ETV’DE KONUŞAN İYİ PARTİLİ ÖZKAYA: ÜRETİCİNİN MALİYETİ ARTIYOR

SİYASET 21.06.2023 - 15:40, Güncelleme: 21.06.2023 - 17:24
 

ETV’DE KONUŞAN İYİ PARTİLİ ÖZKAYA: ÜRETİCİNİN MALİYETİ ARTIYOR

İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Şenol Özkaya ETV’de yayınlanan Gazete Manşetleri programına konuk oldu. Yükselen kurban fiyatlarına dair açıklamalarda bulunan İYİ Partili Özkaya, Türkiye’de et tüketiminin gelir yetersizliğinden dolayı ciddi oranda azaldığını vurguladı. Ülkenin esas sorununun tarım olduğunu dile getiren Özkaya, tarımda verimliliğe ulaşılması gerektiğini söyledi.
Kurban bayramına sayılı günler kaldığını hatırlatan İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Şenol Özkaya yerel yöneticilere kurban kesim noktaları ve şartları ile ilgili bilgilendirici paylaşımların yapılması gerektiğini söyledi.  “AYNI ŞARTLARDA DA KESİLMİYOR” ETV’de yayınlanan Gazete Manşetleri programında Belgin Koçak’a konuk olan Özkaya, “Kurbanlık hayvan ile kasaba giden normal kesimlik hayvanın fiyatı aynı değil. Aynı şartlarda oluşmuyor aynı şartlarda da kesilmiyor. Fiyatın pahalılığının birinci sebebi bu… Diğerleri de tarım ile ilgili olan sorunlar.“ şeklinde konuştu. “ÜLKEMİZİN ESAS SORUNU TARIM” Özkaya, “Ülkemizin esas sorunu tarım. Tarımda verimliliğe ulaşmak lazım. Ülkemiz tarım ülkesi diyoruz ama bundan 7-8 yıl önce kendi kendine yeten ülkelerin başlarında gelirken biz şuanda yem ham maddelerinin yüzde 60 -70’i bazen de geldiğinde de yüzde 80’ini İtalya’dan alıyoruz. O malı İtalya’dan getiremezsek biz hayvanımıza bakamayız. Hayvanlarımıza bakamazsak da insanların et ve protein ihtiyaçlarını karşılayamayız.“ dedi. “MASRAF 1 LİTRE SÜTÜ KARŞILAYAMAZ HALE GELDİ” Özkaya, “Süt veren inekler kesildi. Kesildi ama son 5-6 ay sütçü hep kötüye gitti. 1 Litre sütü elde etmek için harcanan masraf 1 litre sütü karşılayamaz hale geldi. Bıçak kemiğe dayanınca bizim süt ve et ihtiyacımızı sağlayacak esas ineklerimiz kesildi. Bunu feryat edip, dile getirmiştik.” diye konuştu.  “ET TÜKETİMİ AZALDI” Özkaya, “Tarım bittiği zaman herkes aç kalır. Üreticinin maliyetleri artıyor. İnsanların düşük gelirinden dolayı et tüketimi azaldı. Türkiye yıllık 13-14 kilo et tüketiliyordu, şuanda bu 7-8 kiloya kadar düştü.” ifadelerini kullandı.  “KÖYLÜ BIKTI” Özkaya, “Önceden her köyde süt arabaları dolaşırdı çünkü insanlar üretirdi. Üretici yıllarca para kazanamadı, köylü bıktı. Hem bu rezilliği çekiyorum hem de karşılığını alamıyorum. Çiftçi diyor ki; ‘Hem bu rezilliği çekiyor, hem kendi öz sermayemden yiyorum hem de borçlanıyorum’ diyor. Çiftçinin borcu son 10-20 yılda 200-300 kat artmış.“ dedi.  YETKİLİLERE ‘UYARI’ ÇAĞRISI Özkaya, “Kurban kesim yerleri çok önemli. Vahşice görüntüleri görmek istemiyoruz. Bu konuda belediyelerin üstüne düşen görevi yapması gerekiyor. Yerel yönetimler şartları önceden açıklamaları lazım. Kurbana çok kısa bir süre kaldı. Bence şuanda çoğu billboardlarda ve yayınlarda belediyelerin bu şartları açıklanması gerekiyor. Yerlerimiz burası, şu önemleri almanız gerekiyor diye defalarca bunların üzerine durması lazım. Yer bildirimi için geç kalınmaması lazım.” şeklinde konuştu. MUSA AKAR
İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Şenol Özkaya ETV’de yayınlanan Gazete Manşetleri programına konuk oldu. Yükselen kurban fiyatlarına dair açıklamalarda bulunan İYİ Partili Özkaya, Türkiye’de et tüketiminin gelir yetersizliğinden dolayı ciddi oranda azaldığını vurguladı. Ülkenin esas sorununun tarım olduğunu dile getiren Özkaya, tarımda verimliliğe ulaşılması gerektiğini söyledi.

