İYİ PARTİLİ ÖZKAYA: TMO ALIMDA GEÇ KALIYOR

MANİSA GÜNDEMİ 14.06.2023 - 10:52, Güncelleme: 14.06.2023 - 10:52
 

İYİ PARTİLİ ÖZKAYA: TMO ALIMDA GEÇ KALIYOR

İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi ve Tarım Politikaları Başkanı, İYİ Tarım Komisyonu Manisa Yetkilisi, ziraat mühendisi Şenol Özkaya, “TMO’nun hububat alımında geç kalması sonucunda, üretici buğday ve arpasını dip fiyata tüccara vermek zorunda kalıyor. Acilen TMO alıma başlamalıdır.” açıklamasında bulundu.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alımlara geç başladığı için çiftçileri mağdur ettiğini söyleyen İYİ Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı Şenol Özkaya, TMO'nun vakit kaybetmeden alımlara başlaması gerektiğini söyledi.  “ÇİFTÇİMİZ BORCUNU KAPATMAK ZORUNDA” İYİ Partili Özkaya, “Bölgemizde yağışların yoğun olarak yağması sonucundan özellikle taban sulanan arazilerde geçen yıllara göre buğday ve arpa hasatında bir miktar gecikme oldu. Buna karşılık kır yer dediğimiz yerlerde hasatlar başladı. Hasatta gecikme sonucunda, piyasaya az miktarda ürün çıkmasına karşın, fiyatlar dip yaptı. Yağmurdan dolayı hasat gecikmeyip zamanında olsaydı, buğday ve arpaya fiyat veren olmayacakmış. TMO’nun açıkladığı ekmeklik buğdayın kilogram fiyatı 8,25 kuruş iken, TMO’nun şuan alım yapmaması ve ödemesinin bir ayda yapacağından dolayı, çiftçi tüccara yönelmek zorunda kalıyor, çünkü çiftçimiz borçlu biran önce borcunu kapatmak zorundadır.” ifadesinde bulundu.  “TÜCCAR TMO’NUN FİYATINI BAZ ALMIYOR” İYİ Partili Özkaya, “Tüccar TMO’nun fiyatını baz almıyor şuanda üreticiye verdiği fiyat buğday için 5,50 - 6,00 TL civarında, arpa içinde 5,00 TL civarında fiyat belirliyor. Üretici bir yerde fiyata bakmadan zararına ürününü vermek istiyor ama yeterli alıcıda bulamıyor. Tüccarlar ve un fabrikalarının depolarında, gümrük vergisi sıfır iken alınmış buğday var, hatta ithalatçı bazı firmalar getirdikleri buğdayları hiç satamadan depolarında bekletmek zorunda kalıyorlar. Geçen sene sadece TMO’ya teslim eden üretici prim alabiliyorken bu yıl ÇKS bölgesine sahip herkes tüccara da ürün verse prim desteği alabilecekler. TMO burada yapmak istediği, TMO’da yığılma olması. Özel sektörde ürün alsın istedi ama TMO bu alımda gecikmesi üreticiyi vurdu, tüccara fırsat doğdu. Acilen TMO alıma başlamalıdır.” ifadesinde bulundu. MUSA AKAR
İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi ve Tarım Politikaları Başkanı, İYİ Tarım Komisyonu Manisa Yetkilisi, ziraat mühendisi Şenol Özkaya, “TMO’nun hububat alımında geç kalması sonucunda, üretici buğday ve arpasını dip fiyata tüccara vermek zorunda kalıyor. Acilen TMO alıma başlamalıdır.” açıklamasında bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alımlara geç başladığı için çiftçileri mağdur ettiğini söyleyen İYİ Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı Şenol Özkaya, TMO'nun vakit kaybetmeden alımlara başlaması gerektiğini söyledi. 

“ÇİFTÇİMİZ BORCUNU KAPATMAK ZORUNDA”

İYİ Partili Özkaya, “Bölgemizde yağışların yoğun olarak yağması sonucundan özellikle taban sulanan arazilerde geçen yıllara göre buğday ve arpa hasatında bir miktar gecikme oldu. Buna karşılık kır yer dediğimiz yerlerde hasatlar başladı. Hasatta gecikme sonucunda, piyasaya az miktarda ürün çıkmasına karşın, fiyatlar dip yaptı. Yağmurdan dolayı hasat gecikmeyip zamanında olsaydı, buğday ve arpaya fiyat veren olmayacakmış. TMO’nun açıkladığı ekmeklik buğdayın kilogram fiyatı 8,25 kuruş iken, TMO’nun şuan alım yapmaması ve ödemesinin bir ayda yapacağından dolayı, çiftçi tüccara yönelmek zorunda kalıyor, çünkü çiftçimiz borçlu biran önce borcunu kapatmak zorundadır.” ifadesinde bulundu. 

“TÜCCAR TMO’NUN FİYATINI BAZ ALMIYOR”

İYİ Partili Özkaya, “Tüccar TMO’nun fiyatını baz almıyor şuanda üreticiye verdiği fiyat buğday için 5,50 - 6,00 TL civarında, arpa içinde 5,00 TL civarında fiyat belirliyor. Üretici bir yerde fiyata bakmadan zararına ürününü vermek istiyor ama yeterli alıcıda bulamıyor. Tüccarlar ve un fabrikalarının depolarında, gümrük vergisi sıfır iken alınmış buğday var, hatta ithalatçı bazı firmalar getirdikleri buğdayları hiç satamadan depolarında bekletmek zorunda kalıyorlar. Geçen sene sadece TMO’ya teslim eden üretici prim alabiliyorken bu yıl ÇKS bölgesine sahip herkes tüccara da ürün verse prim desteği alabilecekler. TMO burada yapmak istediği, TMO’da yığılma olması. Özel sektörde ürün alsın istedi ama TMO bu alımda gecikmesi üreticiyi vurdu, tüccara fırsat doğdu. Acilen TMO alıma başlamalıdır.” ifadesinde bulundu. MUSA AKAR

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.