse tümüyle kamu bankaları kredilendirdi. Kamu bankalarının yüzde 82,4 oranında artan tarım kredileri 482,4 milyar liraya kadar çıkarken, özel bankalar ise sektöre 86,6 milyar lira kredi kullandırdı. Özel bankaların kullandırdığı krediler geçen yılın sonuna göre yüzde 34 oranında arttı” dedi. “TARIM SEKTÖRÜ ÜLKEMİZDE ÖNEMİNİ KAYBEDİYOR” İktidarın yanlış ekonomi ve tarım politikalarıyla Türkiye’yi tarımda dışa bağımlı bir ülke haline getirdiğine dikkat çeken Başevirgen, “Küresel ekonomik krizler ve salgın hastalıklar gibi etkenlerle dünyada daha da önem kazanan tarım sektörü ülkemizde ise her geçen gün önemini daha da kaybediyor. Tarım Kanunu’nun 21. Maddesine göre gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i oranında çiftçilere verilmesi gereken tarımsal destekten bile çiftçileri mahrum bırakan iktidar ülkemizi tarımda dışa bağımlı hale getirdi. Tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biriyken bugün, iktidarın yanlış tarım politikaları ve ekonomi politikalarıyla artan girdi maliyetleri çiftçileri üretemez noktaya getirdi. Üretmek isteyen çiftçiler ise borç batağına sürüklendi. Üretimde temel olarak ihtiyaç duyulan mazot, tohum, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetlerindeki astronomik artışlar çiftçilere üretimlerini krediyle döndürmekten başka bir yol bırakmadı” diye konuştu. Belgin Koçak
Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan borçlarının 2023 yılının ilk 11 aylık döneminde yüzde 73 oranında artarak 569 milyar liraya kadar çıktığını belirten CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Kamu bankalarının yüzde 82,4 oranında artan tarım kredileri 482,4 milyar liraya kadar çıkarken, özel bankalar ise sektöre 86,6 milyar lira kredi kullandırdı.” açıklamasında bulundu.

CHP Manisa Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, tarım girdi maliyetlerindeki artışlara dikkat çekti.

“TARIM SEKTÖRÜNÜ KAMU BANKALARI KREDİLENDİRDİ”

Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan borçlarının 2023 yılının ilk 11 aylık döneminde yüzde 73 oranında artarak 569 milyar liraya kadar çıktığını belirten Başevirgen, “ Tarım sektörünü neredeyse tümüyle kamu bankaları kredilendirdi. Kamu bankalarının yüzde 82,4 oranında artan tarım kredileri 482,4 milyar liraya kadar çıkarken, özel bankalar ise sektöre 86,6 milyar lira kredi kullandırdı. Özel bankaların kullandırdığı krediler geçen yılın sonuna göre yüzde 34 oranında arttı” dedi.

“TARIM SEKTÖRÜ ÜLKEMİZDE ÖNEMİNİ KAYBEDİYOR”

İktidarın yanlış ekonomi ve tarım politikalarıyla Türkiye’yi tarımda dışa bağımlı bir ülke haline getirdiğine dikkat çeken Başevirgen, “Küresel ekonomik krizler ve salgın hastalıklar gibi etkenlerle dünyada daha da önem kazanan tarım sektörü ülkemizde ise her geçen gün önemini daha da kaybediyor. Tarım Kanunu’nun 21. Maddesine göre gayri safi milli hasılanın yüzde 1’i oranında çiftçilere verilmesi gereken tarımsal destekten bile çiftçileri mahrum bırakan iktidar ülkemizi tarımda dışa bağımlı hale getirdi. Tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biriyken bugün, iktidarın yanlış tarım politikaları ve ekonomi politikalarıyla artan girdi maliyetleri çiftçileri üretemez noktaya getirdi. Üretmek isteyen çiftçiler ise borç batağına sürüklendi. Üretimde temel olarak ihtiyaç duyulan mazot, tohum, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetlerindeki astronomik artışlar çiftçilere üretimlerini krediyle döndürmekten başka bir yol bırakmadı” diye konuştu. Belgin Koçak

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.