Kurban bayramına sayılı günler kaldığını hatırlatan İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Şenol Özkaya yerel yöneticilere kurban kesim noktaları ve şartları ile ilgili bilgilendirici paylaşımların yapılması gerektiğini söyledi. 

“AYNI ŞARTLARDA DA KESİLMİYOR”

ETV’de yayınlanan Gazete Manşetleri programında Belgin Koçak’a konuk olan Özkaya, “Kurbanlık hayvan ile kasaba giden normal kesimlik hayvanın fiyatı aynı değil. Aynı şartlarda oluşmuyor aynı şartlarda da kesilmiyor. Fiyatın pahalılığının birinci sebebi bu… Diğerleri de tarım ile ilgili olan sorunlar.“ şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZİN ESAS SORUNU TARIM”

Özkaya, “Ülkemizin esas sorunu tarım. Tarımda verimliliğe ulaşmak lazım. Ülkemiz tarım ülkesi diyoruz ama bundan 7-8 yıl önce kendi kendine yeten ülkelerin başlarında gelirken biz şuanda yem ham maddelerinin yüzde 60 -70’i bazen de geldiğinde de yüzde 80’ini İtalya’dan alıyoruz. O malı İtalya’dan getiremezsek biz hayvanımıza bakamayız. Hayvanlarımıza bakamazsak da insanların et ve protein ihtiyaçlarını karşılayamayız.“ dedi.

“MASRAF 1 LİTRE SÜTÜ KARŞILAYAMAZ HALE GELDİ”

Özkaya, “Süt veren inekler kesildi. Kesildi ama son 5-6 ay sütçü hep kötüye gitti. 1 Litre sütü elde etmek için harcanan masraf 1 litre sütü karşılayamaz hale geldi. Bıçak kemiğe dayanınca bizim süt ve et ihtiyacımızı sağlayacak esas ineklerimiz kesildi. Bunu feryat edip, dile getirmiştik.” diye konuştu. 

“ET TÜKETİMİ AZALDI”

Özkaya, “ Tarım bittiği zaman herkes aç kalır. Üreticinin maliyetleri artıyor. İnsanların düşük gelirinden dolayı et tüketimi azaldı. Türkiye yıllık 13-14 kilo et tüketiliyordu, şuanda bu 7-8 kiloya kadar düştü.” ifadelerini kullandı. 

“KÖYLÜ BIKTI”

Özkaya, “Önceden her köyde süt arabaları dolaşırdı çünkü insanlar üretirdi. Üretici yıllarca para kazanamadı, köylü bıktı. Hem bu rezilliği çekiyorum hem de karşılığını alamıyorum. Çiftçi diyor ki; ‘Hem bu rezilliği çekiyor, hem kendi öz sermayemden yiyorum hem de borçlanıyorum’ diyor. Çiftçinin borcu son 10-20 yılda 200-300 kat artmış.“ dedi. 

YETKİLİLERE ‘UYARI’ ÇAĞRISI

Özkaya, “ Kurban kesim yerleri çok önemli. Vahşice görüntüleri görmek istemiyoruz. Bu konuda belediyelerin üstüne düşen görevi yapması gerekiyor. Yerel yönetimler şartları önceden açıklamaları lazım. Kurbana çok kısa bir süre kaldı. Bence şuanda çoğu billboardlarda ve yayınlarda belediyelerin bu şartları açıklanması gerekiyor. Yerlerimiz burası, şu önemleri almanız gerekiyor diye defalarca bunların üzerine durması lazım. Yer bildirimi için geç kalınmaması lazım.” şeklinde konuştu. MUSA AKAR

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.