KIRMIZI ET FİYATI HIZLA YÜKSELECEK

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 31.01.2022 - 17:13, Güncelleme: 31.01.2022 - 17:13
 

KIRMIZI ET FİYATI HIZLA YÜKSELECEK

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya, artan maliyetler nedeniyle besicinin üretimden vazgeçtiğini bu nedenle de piyasadaki et fiyatlarının giderek artacağını belirterek, “Bu şekilde giderse Ramazan ayında kırmızı etin kilosu 150 TL’yi bulacaktır” dedi.
İYİ Partili Şenol Özkaya, et sektöründeki sıkıntıları şu sözlerle dile getirdi; Nesil devam edecek ki süt ve kırmızı ete kolay ulaşalım. Ama ne yazıktır ki yanlış tarım politikaları yüzünden, yıllardır süt üreticileri zarar üzerine zarar ederek bıçak kemiğe dayanmıştır. Aşırı düzeyde artan yem hammadde yüzünden, besiciler önceki yıllara göre, çiftliklerine daha az sayıda besilik dana koymuşlardır. 2022 yılı içinde ithal canlı ve kasaplık besi danası da gelmeyeceği için, iç piyasada üretimin az olmasından dolayı, besilik hayvan fiyatları da çok yükselmiştir. Yem fiyatları, akaryakıt, elektrik fiyatlarının aşırı düzeyde yükselmesi sonucunda artan maliyetler ile kırmızı et fiyatları da yükselişe geçmiştir. Karkas olarak yükselişe geçen dana fiyatları, inek kesimlerinde hızlandırmıştır. Çünkü bir litre süt fiyatı ile bir kilo yem alınamaz durumda olması, kırmızı et fiyatının artması ile inek kesimi de hızlandı. Sonuç olarak verimli ineklerin kesimi ile üretim durmuş oluyor. İnek kesimi bir miktar kırmızı et fiyatlarının yükseliş hızını engelliyor sonuç olarak bu geçici bir durum. Önümüzdeki aylarda ramazan ayının gelmesi, turizmi sezonu ve yaz aylarıyla birlikte et fiyatları tavan yapacaktır. Geçte olsa çözüm elimizde, yetkililer bir an önce damızlık ineklere sahip çıkarak , etimiz ve sütümüz bol olmalıdır. Süt ve yem paritesi en az 1,3 oranında olmalıdır. Besilik büyükbaş için yıllardır yapılan hayvan başı destek tutarı 250 TL’den 1250 TL ye çıkarılmalıdır. Acilen gereken önlemler alınmalıdır”
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya, artan maliyetler nedeniyle besicinin üretimden vazgeçtiğini bu nedenle de piyasadaki et fiyatlarının giderek artacağını belirterek, “Bu şekilde giderse Ramazan ayında kırmızı etin kilosu 150 TL’yi bulacaktır” dedi.

İYİ Partili Şenol Özkaya, et sektöründeki sıkıntıları şu sözlerle dile getirdi; Nesil devam edecek ki süt ve kırmızı ete kolay ulaşalım. Ama ne yazıktır ki yanlış tarım politikaları yüzünden, yıllardır süt üreticileri zarar üzerine zarar ederek bıçak kemiğe dayanmıştır. Aşırı düzeyde artan yem hammadde yüzünden, besiciler önceki yıllara göre, çiftliklerine daha az sayıda besilik dana koymuşlardır. 2022 yılı içinde ithal canlı ve kasaplık besi danası da gelmeyeceği için, iç piyasada üretimin az olmasından dolayı, besilik hayvan fiyatları da çok yükselmiştir. Yem fiyatları, akaryakıt, elektrik fiyatlarının aşırı düzeyde yükselmesi sonucunda artan maliyetler ile kırmızı et fiyatları da yükselişe geçmiştir. Karkas olarak yükselişe geçen dana fiyatları, inek kesimlerinde hızlandırmıştır. Çünkü bir litre süt fiyatı ile bir kilo yem alınamaz durumda olması, kırmızı et fiyatının artması ile inek kesimi de hızlandı. Sonuç olarak verimli ineklerin kesimi ile üretim durmuş oluyor. İnek kesimi bir miktar kırmızı et fiyatlarının yükseliş hızını engelliyor sonuç olarak bu geçici bir durum. Önümüzdeki aylarda ramazan ayının gelmesi, turizmi sezonu ve yaz aylarıyla birlikte et fiyatları tavan yapacaktır. Geçte olsa çözüm elimizde, yetkililer bir an önce damızlık ineklere sahip çıkarak , etimiz ve sütümüz bol olmalıdır. Süt ve yem paritesi en az 1,3 oranında olmalıdır. Besilik büyükbaş için yıllardır yapılan hayvan başı destek tutarı 250 TL’den 1250 TL ye çıkarılmalıdır. Acilen gereken önlemler alınmalıdır

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.