İYİ PARTİ’Lİ ÖZKAYA, TARIM SEKTÖRÜNDEKİ SIKINTILARI MASAYA YATIRDI

SİYASET 04.12.2023 - 10:39, Güncelleme: 04.12.2023 - 10:39
 

İYİ PARTİ’Lİ ÖZKAYA, TARIM SEKTÖRÜNDEKİ SIKINTILARI MASAYA YATIRDI

İYİ Tarım Komisyonu Üyesi, Şehzadeler Belediyesi Grup Başkanvekili ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya tarım sektöründeki sıkıntıları masaya yatırdı. Tarımın Türkiye için önemine vurgu yapan İYİ Partili Özkaya, “Biliyoruz ki ülkemizin kalkınmasında en önemli faktör tarımdır.” açıklamasında bulundu.
İYİ Tarım Komisyonu Üyesi, Şehzadeler Belediyesi Grup Başkanvekili ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, tarımda yaşanan sorunları ve yapılması gerekenleri yaptığı bir açıklama ile anlattı. Tarımın her geçen gün Türkiye’de değerini kaybettiğini ifade eden İYİ Partili Özkaya yanlışları gidermek için işe köylerden başlanması gerektiğini söyledi. “ÇİFTÇİLERİMİZ TARIMDAN UZAKLAŞTI” İYİ Partili Özkaya, “Tarım faaliyetleri bu kadar önemli olmasına rağmen, ülke olarak tarımda istenilen başarıyı bir türlü yakalayamadık. Çiftçilerimiz tarımdan uzaklaştı, özellikle genç nüfus yetişmedi, şuanda çiftçilik ile uğraşanların yaş ortalaması 55 civarında. Bu ortalama ileriki yıllarda daha da yükselecek gibi görünmektedir. Köylerimizde genellikle yaşlılarımız kaldı, onlarda çalışacak tarım işçisi bulmakta zorlanıyor. Şuanda köy yerlerinde eleman olmadığı için zeytinini toplayamayan kişiler var. İşçi fiyatlarına gelirse günlük olarak çalışanlar 1000-1250 TL arasında ücret istiyorlar. Tabi ki haklarıdır,  tarım işi çok zordur, güç ister, kuvvet ister, bilgi ister ama bazı ürünlerde toplanılan ürün yevmiye dediğimiz işçi ücretini karşılamaz duruma gelmiştir. Bu yüzden çiftlik ile uğraşanların yaşı devamlı olarak artacaktır.” diye konuştu. “TARIM KALKINMANIN TEMELİDİR” İYİ Partili Özkaya, “Acilen aile ziraatine önem verilmeli, çiftçilik yaş ortalamasını düşürecek tedbirler ve teşvikler devreye girmelidir. Çoğu genç, sigortam ve asgarî ücret maaşım olsun diye, köyden şehire göç ediyor, bu göçlerin önünü kesecek tedbirler alınmalıdır. Gelir durumuna göre, devlet tarafından sigortası ödenmeli, asgari ücret maaş verilmelidir. Hayvancılıkta da durum aynıdır, yabancı uyruklu bakıcılar olmazsa çoğu çiftlik boş kalacak durumdadır ama yabancı uyruklularda döviz bazlı ücret istemektedir. Tarım Bakanlığı gereken adımları atmalı, insanları köylere tekrar çekmeli, büyükşehir yasası, tarım illerinde uygulanmamalı, tekrar köylerde nüfus artmalıdır. Gördük ki yıllar önce Sudan’a gidip ziraat yapacaktık ama o da olmadı, bu uygulamadan vazgeçildi. Buradan tekrar söylüyorum, tarım kalkınmanın temelidir, işe köylerden başlanmalıdır. İleride gıdamızın çoğunu ithal getirir duruma düşmemek için şimdiden tedbirler alınmalı, çiftçinin, köylünün üzerinden yükler kaldırılmalıdır. İYİ Parti, iyi tarım kalkınma programı ile ülkemiz tekrar dünyadaki yerini alacaktır.” diyerek sözlerine son verdi. Belgin Koçak
İYİ Tarım Komisyonu Üyesi, Şehzadeler Belediyesi Grup Başkanvekili ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya tarım sektöründeki sıkıntıları masaya yatırdı. Tarımın Türkiye için önemine vurgu yapan İYİ Partili Özkaya, “Biliyoruz ki ülkemizin kalkınmasında en önemli faktör tarımdır.” açıklamasında bulundu.

İYİ Tarım Komisyonu Üyesi, Şehzadeler Belediyesi Grup Başkanvekili ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, tarımda yaşanan sorunları ve yapılması gerekenleri yaptığı bir açıklama ile anlattı. Tarımın her geçen gün Türkiye’de değerini kaybettiğini ifade eden İYİ Partili Özkaya yanlışları gidermek için işe köylerden başlanması gerektiğini söyledi.

“ÇİFTÇİLERİMİZ TARIMDAN UZAKLAŞTI”

İYİ Partili Özkaya, “ Tarım faaliyetleri bu kadar önemli olmasına rağmen, ülke olarak tarımda istenilen başarıyı bir türlü yakalayamadık. Çiftçilerimiz tarımdan uzaklaştı, özellikle genç nüfus yetişmedi, şuanda çiftçilik ile uğraşanların yaş ortalaması 55 civarında. Bu ortalama ileriki yıllarda daha da yükselecek gibi görünmektedir. Köylerimizde genellikle yaşlılarımız kaldı, onlarda çalışacak tarım işçisi bulmakta zorlanıyor. Şuanda köy yerlerinde eleman olmadığı için zeytinini toplayamayan kişiler var. İşçi fiyatlarına gelirse günlük olarak çalışanlar 1000-1250 TL arasında ücret istiyorlar. Tabi ki haklarıdır,  tarım işi çok zordur, güç ister, kuvvet ister, bilgi ister ama bazı ürünlerde toplanılan ürün yevmiye dediğimiz işçi ücretini karşılamaz duruma gelmiştir. Bu yüzden çiftlik ile uğraşanların yaşı devamlı olarak artacaktır.” diye konuştu.

“TARIM KALKINMANIN TEMELİDİR”

İYİ Partili Özkaya, “Acilen aile ziraatine önem verilmeli, çiftçilik yaş ortalamasını düşürecek tedbirler ve teşvikler devreye girmelidir. Çoğu genç, sigortam ve asgarî ücret maaşım olsun diye, köyden şehire göç ediyor, bu göçlerin önünü kesecek tedbirler alınmalıdır. Gelir durumuna göre, devlet tarafından sigortası ödenmeli, asgari ücret maaş verilmelidir. Hayvancılıkta da durum aynıdır, yabancı uyruklu bakıcılar olmazsa çoğu çiftlik boş kalacak durumdadır ama yabancı uyruklularda döviz bazlı ücret istemektedir. Tarım Bakanlığı gereken adımları atmalı, insanları köylere tekrar çekmeli, büyükşehir yasası, tarım illerinde uygulanmamalı, tekrar köylerde nüfus artmalıdır. Gördük ki yıllar önce Sudan’a gidip ziraat yapacaktık ama o da olmadı, bu uygulamadan vazgeçildi. Buradan tekrar söylüyorum, tarım kalkınmanın temelidir, işe köylerden başlanmalıdır. İleride gıdamızın çoğunu ithal getirir duruma düşmemek için şimdiden tedbirler alınmalı, çiftçinin, köylünün üzerinden yükler kaldırılmalıdır. İYİ Parti, iyi tarım kalkınma programı ile ülkemiz tekrar dünyadaki yerini alacaktır.” diyerek sözlerine son verdi. Belgin Koçak

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.