KİRA ANLAŞMAZLIKLARINDA YENİ DÖNEM

EKONOMİ 15.08.2023 - 10:34, Güncelleme: 15.08.2023 - 10:34
 

KİRA ANLAŞMAZLIKLARINDA YENİ DÖNEM

Kira anlaşmazlıkları son iki yılda gündemin en önemli konuları arasında yer alıyor. Mahkemelerde rekor düzeyde iş yükü birikirken 1 Eylül'den itibaren uygulamaya girecek yeni düzenlemeyle taraflar artık mahkemeden önce arabulucuya gitmek zorunda kalacak.
Kira anlaşmazlıkları, mahkeme yerine zorunlu hale getirilen arabulucuyla çözülmeye çalışılacak. 1 Eylül'de başlayacak zorunlu uygulama ile mahkemelerin iş yükünün hafiflemesi ve sorunların daha hızlı çözülmesi amaçlanıyor. Enflasyon ve döviz kurlarındaki artışla birlikte ev ve iş yeri kiraları son iki yılda katlanarak arttı. Bu duruma yüzde 25'lik kira artış sınırlaması da eklenince anlaşmazlıklarda rekor kırıldı. Ancak mahkemelerdeki yoğunluk nedeniyle açılan davalarda ilk duruşmanın görülmesi bile 8 ay sonrasını buluyor. İLK 6 AYDA 47 BİN TAHLİYE DAVASI Avukat Ali Güvenç Kiraz, 2023 yılının ilk 6 ayında açılan tahliye davası sayısının 47 bin olduğunu ifade ederken zorunlu arabuluculuk kurumunun olumlu sonuç vereceğini ifade etti. "Kira tespit davalarında olumlu bir sonuç vereceğini düşünüyorum." diyen Kiraz, tahliye davaları için çözüm getirmesinin zor olduğunu dile getirdi. SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK? Başvurular adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak. Yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme de alınmayacak. Arabuluculuk görüşmelerinin üç hafta içinde tamamlanması gerekiyor. Görüşmelere tarafların katılması şart iken zorunlu hallerde bu süre 1 hafta uzatılabilecek. Anlaşma sağlanamazsa dava açılabilecek. Anlaşma sağlanması durumumda ise arabulucuya belirlenen oranda ücret ödenecek. MUSA AKAR  
Kira anlaşmazlıkları son iki yılda gündemin en önemli konuları arasında yer alıyor. Mahkemelerde rekor düzeyde iş yükü birikirken 1 Eylül'den itibaren uygulamaya girecek yeni düzenlemeyle taraflar artık mahkemeden önce arabulucuya gitmek zorunda kalacak.

Kira anlaşmazlıkları, mahkeme yerine zorunlu hale getirilen arabulucuyla çözülmeye çalışılacak. 1 Eylül'de başlayacak zorunlu uygulama ile mahkemelerin iş yükünün hafiflemesi ve sorunların daha hızlı çözülmesi amaçlanıyor. Enflasyon ve döviz kurlarındaki artışla birlikte ev ve iş yeri kiraları son iki yılda katlanarak arttı. Bu duruma yüzde 25'lik kira artış sınırlaması da eklenince anlaşmazlıklarda rekor kırıldı. Ancak mahkemelerdeki yoğunluk nedeniyle açılan davalarda ilk duruşmanın görülmesi bile 8 ay sonrasını buluyor.

İLK 6 AYDA 47 BİN TAHLİYE DAVASI

Avukat Ali Güvenç Kiraz, 2023 yılının ilk 6 ayında açılan tahliye davası sayısının 47 bin olduğunu ifade ederken zorunlu arabuluculuk kurumunun olumlu sonuç vereceğini ifade etti. "Kira tespit davalarında olumlu bir sonuç vereceğini düşünüyorum." diyen Kiraz, tahliye davaları için çözüm getirmesinin zor olduğunu dile getirdi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Başvurular adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak. Yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme de alınmayacak. Arabuluculuk görüşmelerinin üç hafta içinde tamamlanması gerekiyor. Görüşmelere tarafların katılması şart iken zorunlu hallerde bu süre 1 hafta uzatılabilecek. Anlaşma sağlanamazsa dava açılabilecek. Anlaşma sağlanması durumumda ise arabulucuya belirlenen oranda ücret ödenecek. MUSA AKAR

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.